Forklart: Hvorfor det er protester mot en gruveleiekontrakt til Hindalco i Odishas Koraput

0
18

Sikkerheten økte i forkant av den offentlige høringen om gruvedrift i Mali-åsene i Koraput-distriktet på mandag. (Ekspressfoto)

Til tross for offentlig motstand, organiserte Koraput-distriktsadministrasjonen i Odisha en offentlig høring mandag (22. november) om miljøspørsmål angående gruveleieavtalen som ble gitt til Hindalco Industries Ltd. Høringen ble holdt under streng utplassering av politistyrker, og etter over 30 protesterende aktivister og landsbyer ble tatt i forebyggende varetekt. Arrangementet ble holdt to måneder etter at en offentlig høring om det samme ble kansellert på grunn av protester.

Høringen ble arrangert av Statens forurensningskontrollstyre (SPCB), etter en rapport som ble levert til miljødepartementet Skog og klimaendringer (MoEF&CC) på gruvedrift av bauxitt i Maliparbat-bakken. Landsbyboere og miljøvernere har kalt det et grovt brudd på deres “grunnleggende rettigheter”, og vil utfordre SPCB-rapporten.

Også i Explained |Hva er Puri-arvkorridoren, hvis grunnlag snart vil bli lagt i Odisha?

Hva handler høringen om?

Maliparbat-bakken, spredt over 270 dekar og 40 km fra Koraput ved landsbyen Doliamba, er rik på bauxittressurser. Det er beregnet å ha en total bauksittreserve på 14 millioner tonn. Den ble leid ut til Hindalco i 2006, men gruveselskapet klarte ikke å utføre noen operasjoner på grunn av hard motstand fra stammene, noe som resulterte i utløpet av leievilkårene. Bauksittgravingen hadde begynt i en veldig kort periode i 2012, men ble stanset igjen på grunn av motstand mot transport av mineralet.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I april 2021 behandlet ekspertvurderingskomiteen til MoEF&CC sin miljøkonsekvensvurdering (EIA)-rapporten og tillot den å gjennomføre en offentlig høring for miljøgodkjenning.

Det var streng utplassering av politistyrke under høringen mandag. (Express Photo)

Hvorfor er det offentlig motstand?

Stamme som bor i landsbyer i nærheten har påstått at gruveaktiviteter i Maliparbat vil påvirke rundt 42 landsbyer under Sorishapodar, Dalaiguda og Pakhajhola panchayats. Miljøvernere har også sagt at gruvedrift vil tømme vannkilder fra rundt 32 flerårige bekker og fire kanaler i Maliparbat, og påvirke levebrødet til stammene negativt. Mali- og skogområdet er bebodd av medlemmer av stammene Kondha, Paraja og Gadaba.

18. november hadde kvinner fra forskjellige landsbyer under Semiliguda-blokken samlet seg på Collectorate og motarbeidet høringen som var planlagt til mandag med den begrunnelse at de fleste av deres seniorledere som har ledet protesten var bak lås og slå.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hva skjedde under forrige høring?

En tidligere høring planlagt 22. september ble kansellert etter at landsbyboere møtte distriktsadministrasjonen og Hindalco-tjenestemenn i landsbyen Kankaramba. Så mange som 28 personer ble arrestert basert på en FIR arkivert av en assisterende underinspektør ved Semiliguda politistasjon, anklaget for opprør, bevæpnet med dødelige våpen, forårsaker skade på en offentlig tjenestemann, forårsaker alvorlig skade av farlige våpen, forsøk på drap og kriminell trussel.

Over 30 protesterende aktiviteter og landsbyboere ble tatt i forebyggende varetekt i forkant av høringen. (Express Photo)

En bakgrunn for konflikten

Motstanden mot gruvevirksomheten i Maliparbat går tilbake til 2003, da en offentlig høring ble organisert av Odisha SPCB for miljøgodkjenning. Etter at en leiekontrakt ble gitt til Hindalco, hadde landsbyboere påstått at deres klager og innvendinger mot prosjektet ble ignorert i den endelige rapporten til MoEF & CC.

Selskapet fikk i sin leieavtale godkjenning til å utvinne 0,6 millioner tonn bauxitt fra åsen per år. Miljøgodkjenningen til selskapet utløp i 2011. Etter at MoEF&CC tillot en offentlig høring for miljøgodkjenning, arrangerte SPCB den offentlige høringen 22. september, som ble forstyrret av protester. Det ble deretter flyttet til 22. november.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.