Hvordan falske nyheter på Facebook bidro til en grensekrise i Europa

0
23

Grensen til Polen sett fra Bruzgi, Hviterussland, 22. november 2021. Falske nyheter om situasjonen på grensen har mettet sosiale medier, spesielt Facebook, under krisen. (James Hill/The New York Times)

Etter mer enn en ukes søvn i en iskald leir på grensen mellom Hviterussland og Polen, og et mislykket angrep over grensen frastøtt av pepperspray og politibatonger, ga Mohammad Faraj opp denne måneden og trakk seg tilbake til et varmt hotell i hovedstaden Minsk av Hviterussland.

Snart etter så han imidlertid med overraskelse og spenning på en videoreportasje på Facebook som hevdet at Polen var i ferd med å åpne sin grense og oppfordret alle de som ønsket å gå inn i EU til å samles på et bensinstasjon nær leiren som migrantene hadde kalt «jungelen».

Faraj, en 35 år gammel etnisk kurder fra Irak, skyndte seg tilbake til den elendige leiren han nettopp hadde forlatt, og reiste 190 mil fra Minsk til bensinstasjonen akkurat i tide til åpningen av grensen i begynnelsen av november som han hadde hørt om. på Facebook.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Den polske grensen forble selvfølgelig tett lukket, og Faraj brukte de neste 10 dagene tilbake i det han beskrev som “som noe fra en skrekkfilm.”

Migranter henter lunsj på et krisesenter i Bruzgi, Hviterussland, 19. november 2021. (James Hill/The New York Times)

EU, som tilbyr solid støtte til Polens harde standpunkt mot migranter, har gitt den autoritære lederen av Hviterussland, Alexander Lukasjenko, skylden for traumene de siste ukene på sin østgrense.

Forklart |Hva ligger bak krisen ved grensen mellom Hviterussland og Polen

Hviterussiske myndigheter har absolutt bidratt til å brenne krisen ved å tilby enkle turistvisum til tusenvis av irakere og lette veien til grensen til Polen.

Men sosiale medier, spesielt Facebook, har også gitt Lukasjenko en viktig hjelp, som en uforutsigbar akselerator for håpene og illusjonene til mennesker som har blitt offer for de tomme løftene til profitører og sjarlataner på internett.

Noen var i det for penger, og lovet å smugle migranter over grensene for høye avgifter; noen så ut til å sole seg i oppmerksomheten de fikk som online “påvirkere” for å dele informasjon; andre virket motivert av et genuint ønske om å hjelpe mennesker som lider. Det har ikke vært bevis som tyder på en koordinert kampanje av Lukasjenko for å målrette migranter med falsk informasjon på nettet.

Falske nyheter på Facebook, sa Faraj, som forrige uke ble flyttet fra grenseleiren sammen med 2000 andre innbyggere i «jungelen», til et gigantisk lager i nærheten omgjort til et migrantholdesenter, «helt gjørme på hodet og ødela livene våre.»

Siden juli har aktiviteten på Facebook på arabisk og kurdisk knyttet til migrasjon til EU gjennom Hviterussland vært «skyrocketing», sa Monika Richter, leder for forskning og analyse for Semantic Visions, et etterretningsfirma som sporet aktivitet på sosiale medier relatert til krisen.

“Facebook forverret denne humanitære krisen, og nå har du alle disse menneskene som ble brakt over og eksplisitt villedet og dratt av,” sa Richter.

Les |Hviterussland rydder migrantleirer ved EU-grensen, men krisen er ennå ikke over

Forskere sa at smuglere åpent delte telefonnumrene sine og annonserte tjenestene deres på Facebook, inkludert videotester fra personer som sies å ha nådd Tyskland med hell via Hviterussland og Polen. I ett innlegg annonserte en smugler «daglige turer fra Minsk til Tyskland med bare 20 km gangavstand». Reisen, advarte en forfatter i et annet innlegg 19. oktober, er «ikke egnet for barn på grunn av kulden». En annen smugler med Facebook-brukernavnet «Visa Visa» la opp turer til Tyskland fra Hviterussland gjennom Polen. Smugleren sa at turen ville ta åtte til 15 timer, men la til en advarsel: «Ikke ring hvis du er redd.»

Fredag, til tross for den bitre opplevelsen av så mange løfter på Facebook som viste seg å være falske, skyllet en bølge av begeistring over fortvilte mennesker sammenkrøpet på lageret etter rapporter på sosiale medier om at det fortsatt var mulig å komme inn i Europa – for alle som var villige til å betal $7000 til en guide som hevdet å vite hvilken som helst enkel rute over grensen mellom Hviterussland og Polen og gjennom store rekker av polske soldater og grensevakter på den andre siden.

Rekar Hamid, en tidligere matematikklærer i irakisk Kurdistan som allerede hadde betalt rundt 10 000 dollar til reisebyråer i Irak for en “pakkereise” som skulle få ham selv, hans kone og det lille barnet til Europa, men som bare fikk dem innelåst på et lager. , hånet det siste tilbudet som enda en svindel. «De fortsetter å si at døren åpner seg, men se hvor vi alle er nå,» sa han og gestikulerte mot en masse mennesker sammenkrøpet på betonggulvet.

Musa Hama, en annen kurder fra Irak begrenset til lager, beklaget at ingen mengde faktasjekking ville hindre folk i å gripe strået av håp fra Facebook. “Folk er desperate, så de tror hva som helst,” sa han.

