Forklart: Hvorfor nabolagene i Bengaluru ble oversvømmet under nylig regn

0
120

Karnatakas sjefsminister Basavaraja Bommai besøker flomrammede Yelhanka Central Residential Complex, i Bengaluru, tirsdag 23. november 2021. (PTI Photo)

Den enestående oversvømmelsen over det kraftige regnet og Bengaluru de siste dagene har åpnet Pandoras boks med uautoriserte konstruksjoner på byens daler og innsjøer. Yelahanka-innsjøen, Singapura-sjøen, Allasandra-sjøen og Amanikere-sjøen fløt over og førte til flom.

Beboere satt fast inne i vannfylte hus og måtte reddes på båter av ulike redningsstyrker.

Les også |Regn over natten oversvømmer deler av Nord-Bengaluru

Hvilke områder i Bengaluru fikk mest regn?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Søndag fikk Yelahanka-sonen den høyeste nedbøren på 153 mm etterfulgt av Horamavu i Mahadevapura-sonen (103 mm), Kannuru gram panchayat (143,5 mm).

Mandag registrerte Yelahanka-sonen 130 mm regn, og det førte til massiv oversvømmelse av boligkomplekser og akademiske institusjoner. National Disaster Response Force (NDRF) og State Disaster Response Force (SDRF) ble utplassert for å utføre hjelpe- og redningsoperasjoner.

Kendriya Vihar i Yelahanka, som huser ansatte i sentralmyndighetene, hadde stillestående vann på opptil 4 fot som tvunget beboere å holde seg innendørs. Campus til Jawaharlal Nehru Center for Advanced Scientific Research (JNCASR) ble også oversvømmet.

IMD registrerte 1480,2 mm nedbør i Bengaluru i år. I 2017 fikk byen 1696 mm regn.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Hva er hovedårsaken bak oversvømmelsen av Yelahanka?

Byens topografi er preget av en rekke veldefinerte daler som stråler ut fra en åsrygg og faller gradvis i alle retninger. De fire store dalene er Vrishabhavathi-dalen, Koramangala-dalen, Challaghatta-dalen og Hebbal-dalen. Innsjøene ble bygget på tvers av disse dalene og flomvann pleide å strømme gjennom disse dalene. De mindre kjente dalene er Marathalli i øst, Arkavathy og Kethamaranahalli i nordvest, Kathriguppe og Tavarekere i sør og de spiller også en viktig rolle i å danne et naturlig dreneringssystem der regnvann kan strømme gjennom.

Kart som viser omfanget av byggearbeidene i Hebbal-dalen (Med tillatelse: Raj Bhagat)

Men , på grunn av rask urbanisering, har disse naturlige kanalene blitt blokkert av konstruksjonsplaner, boligleiligheter og akademiske institusjoner. Manyata tech Park og Kendriya Vihar, som ble oversvømmet de siste to dagene, er bygget i Hebbal-dalen.

Senior programleder (geo-analytics) ved World Resources Institute (WRI) India, Raj Bhagat forklarte: «Det er viktig å forstå viktigheten av daler hvis vi ønsker å redusere flomskader i byene. Dessverre skjer det bygging midt i dalene. Bosetningene hadde tidligere ligget over dalene og jordbruksland fungerte som en buffer. På grunn av urbanisering ble jordbruksland solgt til boliger eller kommersielle virksomheter. Kanaler ble omdirigert etter urbanisering. Dagens avløp har ikke kapasitet til å frakte overflødig regnvann. Derfor blir hele dalen oversvømmet.»

Hvor mange ulovlige oppsett er det i Yelahanka?

Ifølge myndighetene er det estimerte antallet ulovlige oppsett i Yelahanka mer enn 3200. Det er mer enn 6000 ulovlige oppsett over hele byen.

En høytstående tjenestemann sa til The Indian Express at Bangalore Development Authority (BDA) er den største inntrengeren. “I det øyeblikket vi går for å rive eiendommen, er det en offentlig forargelse fordi BDA har tillatt dem å bygge hus. De har dannet mer enn 22 oppsett over innsjøsenger i bydistriktet i Bengaluru. Dessverre regulerer regjeringen slike inngrep og våre hender er bundet. Vi møter stor motstand mens vi kaster ut inntrengerne,” la han til.

Ram Prasad, medgründer av Friends of Lakes, en miljøgruppe, sa at regjeringens detaljerte prosjektrapport (DPR) om foryngelse av innsjøer er uten tekniske og miljømessige standardprosedyrer. “Det er ingen måte for vannet å unnslippe. Tilfeldige oppsett ble gitt tillatelse. Innsjøer bør behandles som flomreduserende sentre og punkter for oppsamling av regnvann. Byplanlegging har vært verst i de perifere områdene i Bengaluru. Byggingen av bygninger på daler og innsjøer har resultert i rotet vi er rundt i i dag, la han til.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hvilke andre områder i Bengaluru er sårbare for flom?

Forskerne ved Indian Institute of Science (IISC) har påpekt sårbarheten til Koramangala under kraftig regn. I en studie utført av forskere ved IISc Dr TV Ramachandra, sammen med Mr Vinay S og Mr Bharath H Aithal, ble det fremhevet at i våtmarken i Agara-Bellandur-sjøen, som tidligere hadde hjulpet til med å holde på regnvann, gjenoppfylling av grunnvann og bioremediering, har blitt misbrukt med byggeaktiviteter i SEZ av Karnataka Industrial Areas Development Board (KIADB). IISC-forskere observerte at overvannsavløpet som forbinder innsjøen Bellandur fra bymarkedet ble innsnevret til 28,5 meter mot den opprinnelige bredden på 60 meter, og dermed bryter National Green Tribunal (NGT) retningslinjer for å opprettholde den fysiske integriteten til overvannsavløp og buffersone.

Ramachandra sa: «Hvis avløpene konkretiseres, øker vannhastigheten, noe som ytterligere øker sjansen for flom. SEZ i Bellandur-Agara våtmarker bør flyttes til andre regioner i Karnataka og ytterligere industrialisering og bygging av kommersielle virksomheter i regionen bør stoppes.»

Bruhat Bengaluru Mahanagara Palike (BBMP) har identifisert 209 områder utsatt for flom, hvorav 153 var følsomme og 53 var ekstremt følsomme. Deler av Bengaluru som JP Nagar, Puttenahalli, BTM, Koramangala, Ejipura som faller i de lavtliggende områdene er vitne til flom var på listen.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.