Adityanath använder “abbajaan”-frasen igen, kallar AIMIM-chefen “SP-agent”

0
110

CAA antogs av BJP:s regering vid centret för att ge indiskt medborgarskap till hinduiska, sikhiska, buddhistiska, Jain-, parsi- och kristna migranter från Afghanistan, Bangladesh och Pakistan som reste in i landet på eller före den 31 december 2014. (Arkiv)

Uttar Padeshs chefsminister Yogi Adityanath kallade AIMIM-chefen Asaduddin Owaisi “en agent för Samajwadi-partiet” och hotade på tisdagen att vidta “stränga åtgärder” mot de “som återigen vill hetsa upp passionen ” över Citizenship Amendment Act (CAA).

CAA antogs av BJP-regeringen vid centret för att ge indiskt medborgarskap till hinduiska, sikhiska, buddhistiska, jain-, parsi- och kristna migranter från Afghanistan, Bangladesh och Pakistan som reste in i landet den 31 december 2014 eller innan.

Läs också |Yogi Adityanaths retorik spelade inte bara på stereotyper, den var också reduktionistisk

Tilltala en monter arbetare’ möte med BJP i Kanpur, sa chefsministern: “Aaj main chetavni dunga us vyakti ko jo yahan par CAA ke naam par phir se bhavnaon ko bhadkaane ka karya kar raha hai. Aur chachajaan aur abbajaan ke anuyaiyon se kahunga ki wo saavdhan ho kar sun lein, agar pradesh ki bhavnaon ko bhadkaake mahaul kharab karoge till sakhti ke sath sarkar nipatna bhi janti hai (Idag varnar jag den person som återigen uppmuntrar den utsända namnet CAA. Jag skulle vilja säga till anhängarna av chachajaan och abbajaan att de ska lyssna noga att om försök görs att förstöra atmosfären i staten genom att hetsa upp känslor, kommer delstatsregeringen att ta itu med det strikt).”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Chefsministern hade väckt bråk i september genom att använda “abbajaan” – urdu-beteckningen för far – och sa att ransoner som delades ut av den tidigare delstatsregeringen gick till dem som säger “abbajaan”.

“Har vyakti jaanta hai Owasi, Samjwadi Party ka agent banke bhavnaon ko bhadkaane ka karya kar rahe hain (Alla vet att Owasi försöker hetsa passionen genom att arbeta som agent för Samajwadi Party)”, sa Adityanath och hävdade att inga kommunala upplopp nu äger rum i delstaten, där sådana sammandrabbningar brukade äga rum ofta i de tidigare regeringarna.

”UP är nu inte känt för upplopp utan som en danga-mukt (upplopp- gratis) tillstånd”, tillade han.

Medan han tilltalade ett möte i Barabanki-söndagen, hade Owaisi krävt att centralregeringen skulle dra tillbaka CAA och det nationella registret över medborgare efter tillkännagivandet om upphävandet av de tre kontroversiella gårdslagarna. “CAA är emot konstitutionen. Om BJP-regeringen inte tar tillbaka den här lagen kommer vi att gå ut på gatorna och en annan Shaheen Bagh kommer hit”, hade Owaisi sagt och syftade på protesten i Shaheen Bagh i Delhi.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.