Expert om röran: Vet inte om det här är crescendot

0
130

Den kaosartade inrikespolitiska onsdagen avspeglar den utvecklingen som skett på den svenska politiska spelplanen sedan SD kom in i riksdagen 2010, säger statsvetaren Jan Teorell till Aftonbladet. – Om det här är höjdpunkten eller lågvattenmärket beror väl på var man står politiskt. Om det är det stora crescendot, det vet vi inte heller, säger han. Han menar att röran beror på att partierna har svårt att orientera sig i det nya landskapet. Han påpekar också att S-ledaren Magdalena Andersson formellt aldrig hann bli Sveriges första kvinnliga statsminister, eftersom hon skulle ha tillträtt först på fredag. Statsvetarveteranen Sören Holmberg säger till SVT:s politikbyrån att en orsak till att partierna har så svårt att hitta fungerande samarbeten är att de är för många. – Det kanske räcker med lite färre partier för att gör systemet mer effektivt. Vi behöver rensa i partirabatten, säger han. Han tror dock inte att regeländringar, exempelvis en höjd riksdagsspärr är rätt väg att gå.