Uppåt på Stockholmsbörsen – Evo höll OMXS30 tillbaka

0
51

Stockholmsbörsen steg på torsdagen, som kretsat kring Riksbankens räntebesked och den fortsatta turbulensen kring Evolution.

• OMXSPI: +0,6%
• OMXS30: +/-0,0%

Räntebeskedet, oförändrad ränta men en höjning i prognosen, satte ingen större prägel. Bankerna bjöd inte på några större kursrörelser. Evolutions ras på över 15 procent – det största någonsin på en enskild handelsdag – höll tillbaka hela storbolagsindexet. På en vecka har aktien rasat 30 procent efter anklagelser om att man gjort sig beroende av intäkter från olagligt spel. Bäst av storbolagen gick Swedish Match med en uppgång på drygt 3 procent. Small Cap-bolaget Abliva rusade 13 procent, efter att bolagets ansökan om klinisk prövning för läkemedelskandidaten KL1333 har godkänts av FDA. Gamingbolaget Enad Global 7 ökade sin omsättning med drygt 400 procent i det tredje kvartalet. Däremot landade resultatet efter skatt på minus, visar morgonens delår. Aktien föll drygt 8 procent. Strålterapibolaget Elekta ökade i sin tur ordrarna i senaste kvartalet, men spår fortsatta pandemistörningar. Aktien belönades med en uppgång på nära 6 procent. DNB Markets har höjt Lundbergs till behåll från sälj efter onsdagens delårsrapport. Lundbergs B-aktie steg 4 procent. Wall Street håller stängt på torsdagen för firandet av thanksgiving. New York-börserna i går
S&P 500: +0,2%
Nasdaq: +0,4%
Dow Jones: +/–0%