Forklart: Hvordan Covid-19-bilder for barn bidrar til å forhindre farlige nye varianter

0
18

Cadell Walker trøster datteren Solome mens en sykepleier tar et Pfizer COVID-19-skudd på en vaksinasjonsklinikk for unge studenter ved Ramsey Middle School lørdag 13. november 2021 i Louisville (AP)

Cadell Walker skyndte seg for å få sin 9 år gamle datter Solome vaksinert mot COVID-19 – ikke bare for å beskytte henne, men for å hjelpe til med å stoppe koronaviruset fra å spre seg og skape enda farligere varianter.

«Elsk din neste er noe vi virkelig tror på, og vi ønsker å være gode fellesskapsmedlemmer og ønsker å modellere den tankegangen for datteren vår,” sa den 40 år gamle Louisville-moren, som nylig tok Solome med til en lokal ungdomsskole for skuddet. “Den eneste måten å virkelig slå COVID på er at vi alle sammen jobber sammen for det større beste.”

Les også |Covid-19 og barn: A Quixplained on what to watch out for

Forskere er enige. Hver infeksjon – enten hos en voksen i Jemen eller et barn i Kentucky – gir viruset en ny mulighet til å mutere. Å beskytte en ny, stor del av befolkningen hvor som helst i verden begrenser disse mulighetene.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Denne innsatsen fikk et løft med 28 millioner amerikanske barn i alderen 5 til 11 år som nå er kvalifisert for doser på størrelse med Pfizer-BioNTech-vaksinen. Flytter andre steder, som Østerrikes nylige beslutning om å kreve at alle voksne skal vaksineres og til og med USA godkjenner booster-skudd for alle voksne på fredag, hjelper ved å ytterligere redusere sjansene for ny infeksjon.

Å vaksinere barn betyr også å redusere stillegående spre seg, siden de fleste har ingen eller milde symptomer når de får viruset. Når viruset sprer seg usett, sier forskere, går det også uforminsket. Og etter hvert som flere får det, øker sjansene for nye varianter.

Les også |Ny forskning: Langvarige Covid-19-symptomer sjeldne hos barn

David O’Connor, en virologiekspert ved University of Wisconsin-Madison, sammenligner infeksjoner med «lotterisedler som vi gir viruset». Jackpotten? En variant som er enda farligere enn det smittsomme deltaet som sirkulerer for øyeblikket.

“Jo færre mennesker som er smittet, jo færre lottokuponger har det, og jo bedre kommer vi alle til å ha det når det gjelder å generere variantene,” sa han og la til at varianter er enda mer sannsynlig å dukke opp hos personer med svekket immunforsvar. systemer som huser viruset i lang tid.

Forskere er uenige om hvor mye barn har påvirket forløpet av pandemien. Tidlig forskning antydet at de ikke bidro mye til viral spredning. Men noen eksperter sier at barn spilte en betydelig rolle i år og spredte smittsomme varianter som alfa og delta.

Les mer |Forklart: Er deltavarianten av Covid-19 verre for barn?

Å få barn vaksinert kan gjøre en reell forskjell fremover, ifølge estimater fra COVID-19 Scenario Modeling Hub, en samling av universitets- og medisinske forskningsorganisasjoner som konsoliderer modeller for hvordan pandemien kan utfolde seg. Navets siste estimater viser at for denne november til 12. mars 2022 vil vaksinering av 5- til 11-åringer avverge rundt 430 000 COVID-tilfeller i den totale amerikanske befolkningen hvis ingen ny variant oppstår. Hvis en variant som er 50 prosent mer overførbar enn delta dukket opp på senhøsten, ville 860 000 tilfeller bli avverget, «en stor innvirkning», sa prosjektleder Katriona Shea, ved Pennsylvania State University.

Delta gjenstår. dominerende for nå, og står for mer enn 99 prosent av analyserte koronavirusprøver i USA. Forskere er ikke sikre på nøyaktig hvorfor. Dr. Stuart Campbell Ray, en ekspert på infeksjonssykdommer ved Johns Hopkins University, sa at det i seg selv kan være mer smittsomt, eller at det i det minste delvis unngår beskyttelsen folk får fra vaksiner eller har vært infisert før.

Rodrigo Serra får et skudd av Pfizer-vaksinen for COVID-19 fra en sykepleier ved National College-skolen i Asuncion, Paraguay, mandag 22. november 2021. Regjeringen har lansert en vaksinasjonskampanje for ungdom ved skolene deres. (AP)

“Det er sannsynligvis en kombinasjon av disse tingene,” sa han. “Men det er også veldig gode og økende bevis for at delta rett og slett er mer passform, noe som betyr at det er i stand til å vokse til høyere nivåer raskere enn andre varianter som er studert. Så når folk får delta, blir de smittsomme før.”

Ray sa at delta er “en stor familie” av virus, og verden svømmer nå i en slags “delta-suppe.”

“Vi har mange avstamninger av delta som sirkulerer mange steder uten klare vinnere,” sa Ray, og la til at det er vanskelig å vite fra genetiske egenskaper som kan ha en fordel, eller hvilke ikke-delta-varianter som kan detronisere delta.

“Jeg sier ofte at det er som å se en bil parkert på siden av veien med racing slicks og racing striper og en luftfoil på baksiden og en stor motor,” sa Ray. “Du vet det ser ut som det kan være en ekte utfordrer, men før du ser den på banen med andre biler, vet du ikke om den kommer til å vinne.”

Les mer |Covid-19-vaksiner for barn : A Quixplained

En annen stor ukjent: Farlige varianter kan fortsatt oppstå i stort sett uvaksinerte deler av verden og ta veien til Amerika selv når amerikanske barn slutter seg til rekkene av vaksinerte.

Walker, Louisville-moren, sa hun og mannen hennes kan ikke gjøre noe med fjerne trusler, men kunne registrere datteren deres for vaksinasjon på Jefferson County Public Schools nettsteder en nylig helg. Solome er adoptert fra Etiopia og er utsatt for lungebetennelse etter luftveisplager etter å ha blitt utsatt for tuberkulose som baby.

Hun sa at hun ønsker å holde andre barn trygge fordi “det er ikke bra å bli syk.”

Da en sykepleier bøyde seg inn for å gi Solome skuddet, holdt Walker datteren i hånden og berømmet henne for å ha plukket ut en post-jab-klistremerke som passer for en modig gutt som nettopp gjorde sitt for å dempe en pandemi. “Wonder Woman,” sa Walker. “Perfekt.”

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.