Stampen fra migranter til Hviterussland i håp om å komme inn i EU begynte tidligere i år da den autoritære tidligere sovjetrepublikken lempet på stram visumpolitikk for visse land, særlig Irak. Avslappingen var tilsynelatende et forsøk på å øke turismen i en tid da de fleste vestlige holdt seg unna etter et brutalt angrep fra Lukasjenko som svar på et omstridt presidentvalg.

Migranter venter som lunsj serveres et lager som fungerer som et krisesenter i Bruzgi, Hviterussland. (James Hill/The New York Times)

Da oppdaget en lukrativ forretningsmulighet, begynte reiseselskaper i Iraks semiautonome Kurdistan-region å annonsere på Facebook og andre plattformer om tilgjengeligheten av visum til Hviterussland. Smuglere brukte sosiale medier for å presentere Hviterussland som en enkel bakdør til Europa.

Siden juli har Semantic Visions identifisert dusinvis av Facebook-grupper opprettet for å dele informasjon om migrasjonsruter og brukt av smuglere for å annonsere for deres tjenester.

Les | Grensekrise i Hviterussland: Polen arresterer 100 migranter

En privat gruppe med tittelen “Migrasjon av de mektige fra Hviterussland til Europa” eksploderte fra 13 600 medlemmer i begynnelsen av september til omtrent 30 000 for tiden, ifølge Semantic Visions. En annen gruppe, «Belarus Online», vokste fra 7 700 medlemmer til 23 700 i samme periode. På Telegram, en meldings- og chatteromplattform, har kanaler viet til Hviterussland som en rute til Europa også tiltrukket seg tusenvis av medlemmer.

“Våre funn avslører i hvilken grad sosiale medieplattformer – spesielt Facebook – har blitt brukt som et de facto-marked for smugling inn i EU,” konkluderte Semantic Visions i en fersk rapport som har blitt sirkulert blant EU-tjenestemenn.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Facebook, nå offisielt kjent som Meta etter en navneendring, sa at det er forbudt materiale som tilrettelegger for eller fremmer menneskesmugling og har dedikerte team for å overvåke og oppdage materiale knyttet til krisen. Den la til at selskapet samarbeidet med rettshåndhevelsesbyråer og ikke-statlige organisasjoner for å motvirke flommen av falske nyheter knyttet til migrasjon.

“Folk som smugler over internasjonale grenser er ulovlig, og annonser, innlegg, sider eller grupper som tilbyr, tilrettelegger eller koordinerer denne aktiviteten er ikke tillatt på Facebook,” sa selskapet i en e-postmelding. «Vi fjerner dette innholdet så snart vi blir klar over det.»

Men hendelsene i Hviterussland har avslørt hvordan, selv etter at Facebook opplevde et lignende misbruk av tjenestene sine under den europeiske migrasjonskrisen i 2015, selskapet sliter fortsatt med å holde forbudt materiale utenfor plattformen, spesielt på ikke-engelske språk.

«Facebook tar ikke deres ansvar på alvor, og som en direkte konsekvens av det ser vi desperate mennesker i kulden, i gjørmen, i skogen i Hviterussland, i en desperat situasjon, alt fordi de tror på feilinformasjonen som ble gitt dem gjennom Facebook,” sa Jeroen Lenaers, et medlem av Europaparlamentet fra Nederland som er leder i lovgiverens komité som håndterer migrasjonsspørsmål.

Det er uklart hvilke, om noen, skritt Facebook har tatt for å håndtere villedende og potensielt farlig informasjon.

En kurdisk-tysk influencer kjent på nettet som Karwan Rawanduzy er en populær skikkelse blant potensielle migranter til Europa , men nettvideoene hans og andre rapporter fremmer ofte falske historier, som påstanden om at Polen ville åpne grensen tidlig i november.

Rawanduzys live-innlegg på en Facebook-side ved navn Kurdisch News hadde mer enn 100 000 følgere før den ble deaktivert i november etter at den kurdisk-tyske influenceren sa at en polsk politiker offentlig hadde anklaget ham for å bidra til å brenne krisen. Siden inneholdt også videoer sendt av sultne og kalde migranter fanget langs grensen.

Rawanduzy ble nådd på telefon i Hamburg, Tyskland, og sa at han gjentok informasjon om press på Polen for å åpne grensen som han sa hadde blitt rapportert av tyske medier. Han beskyldte smuglere og land, inkludert Polen, for elendigheten migranter møter og at han rett og slett prøvde å hjelpe asylsøkerne.

Rawanduzy, 42, beskriver seg selv som en immigrasjonsaktivist og en tidligere flyktning som forlot Irak i 2009, to år etter at en selvmordsbombing i Irbil såret ham.

Faraj er fortsatt rasende over at han fulgte rådene til Rawanduzy, viden kjent under fornavnet hans, Karwan, ved å skynde seg fra Minsk tilbake til grensen. “Alle kjenner ham, og alle følger ham,” sa han. Han la til: “Karwan lurte oss alle på Facebook.”

Rawanduzy, som også eier en restaurant, sa at det var “ikke for meg å føle meg dårlig eller skyldig” om folk som ble overtalt av innleggene hans. “Det er opp til den irakiske og kurdiske regjeringen å føle seg dårlig av alle grunnene til at folk ønsker å rømme.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.