Sydkorea: Kommer hundköttsrestauranger att bli ett minne blott?

0
122

Traditionalister är emot det föreslagna hundköttsförbudet eftersom det är en traditionell koreansk maträtt, att de säger att folk ska vara fria att äta det om de vill. (Representativ bild)

Den sydkoreanska regeringen inleder på torsdagen diskussioner om lagstiftning som skulle förbjuda konsumtion av hundkött, ett drag som har glädit djurrättsaktivister och husdjursägare.

Traditionalister, men, motsätter sig förslaget med motiveringen att hundkött är en traditionell koreansk maträtt, och att folk ska vara fria att äta det om de vill.

Frågan är på dagordningen efter att president Moon Jae-in i september föreslog att det kan vara dags att överväga att införa ett förbud mot försäljning och konsumtion av hundkött.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Moon, en känd djurvän, sa att ätande hund har blivit allt mer kontroversiell i det internationella samhället.

Sydkoreaner har tidigare svarat på kritik utifrån om hundköttskonsumtion. 1988 stängde regeringen alla hundköttsrestauranger i Seoul under de olympiska spelen av oro för att det skulle måla upp en negativ bild av den lokala kulinariska kulturen.

Sjunkande popularitet

Och medan att äta hund har varit en del av det koreanska köket i århundraden, har dess popularitet minskat dramatiskt de senaste åren.

Förklarat |Sydkoreas president överväger att förbjuda hundkött, här är anledningen

Det fanns färre än 100 restauranger som serverade hund i Seoul 2019, och branschen rapporterade att försäljningen minskade med så mycket som 30 % per år. Det största hundslakteriet i landet, i Seongnam, stängde 2018. Den sista stora hundköttsmarknaden, i staden Daegu, stängde i år.

Ändå föds så många som 1,5 miljoner hundar upp på gårdar över hela landet varje år. De flesta äts under de varma och fuktiga sommarmånaderna, då man tror att hundkött ger uthållighet och ökar manlig virilitet.

Ändå visade en opinionsundersökning beställd 2020 av Humane Society International/Korea (HSI) att 84 % av koreanerna inte äter eller kommer att äta hund, och 60 % sa att de stöder ett lagligt förbud mot handel.

< p>“Under de senaste tio åren eller så, eftersom fler och fler människor har husdjurshundar i sina hem, ses hundar som en del av familjen och inte som mat,” sa Nara Kim, som leder organisationens End Dog Meat-kampanj.

“De flesta ungdomar i Korea skulle bli förfärade och äcklade över tanken på att äta hund. Förutom det ökade antalet husdjursägande har det också skett en ökad medvetenhet om djurskyddsfrågor generellt och, specifikt, mycket mer öppenhet om djurens lidande som äger rum på hundköttsfarmer och på hundslakterier,” sa hon till DW.

Den koreanska media har vanligtvis misslyckats med att rapportera om verkligheten på hundgårdarna, men när HSI-aktivister började ta reportrar för att besöka gårdar, blev tittarna chockade både över förhållandena och över att se labradorer , beagle, husky och andra raser som de ansåg vara husdjur som väntade på att bli slaktade.

Husdjur eller mat?

“Hundköttsindustrin försöker ofta övertyga människor om att de hundar som föds upp för att äta är annorlunda än sällskapshundar, nästan som ett annat djur, själlöst och ondskefullt, ” sa Kim. “När de ser att det inte är sant, och dessa gårdar är fulla av hundar precis som sina egna husdjur, har det en stor inverkan.”

Studier visar upprepade gånger att väldigt få koreaner äter hund idag, och Kim menar att det inte kan betraktas som en del av det traditionella köket.

“Det är mer korrekt att säga att det är en föråldrad vana för främst äldre män som vill tro att det har hälsoegenskaper,” sa hon.

“Som korean är det lite förolämpande och en skam för väst att tro att hundkött är koreansk tradition.”

< p>Under de senaste sex åren har HSI samarbetat med 18 hunduppfödare som ville ta sig ur verksamheten och hjälpt dem att gå över till ett annat företag samtidigt som de hittade hem åt sina hundar, inklusive i Europa.

Kim säger att hon är “försiktigt optimistisk” att ny lagstiftning kommer ut ur regeringens diskussioner senare i veckan, även om hon förväntar sig ett starkt motstånd från branschen.

“Visst är hundbönderna med enorma gårdar de enda som tjäna anständiga pengar nu,” sa hon.

“De små och medelstora gårdarna är inte lönsamma och definitivt de bönder vi regelbundet pratar med vet mycket väl att detta är en döende industri och det är dags att lämna den bakom sig. Hundköttsföreningarna hjälper verkligen inte hundbönder genom att motstå ett förbud, eftersom de bara dömer dem till fler år av svårigheter.”

Ändå finns det fortfarande en viss grad av stöd för att äta hundkött i det bredare koreanska samhället.

Ätkultur

“För mig är att äta hund fortfarande en tradition och en viktig del av vår matkultur,” sa Young-chae Song, professor vid Center for Global Creation and Collaboration vid Seouls Sangmyung University.

“Min känsla är att konsumtionen av hundar minskar och det finns färre och färre restauranger nu, så det finns ingen anledning att anta en lag för att göra det olagligt,” sa han till DW. “Efterfrågan är så låg nu att marknaden borde bestämma vilka restauranger som överlever och fortsätter att servera hund. Och alla som vill äta det ska få göra det.

“Det är inte så annorlunda än mattraditioner i andra länder,” sa Song. “Jag var nyligen i Taiwan och jag såg folk gå ut med sina husdjursgrisar och klä ut dem, men taiwaneserna äter fortfarande fläsk.

“För mig kan vissa djur vara både husdjur och mat, och om min familj eller vänner bjöd in mig till en hundköttsrestaurang skulle jag gå.”

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.