Ration vid tröskeln: I Delhi HC, Center fladdermöss för rimliga priser butiker

0
47

“Du kan inte förstöra butikernas infrastruktur och efter sex månader inse att det inte är lönsamt,” hävdade Bhati inför divisionsbänken av justitieråd Vipin Sanghi och justitieminister Jasmeet Singh. (Representativ)

Centret motsatte sig i måndags Delhi-regeringens föreslagna system för hemleverans av ranson i Delhi High Court och hävdade att butiker till rimliga priser spelar en viktig roll i genomförandet av National Food Security Act (NFSA).

Ytterligare Generaladvokaten Aishwarya Bhati kallade fair price-butiker som en integrerad del av NFSA:s arkitektur och hävdade att en stat är skyldig att säkerställa att lagen genomförs på ett sätt som föreskrivs enligt den.

Centret har ingen roll i urvalet av dessa butiker till rimliga priser, tillade den centrala regeringens advokat. Bhati sa att staten var fri att tillhandahålla förmåner mer än vad som ges enligt NFSA men “kan inte mildra fördelarna med NFSA”.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hon berättade för domstolen att andra stater bara planerar pilotprojekt i särskilda områden innan de fattar ett beslut. “Du kan inte förstöra infrastrukturen i butiker och efter sex månader inse att det inte är lönsamt,” hävdade Bhati inför avdelningsbänken av Justice Vipin Sanghi och Justice Jasmeet Singh.

< /p>

Inläggen gjordes under utfrågningen av en framställning som lämnats in av Delhi Sarkari Ration Dealers Sangh som utmanar anbud som utfärdats för genomförandet av programmet. Systemet syftar till att skapa en parallell mekanism för distribution av ranson enligt PDS-systemet genom privata återförsäljare utanför dörren. Argumenten i målet kommer att fortsätta den 29 november.

Högsta domstolen förra veckan vägrade att ta emot centrets framställning som ifrågasatte HC-beslutet som utfärdades förra månaden, vilket gjorde det möjligt för Delhi-regeringen att minska leveranserna av befintliga butiksägare till rimliga priser för att avleda detsamma för hemleverans av ranson. Högsta domstolen hade noterat att ärendet fortfarande pågår hos HC och begärde att den senare skulle avgöra frågan.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Delhi-nyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.