Magdalena Andersson avgår som statsminister: ”Det som har skett är helt unikt”

0
140

Timmar efter att Magdalena Andersson (S) valts till statsminister av riksdagen har hon begärt att bli entledigad från posten. – Trots att det parlamentariska underlaget tycks oförändrat i regeringsfrågan bör den prövas på nytt. För mig är det en fråga om respekt. Jag vill heller inte leda en regering där det kan finnas grund att ifrågasätta dess legitimitet, säger hon. Andersson har informerat talmannen Andreas Norlén om att hon har som mål försöka bilda en ren S-regering. I ett pressmeddelande meddelar Norlén att han kommer att diskutera det politiska läget med partiledarna. ”Återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag”, skriver han. Andersson säger att ”de överenskommelser jag har slutit med andra partier står jag fast vid”. – Jag förstår att det framstår som väldigt rörigt. Det som har skett är helt unikt. Andersson säger att hon kommer sakna ”våra miljöpartistiska vänner runt bordet”. Miljöpartiet har fem ministerposten i regeringen, som behöver fyllas. Dessutom har flera S-ministrar sagt att de vill sluta.