Skolstängning i Delhi är störande, säger föräldrar, pedagoger

0
44

Denna stängning har kommit nära hälarna på skolor som öppnar igen för yngre barn efter en Covid-inducerad avstängning på mer än ett och ett halvt år. (Representativt)

För att ifrågasätta stängningen av skolor i Delhi på grund av föroreningshöjningen, säger lärare och föräldrarepresentanter att det behövs ett bättre sätt att ta itu med det årliga problemet än att stänga skolor.

På söndag, utbildningen avdelningen godkände en order om att stängningen kommer att fortsätta “tills ytterligare order”. Miljöminister Gopal Rai sade på måndagen att beslutet om huruvida skolorna ska öppnas igen kommer att tas den 24 november.

Denna stängning har kommit nära hälarna på skolor som öppnar igen för yngre barn efter en Covid-inducerad avstängning på mer än ett och ett halvt år.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Den 1 november tilläts skolor i Delhi öppna för mellan- och grundskoleelever för första gången sedan pandemin började. De hade tidigare öppnat för klasserna IX till XII från den 1 september. Om två veckor, med stigande luftföroreningsnivåer i staden, beordrade regeringen den 14 november att alla skolor skulle vara stängda för alla årskurser till den 20 november.

“Det är svårt att förstå resonemanget eftersom det inte är som att alla lärare och barn bor i slutna hem med luftrenare. I vår skola hade klasserna IX och XI sina undersökningar som avbröts. Vi hade precis öppnat för förskola till klass VIII till bra uppslutning. Det hade varit mycket inlärningsförlust och psykiska problem, och vi hade börjat skolan genom att ge eleverna möjlighet att trivas och ha ett fritt flöde av känslor. Redan innan undervisning-inlärningsprocessen började var vi tvungna att stänga igen. Det här är väldigt störande för barn”, säger Sudha Acharya, ordförande för National Progressive Schools' Conference.

“Ökningen av luftföroreningar under dessa månader är ett återkommande årligt problem. Det verkar som om nedläggning av skolan tas som ett viktigt verktyg för att hantera alla problem som gör att utbildning verkar vara en fråga av låg prioritet”, sa hon.

Ameeta Wattal, ordförande och verkställande direktör Education på DLF Foundation Schools, betonade behovet av att hitta bättre lösningar för att ta itu med detta problem.

“Jag tror att vi någonstans inte menar allvar med de utmaningar vi kommer att möta om vi fortsätter att hålla skolor stängda. I alla delstater i Indien har skolor öppnat och Delhi är inte den enda staten som står inför problem. Det här är ingen ny fråga, och det första som beslutsfattare måste hitta är hur vi kan skapa en situation för barn att komma till skolan. Att bara få klasserna X och XII för styrelseprov är inte skolgång, det är tentamen. I slutet av dagen pågår akademier och äventyrssporter… Faktum är att skolor är säkrare platser där barn hålls sysselsatta”, sa hon.

Satya Prakash, Delhi-president för All India Parents’ Association, ifrågasatte också den nuvarande motiveringen. “Oavsett om det är pandemin eller föroreningar, barn är alltid drabbade och problemen kommer att uppstå igen och det måste finnas ett varaktigt botemedel och beredskap. Min dotter har precis börjat med offline-NEET-coaching och det har störts igen. För många barn är skolan ett säkrare, mer hygieniskt utrymme än deras hem och orter; detta måste övervägas”, sa han.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Delhi-nyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.