Över 3 000 skolor i Gujarat har valts ut för Världsbankens finansierade Mission Schools of Excellence-projekt

0
14

Projektet syftar till att skapa 25 000 nya klassrum under en period av sex år, sätta upp 1,5 lakh smarta klassrum i grund- och gymnasieskolor tillsammans med 25 000 datorlabb och 5 000 Atal Tinkering Labs.

Totalt 3 081 statliga grund- och gymnasieskolor från 2 074 kluster i 33 distrikt och fyra kommunala företag har valts ut för den första fasen av det Världsbanksfinansierade Mission Schools of Excellence-projektet. Detta inkluderar totalt 2 575 primärskolor och 506 gymnasieskolor i staten.

Ett team från Världsbanken på ett fyra dagar långt besök i staten anlände i tisdags och höll den första omgången av möten med utbildningsministrarna och utbildningsavdelningens tjänstemän.

Projektet syftar till att transformera totalt cirka 20 000 statliga grund- och gymnasieskolor – 3 000 i första fasen, 7 000 i andra och 10 000 i tredje fasen – under de kommande fem åren och tillhandahålla globala faciliteter genom Mission Schools of Excellence.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Nödvändiga överläggningar om fasplanering av projektet genomfördes under workshopen med Världsbankens representant Shabnam Sinha och hennes team på tisdagen. Världsbankens team kommer att besöka skolor i Mehsana- och Sabarkantha-distrikten under deras fyra dagar långa besök i Gujarat.

Med planen att representera en skola från varje kluster har flera kluster i olika distrikt en representation av mer än en skola. Bland dessa har Banaskantha-distriktet det högsta antalet skolor som är nominerade — 168 skolor från 124 kluster.

“Dessa 3 000 skolor färdigställs beroende på behovet av timme och krav. Under detta ett år har det också delats upp i 100 dagar vardera, för att initiera med de mest genomförbara skolorna under de första 100 dagarna följt av de som skulle kräva tid för att utveckla infrastruktur under de kommande 100 dagarna, säger utbildningssekreterare Vinod Rao .
Andra distrikt med det högsta antalet skolor som valts ut i den första fasen inkluderar Amreli (132 från 70 kluster), Rajkot (131 skolor från 85 kluster) och Mehsana (123 skolor från 72 kluster).

Med över 8 000 crore Rs i finansiering från Världsbanken (WB) och Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), förväntas mer än 90 procent av eleverna som är inskrivna i statliga skolor i staten dra nytta av projektet.

Projektet syftar till att skapa 25 000 nya klassrum under en period av sex år, sätta upp 1,5 lakh smarta klassrum i grund- och gymnasieskolor tillsammans med 25 000 datorlabb och 5 000 Atal Tinkering Labs.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste utbildningsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.