SDG urban index: Shimla, Coimbatore Chandigarh på topp

0
16

NITI Aayog har utvecklat SDG Urban index och en dashboard 2021-22, i samarbete med GIZ och BMZ under det indo-tyska utvecklingssamarbetet.

Shimla, Coimbatore, Chandigarh och Thiruvananthapuram är bland de 10 mest presterande stadsområdena i NITI Aayogs första Sustainable Development Goals (SDG) Urban India Index, medan Dhanbad, Meerut, Faridabad och Patna är bland de 10 bästa artisterna, enligt resultaten av en rapport som släpptes av NITI Aayog på tisdagen.

Genom att rangordna 56 stadsområden på 77 SDG-indikatorer över 46 mål, är indexet fokuserat på att driva SDG-lokalisering i stadsområden. Av 56 stadsområden som rankas i indexet har 44 en befolkning på över 1 miljon, 12 är delstatshuvudstäder med en befolkning på mindre än en miljon. Ingen fattigdom, noll hunger, god hälsa, utbildning av hög kvalitet, jämställdhet, rent vatten och sanitet, bra jobb och ekonomisk tillväxt är bland de mål som stadsområdena har rankats efter. “Indexet och instrumentpanelen kommer att ytterligare stärka SDG-lokaliseringen och inrätta robust SDG-övervakning på stadsnivå. Den belyser styrkorna och luckorna hos ULB-nivådata, övervaknings- och rapporteringssystem…,” enligt uttalandet.

“Städer håller snabbt på att bli tillväxtmotorer. SDG Urban Index och instrumentpanelen, en produkt av innovativt partnerskap mellan Niti Aayog och GIZ, kommer att gå långt med att inrätta ett robust SDG-övervakningssystem i våra städer, och är ett milstolpesteg i vår SDG-lokaliseringsresa,” NITI Aayog Vice Ordförande Rajiv Kumar sa.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Top 10 stadsområden i SDG Urban Index och Dashboard 2021-22 är Shimla, Coimbatore, Chandigarh, Thiruvananthapuram , Kochi, Panaji, Pune, Tiruchirappalli, Ahmedabad och Nagpur. De 10 nedersta stadsområdena i SDG Urban Index och Dashboard 2021-22 är Dhanbad, Meerut, Itanagar, Guwahati, Patna, Jodhpur, Kohima, Agra, Kolkata och Faridabad.

NITI Aayog har utvecklat SDG Urban-index och en dashboard 2021-22, i samarbete med GIZ och BMZ under Indo-German Development Cooperation.

Medan för vissa indikatorer, “stadsområde ' innebär urbana lokala organ, i andra fall hänvisar det till alla stadsområden inom ett distrikt kollektivt. Uppgifterna om dessa indikatorer har hämtats från officiella datakällor från statliga departement och ministerier.

För varje SDG rankas tätortsområdena på en skala från 0-100. Ett poäng på 100 innebär att tätorten har uppnått målen för 2030; en poäng på 0 innebär att det är längst bort från att nå målen bland de utvalda stadsområdena.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste affärsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd