Rapport om dataskyddslag: Kongressens parlamentsledamot Jairam Ramesh lämnar in en avvikande not

0
46

Jairam Ramesh sa att han hade föreslagit ändringar i avsnitt 35 och avsnitt 12 i lagförslaget om skydd av personuppgifter. (Express File Photo by Pradip Das)

När parlamentets gemensamma kommitté sammanträder på måndag för att anta sin rapport om lagförslaget om skydd av personuppgifter har kongressmedlemmen Rajya Sabha i panelen Jairam Ramesh lämnat in en avvikande not. Hans invändning är främst mot en klausul som gör det möjligt för centret att undanta alla myndigheter som omfattas av dess behörighet från lagen.

I sin anteckning, som han publicerade på sitt Twitter-handtag, sa Ramesh att han hade föreslagit ändringar till avsnitt 35 och avsnitt 12 i lagförslaget. “JCP gav mig en tålmodig utfrågning men jag kunde inte övertyga den om fördelarna med mina argument. Det allmänna samförståndet i JCP verkade vara för att inte acceptera mina ändringsförslag och jag ville inte tvinga fram frågan längre än en punkt”, sa han i sitt meddelande till panelens ordförande PP Chaudhuri.

I dag kommer den gemensamma parlamentariska kommittén för skydd av personuppgifter 2019 att anta sitt betänkande. Jag är tvungen att skicka in en detaljerad avvikande notering. Men det får inte förringa det demokratiska sätt som kommittén har fungerat på. Nu till debatten i riksdagen. pic.twitter.com/tavBnF9y5B

— Jairam Ramesh (@Jairam_Ramesh) 22 november 2021

Han sade att utformningen av lagförslaget förutsätter att den konstitutionella rätten till integritet uppstår endast när det gäller privata företags verksamhet och verksamhet. “Regeringar och myndigheter behandlas som en separat privilegierad klass vars verksamhet och aktiviteter alltid är i allmänhetens intresse och individuella integritetshänsyn är sekundära”, noterade han.

Ramesh sa: “Sektion 35 ger centralregeringen ohämmade befogenheter att undanta alla myndigheter från hela lagen. Enligt ändringsförslaget hade jag föreslagit att centralregeringen måste få parlamentariskt godkännande för att undanta någon av dess myndigheter från lagens tillämpningsområde. Även då måste regeringen alltid följa lagförslagets krav på rättvis och rimlig behandling och implementera nödvändiga säkerhetsåtgärder.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“Jag var villig att kompromissa förutsatt att JCP hade rekommenderat att skälen till undantaget som skulle registreras skriftligt enligt lagförslaget skulle läggas fram i parlamentets båda kammare. Detta skulle ge större ansvarsskyldighet och transparens, men inte ens det ansågs acceptabelt”, sa han.

Läs också |När vi tittar på “större paraply”, kommer lagförslaget om skydd av personuppgifter troligen att inkludera icke-personliga uppgifter.

Han sa Avsnitt 12 (a) (i) skapar vissa undantag för regeringar och statliga myndigheter från bestämmelserna om samtycke.

“Även om jag helt förstod logiken för sådana undantag under ett antal omständigheter, hade jag föreslagit några ändringar för att göra detta undantag mindre genomgripande och mindre automatiskt. JCP:s rapport tillåter en period på två år för privata företag att migrera till den nya dataskyddsregimen, men statliga och statliga myndigheter har inga sådana krav”, sa Ramesh i sin anteckning.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.