Gårdslagar: Medlem av SC-utnämnd panel ber högsta domstolen att offentliggöra sin rapport

0
16

Bönderna firar efter upphävandet av gårdslagarna den 20 november. (Express Photo/Amit Mehra)

På tröskeln till mötet i unionskabinettet som förväntas inleda processen för upphävande av de tre nya jordbrukslagarna uppmanade Anil Ghanwat, en av ledamöterna i den av högsta domstolen utsedda kommittén för lagarna, domstolen att släppa panelens rapport.

Med hänvisning till premiärministerns tillkännagivande om att upphäva lagarna, bad han högsta domstolen att överväga att styra regeringen att “utveckla och genomföra en exemplarisk, robust politisk process” så att “ett fiasko av detta slag inte upprepas” och “värdefull tid för domstolen slösas inte bort i regeringens fruktlösa, improduktiva strävanden.”

I ett brev till Chief Justice of India NV Ramana, sade Ghanwat, ledare för Shetkari Sanghatana: ”Den 19 november 2021, premiärministern Minister meddelade regeringens beslut att upphäva jordbrukslagarna. Men det är viktigt att se till att även om de specifika lagarna kanske inte längre existerar, späds inte reformimpulsen som återspeglades i dessa lagar ut.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Efter regeringens beslut att upphäva jordbrukslagarna under parlamentets kommande vintersession, är kommitténs rapport inte längre relevant med hänsyn till dessa lagar men det finns förslag i rapporten om jordbrukarfrågor som är av stort allmänt intresse”, sa han.

“Rapporten kan också spela en pedagogisk roll och lindra missuppfattningarna hos många bönder som enligt min mening har blivit vilseledda av vissa ledare som inte verkar inse hur en minimalt reglerad fri marknad kan allokera nationella resurser till deras mest produktiva användning, ” sa han.

Läs också |Återkalla ett 'politiskt beslut', 'olyckligt för jordbrukare': Medlem av SC-övervakad panel

“Jag hoppas därför att du kommer att överväga att släppa rapporten så snart som möjligt , eller bemyndiga kommittén eller mig att göra det”, sa han.

I brevet sa Ghanwat: “Dessa lagar accepterades i princip av vår bonderörelse, men accepterades inte helt av bönderna eftersom den indiska regeringens policyprocess inte är rådgivande.”

Top News Just Now< ul class="pdsc-related-list">

 • Utpressningsärende: Ex-polischefen i Mumbai, Param Bir, dyker upp inför brottsavdelningen
 • Fadnavis står inför neddragning när hans rivaler får ett försprång i Maharashtras BJP-enhet
 • Tripura medborgarundersökningar: SC ber Center att sätta in extra styrkor för att säkra bås
 • Klicka här för mer

  “Jag ber den ärade högsta domstolen att överväga att styra regeringen att utveckla och genomföra en exemplarisk, robust policyprocess av det slag som följs i utvecklade länder. Det kommer att säkerställa att ett fiasko av det här slaget inte upprepas och att domstolens värdefulla tid inte slösas bort på regeringens fruktlösa, improduktiva ansträngningar som också leder till ångest och frustration i samhället. Till exempel, med upphävandet av dessa lagar, är ett stort antal bönder nu ännu mer frustrerade över Indiens bristande uppmärksamhet på deras behov”, sa han.

  “En robust policyprocess för att skapa nya jordbrukslagar skulle innebära att man inrättar en kommitté med representation av alla åsikter. Kommittén skulle utarbeta en vitbok som tar upp kostnaderna och fördelarna med alternativen, konsulterar brett och rekommenderar en väg framåt. Den lagstiftning som blir resultatet av en sådan process skulle vara acceptabel för Indiens tålmodiga bönder”, sa han.

  “Jag skriver också för att informera er om att organisationer som lämnat in anmälningar till Farm Laws Committee har frågat mig om innehållet i rapporten,” sade han.

  Ghanwat talade också till en presskonferens och sa att landet borde ha en politik i jordbrukarnas intresse. Han kritiserade gårdsförbundsledare, som ledde protesten mot gårdslagarna, för att de höjt kravet på MSP-garantin. Han sa att kravet på garanti för det lägsta stödpriset inte är genomförbart.

  “Vi borde ha en politik som ligger i jordbrukarnas intresse och som inte snedvrider marknaden.”

  Till en fråga om MSP sa Ghanwat: “Vi borde titta på biverkningarna av MSP. Bönderna i Punjab odlar bara vete och ris, och Punjabs grundvattennivå har minskat… De måste diversifiera sig. Dessutom finns det en annan fråga, varför bara 23 grödor? Med den logiken borde varje bonde få MSP. Även bönder som odlar potatis och lök borde också få MSP.”

  Han sa att han under de kommande 2-3 månaderna skulle resa över landet och över 1 lakh bönder skulle samlas för att stödja reformer inom jordbruket sektor.

  Ghanwat är en av de tre ledamöterna i den av Högsta domstolen utsedda kommittén som inrättades den 12 januari för att diskutera jordbrukslagarna.

  Ashok Gulati, jordbruksekonom och tidigare ordförande för kommissionen för jordbrukskostnader och priser, och Dr Parmod Kumar Joshi, jordbruksekonom, direktör för Sydasien, International Food Policy Research Institute, är de andra två medlemmarna. Bhupinder Singh Mann, nationell president för Bharatiya Kisan Union, hade sagt upp sig själv från kommittén.

  < /p>

  Kommittén lämnade sin rapport den 19 mars, men den har ännu inte offentliggjorts.

  Ghanwats kommentarer kom en dag före mötet i unionskabinettet som förväntas godkänna utkast till lagförslag för att upphäva de tre jordbrukslagarna — Farmers Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act, 2020; Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Act, 2020; and Essential Commodities (Amendment) Act, 2020.

  När de har godkänts av regeringen kommer upphävandepropositionerna att presenteras i parlamentet under vintersessionen som börjar den 29 november.

  📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

  För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

  © IE Online Media Services Pvt. Ltd