Brasils skateboardere som velger selvtillit fremfor kriminalitet

0
28

Barn som deltar i skateboardtimene sier at de bidrar til å bygge motstandskraft og selvtillit.

Når det er tid for Sandro Soares’ gratis leksjoner, vanligvis banker barna og tenåringene på porten med rullebrettene sine. Soares, kjent for de fleste som Testinha, gjenopptok i juni treningsøktene flere ganger i uken etter at timene ble satt på vent i mange måneder på grunn av koronaviruspandemien.

Kona Leila, en lærer, støtter de lidenskapelige 43 -år gammel skateboarder. Før gruppen drar til en idrettsplass i nærheten, deler paret ofte ut snacks og drikke for å styrke barna før de starter skateboard-treningen. Vel fremme på det asfalterte området setter de opp små ramper og andre hindringer, og starter oppvarmingsrutinen. Så sprer de mer og mindre erfarne skøyteløperne seg ut på forskjellige sider av banen – og de går.

Paret lanserte Social Skate i 2011 som en veldedighetsfinansiert ikke-statlig organisasjon. På utkikk etter et passende sted for skateboardundervisning fant de et nedslitt idrettsområde der narkohandlere hang. Med et skateboard under armen tok han motet og nærmet seg forhandlerne, husket Testinha. “Jeg tilbød også gratis skatetimer for barna deres. Jeg antar at det overbeviste dem.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Forhandlerne ble enige om å slutte å selge narkotika på det aktuelle feltet.

Skateboarding som forebygging av kriminalitet

Å lære sosialt vanskeligstilte barn å skateboard gratis er grunntanken bak Social Skate. “Det finnes knapt noen gratis fritidsaktiviteter for barn og unge i området,” Testinha sa og la til at de er sårt nødvendige fordi knapt noen i det fattige Calmon Viana-området har råd til betalte sports- eller musikktimer for barna sine. Calmon Viana ligger i Poa, en by i hovedstadsområdet Sao Paulo.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

Brasil har mange byer som Poa som sliter med kriminalitet, vold og arbeidsledighet. I løpet av månedene timene ble satt på vent på grunn av koronaviruspandemien, delte Testinha og teamet hans ut mat for å gjøre opp for barnas vanlige gratis måltider på Social Skate og på skolen.

Testinha ser tilbake på de lange årene med arbeid med ungdom og skateboard. I 10 år før han grunnla Social Skate, jobbet han i ungdomsfengsler som sosialarbeider som gikk på skateboard. Han så veiene unge internerte kunne være på vei mot når de ble utsatt for negativ påvirkning og uten at noen viste dem alternativer. “Det er mye bedre hvis vi hindrer barn i å gå av stabelen i utgangspunktet enn om vi starter når de allerede er i fengsel,” sa han.

Fall ned og reis deg igjen

Skateboardtimene er ment å lære barna disiplin, spenst, selvtillit og sosiale ferdigheter. “Når du skater, prøver du ofte et triks og får det ikke til med det første — men du gir deg ikke, du prøver en andre gang og en tredje gang,” Rafael Vinicius da Silva, en tenåring som har gått på skøyter på Social Skate i noen år, fortalte DW i løpet av en leksjon uker før pandemien rammet i 2020.

Å lære å reise seg igjen og ikke gi opp er ferdigheter som er gode å ha i alle fall, sa han og argumenterte for at han måtte overvinne sjenanse. “Hvis du vil gå på skøyter, blir du tvunget til å forlate huset. Du møter ofte nye mennesker,” sa han.

< br />På slutten av hver time samles gruppen for å snakke om hva som gikk bra og ikke. Noen ganger diskuteres større saker som hva det vil si å respektere den andre personen, eller hvorfor det er viktig å gjøre en innsats ikke bare på skøyter, men også på skolen. “Hvis du får gode karakterer på skolen, kan du noen ganger dra på ekskursjon eller plukke ut sko eller klesplagg,” Luana Alcantara da Costa fortalte DW. Klær og skateboard doneres til Social Skate.

I tillegg til å samarbeide med andre frivillige organisasjoner og kampanjer med kjente skateløpere, fikk Social Skate sist støtte fra Rayssa Leal, Brasils nye skateboard-superstjerne. 13-åringen vant en sølvmedalje i streetskateboarding for kvinner ved OL i Tokyo i 2020 og mottok den internasjonale visumprisen for utøvere som best representerer olympiske verdier. Social Skate var hennes utvalgte veldedighet for premiepengene på $50 000 (€ 44 000).

Barnefattigdom utbredt i Brasil

I løpet av årene har mer enn 1000 barn deltatt i de gratis skateboardtimene, sa Testinha. Han ser på arbeidet sitt som en investering i fremtiden — som er sårt tiltrengt fordi det offentlige ofte neglisjerer barn og unge, sa han. I følge den brasilianske Abrinq-stiftelsen lever nesten halvparten av alle barn i alderen 0 til 14 år i fattigdom i Sør-Amerikas mest folkerike land.

Som et resultat må frivillige organisasjoner ta på seg oppgaver som bør håndteres av staten, sa Testinha. Han er stolt og håpefull over at landet fortsetter å produsere skateboardtalent. “Jeg planlegger å fortsette med dette til jeg blir gammel,” han sa. “Det er min oppgave.”

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet på tysk.

📣 Inderen Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.