26/11-svaret borde ha varit starkare, skriver Tewari i boken; BJP säger att UPA frös

0
131

I boken med titeln '10 Flashpoints: 20 years-National Security Situations That Impacted India' som kommer att släppas den 2 december, har Manish Tewari tittat tillbaka på de säkerhetssituationer som har påverkat Indien under de senaste två decennierna.

Dagar efter att en kontrovers utbröt om Salman Khurshids iakttagelse i sin bok som likställer politisk hindutva med “jihadistisk” islam av grupper som Islamiska staten och Boko Haram i Nigeria, kritiserade hans partikollega och Lok Sabha-parlamentsledamot Manish Tewaris kritik av UPA-regeringens svar i kölvattnet av terrorattackerna i Mumbai den 26/11 i hans kommande bok på tisdagen satte sällskapet i ett problem.

I hans bok 10 Flashpoints; 20 år, Tewari observerar att Indien borde ha agerat starkt mot Pakistan efter terrorattackerna eftersom återhållsamhet mot Islamabad uppfattas som en symbol för svaghet.

“För en stat som inte har några tvivel om att brutalt slakta hundratals oskyldiga människor, är återhållsamhet inte ett tecken på styrka; det uppfattas som en symbol för svaghet. Det kommer en tid då handlingar måste tala högre än ord. 26/11 var en sådan tid då det bara borde ha gjorts. Det är därför min övervägda åsikt att Indien borde ha agerat kinetiskt under dagarna efter Indiens 9/11”, har han skrivit.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1. png

Medan kongressen officiellt vägrade att reagera, slog partiets ledare i Lok Sabha Adhir Ranjan Chowdhury till Tewari och sa att boken kommer att “sälja som smör och säljaren kommer att vara BJP”.

BJP citerade Tewaris iakttagelser för att rikta in sig på kongressen< /strong>. Den hävdade att UPA-regeringen hade satt den nationella säkerheten på spel genom att inte reagera starkt efter terrorattackerna. På en presskonferens i BJP:s högkvarter sa partiets talesperson Gaurav Bhatia: “Boken bekräftar att den kongressledda UPA-regeringen var okänslig, värdelös och inte brydde sig om nationell säkerhet.”

“Kongressens president Sonia Gandhiji, Rahul Gandhiji, kommer du att bryta din tystnad idag?… Vår armé bad om tillstånd från tidigare premiärminister Manmohan Singhji att lära Pakistan en läxa. Men Sonia Gandhiji, varför fick armén inte detta tillstånd?”

Ansvarig för BJP:s nationella informations- och teknikavdelning Amit Malviya twittrade: “Efter Salman Khurshid kastar en annan kongressledare UPA under bussen för att sälja sin bok. Manish Tewari kritiserar i sin nya bok UPA för svaghet i återhållsamhetens namn efter 26/11. Flygchefsmarskalk Fali Major är redan registrerad och säger att IAF var redo att slå till men UPA frös.”

På frågan om BJP:s reaktion sa Tewari till The Indian Express, ” Jag är ganska road av BJP:s barnsliga svar på ett utdrag ur en 304-sidig bok. Jag undrar om de skulle reagera på liknande sätt på en del av den hårda analys som boken kan ha med avseende på deras hantering av det nationella säkerhetsuppdraget.”

Kongressen vägrade att gå med i kontroversen. “Jag har inte läst boken. Det släpps inte heller. Så jag tycker inte att det är lämpligt att kommentera i förväg. Låt boken komma ut först…. Sedan får vi se om vi behöver diskutera det eller inte, sa kongressens talesperson Pawan Khera vid en pressträff för AICC. Han sa att BJP “vill att vi avviker från” frågor som “vi tar upp” men “vi kommer inte att falla i den fällan”.

Chowdhury sa att det hade varit bättre om Tewari skrivit en bok om Kongressens bidrag till att bygga ett modernt Indien.

“Terrorattacken inträffade 2008. Och 2021 säger han att den dåvarande regeringens svar inte var adekvat. Men idag är utmaningen Indien står inför från Kina. Det bygger infrastruktur i Doklam, riktar sig mot Siliguri-kycklingens hals, bygger en by i Arunachal och inkräktar på vårt territorium i Ladakh. Jag vet inte vad Tewari har för åsikter om detta”, sa han.

“En sak jag kan säga är att boken kommer att sälja som smör och säljaren kommer att vara BJP.”

Tewari har i sin bok också riktat in sig på BJP-regeringen. Han har till exempel kritiserat den för att ha lagt ner planerna på att resa en bergstrejkkår mot Kina.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd