Förklarat: Varför Andhra Pradesh-regeringen upphävde lagar om 3 huvudstäder

0
58

Andhra Pradesh CM YS Jagan Mohan Reddy har lovat att ta fram ett bättre och mer omfattande lagförslag. (File Photo)

Andhra Pradesh-församlingen antog enhälligt ett lagförslag på måndagen att upphäva två lagar som godkändes förra året som en del av YSRCP-regeringens omstridda drag att inrätta tre olika delstatshuvudstäder istället för fortsätter med den tidigare TDP-regimens plan att utveckla den nuvarande huvudstaden Amaravati.

Registrera dig nu. Det är gratis. Registrera dig för att fortsätta läsa den här berättelsen gratis.
Logga in om du redan är registrerad användare.E-post/Mobil:ContinueORFortsätt med Facebook< img src="https://indianexpress.com/wp-content/themes/indianexpress/images/pcl/google-logo.png" />Fortsätt med Google Är du redan medlem? Logga in

Av dem var en av lagarna som upphävdes Andhra Pradesh Decentralization and Inclusive Development of All Regions Act, 2020, som antogs i januari 2020 för att ge plats åt tre huvudstäder för staten. Bugganna Rajendranath Reddy, minister för finans, planering och lagstiftningsfrågor, presenterade Andhra Pradesh Decentralization and Inclusive Development of All Regions Repeal Bill, 2021, som antogs enhälligt genom en röstomröstning.

Även i förklarat |I perspektiv , gårdsnöd och kravet på garanterad MSP

Så, vad är Andhra Pradesh Decentralization and Inclusive Development of All Regions Act, 2020, som upphävdes?

https://images .indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Efter att YSR Congress Party kom till makten 2019, hade det beslutat att ändra den tidigare regeringens beslut att ha en ambitiös huvudstad i världsklass i Amaravati, som ligger mellan Vijayawada och Guntur. TDP-regeringen hade genom ett samordningssystem förvärvat 33 000 tunnland jordbruksmark från 29 byar och lovade att återlämna utvecklade tomter i gengäld, förutom monetär kompensation.

Samtidigt som TDP flyttade sitt maktsäte från Hyderabad till Amaravati hade hon byggt ett interimistiskt regeringskomplex, en tillfällig High Court-byggnad, ett permanent lagstiftande komplex och till och med bungalower och lägenheter för lagstiftare, domare och tjänstemän.

Den Y S Jagan Mohan Reddy-ledda regeringen lade dock ner projektet och beslutade att gå vidare med decentralisering. År 2020 upphävde den Andhra Pradesh Capital Region Development Authority Act, 2020, och antog Andhra Pradesh Decentralization and Inclusive Development of All Regions Act, 2020. På så sätt skulle Amaravati vara den lagstiftande huvudstaden, Visakhapatnam den verkställande huvudstaden och Kurnool den rättsliga huvudstaden.

Varför upphävde regeringen lagen om tre huvudstäder?

Över hundra framställningar som ifrågasätter regeringens åtgärd har lämnats in till Andhra Pradesh High Court. Flera av dessa framställningar stöddes av oppositionen TDP. Bönderna i Amaravati, som lät regeringen förvärva deras mark, ville att de skulle hålla sig till den tidigare planen och bygga en huvudstad i världsklass på samma plats. Domstolen hade nyligen börjat pröva framställningarna. På måndagen informerade generaladvokat Subrahmanyam Sriram High Court om regeringens beslut i en bekräftelse. Han sa till domstolen att regeringen kommer att upphäva lagen.

För att förklara flytten lovade chefsministern att införa ett “bättre” och mer “omfattande” lagförslag efter att ha täppt till kryphålen i den föregående. Han anklagade TDP-regeringen för att ha valt Amaravati som huvudstad eftersom den saknade grundläggande infrastrukturer, såsom vägar och dräneringssystem. Han påpekade att 1 lakh crore Rs krävdes för att bygga just det, vilket kan eskalera till Rs 5 eller 6 lakh crore på 10 år.

Best of Explained

Klicka här för mer

Varför kommer han att lägga fram ett nytt lagförslag i stället för det nuvarande?

Jagan sa att hans regering hade infört lagförslaget om tre huvudstäder för att säkerställa en rättvis och balanserad utveckling av staten, med tanke på människors ambitioner. Han tillade att oppositionspartiet hade spridit missuppfattningar och vilseledande information och även skapat juridiska hinder i processen. Han kände att det finns ett behov av att uttömmande förklara för folket om regeringens avsikter och även göra ändringar för att täppa till kryphålen i den befintliga lagförslaget. “Lagen drogs tillbaka i allmänhetens intresse”, sa han.

Kommer Andhra Pradesh bara att ha en huvudstad nu?

Det är inte klart om regeringen kommer att hålla fast vid Amaravati som enda huvudstad. Under hela sitt tal betonade chefsministern behovet av decentralisering för en rättvis utveckling av alla regioner. CM satte inte heller någon deadline för införandet av det nya lagförslaget.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Hur reagerade andra parter på beslutet?

Förre CM- och TDP-presidenten N Chandrababu Naidus son och TDP:s nationella generalsekreterare Nara Lokesh anklagade regeringen för att ha spridit “lögner” och “halvsanningar” och sa att den förra regeringen hade tagit all omsorg för att utveckla Amaravati som huvudstad för rättvis rättvisa och utveckling av alla regioner.

Medan han kritiserade Jagan för att ha spelat “mind games” med folket i staten och agerat utan en känsla av engagemang eller ansvar, tillade han att CM, före valet 2019, hade lovat att utveckla Amaravati. “Tyvärr kunde han inte uttala en tydlig hållning om sin plan för delstatens huvudstad och den övergripande utvecklingen av staten,” sa han Lokesh.

BJP, å andra sidan, sa att regeringen beslutade att upphäva lagen av rädsla för ett negativt beslut från High Court. Somu Veerraju, ordförande för BJP:s AP-enhet, sa att han har bett CM att diskutera med alla politiska partier och söka opinion innan han fattar något beslut om decentralisering.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd