Hur man uppdaterar drivrutiner i Windows 11

0
760

Om hårdvaruenheterna i din Windows 11 PC—som USB kontroller, grafikkort, skrivare eller annan kringutrustning behöver nya eller uppdaterade drivrutiner, det är vanligtvis lätt att installera dem. Vi visar dig hur.

Vanligtvis behöver du inte uppdatera drivrutiner

Innan vi går in på att uppdatera drivrutiner, låt oss prata om när du inte behöver uppdatera dina hårdvarudrivrutiner i Windows 11. Vanligtvis bör du inte uppdatera dina drivrutiner om du inte uppdaterar en grafikkortsdrivrutin eller vet att en drivrutinsuppdatering kommer att lösa ett problem som du har stött på.

< strong class='relatedtext'>RELATEDNär behöver du uppdatera dina drivrutiner?

Om dina enheter redan fungerar kan en drivrutinsuppdatering eventuellt bryta något på ett oväntat sätt genom att göra en oprövad ändring av ditt system. Som ordspråket säger, “Om det inte är trasigt, fixa det inte.”

The Säkraste sättet att uppdatera dina drivrutiner

När du söker drivrutinsuppdateringar är det viktigt att veta att Windows automatiskt håller många drivrutiner uppdaterade med Windows Update, som är inbyggt i Windows 11. Så om det finns några mindre men nödvändiga uppdateringar av vanliga komponenter som pekplattor eller USB-kontroller, kommer Windows vanligtvis att ta hand om dem automatiskt nästa gång du uppdaterar din dator.

Dessutom kommer vissa drivrutinsuppdateringar som “Valfria uppdateringar” i Windows Update. Vi (och Microsoft) rekommenderar inte att du installerar dessa uppdateringar om du inte försöker lösa ett specifikt känt problem med en enhet. Men om du har problem är det värt att kontrollera om några valfria uppdateringar är tillgängliga. För att göra det, öppna Inställningar genom att trycka på Windows+i. I Inställningar klickar du på “Windows Update” i sidofältet och välj sedan “Avancerade alternativ.”

< /p>

I Avancerade alternativ, scrolla ned och klicka på “Valfria uppdateringar.”

Annons

I Valfria uppdateringar klickar du på “Drivrutinsuppdateringar” sektionsrubrik för att utöka den. Bläddra sedan i listan och placera bockmarkeringar bredvid alla drivrutiner som du vill uppdatera. När du är klar klickar du på “Ladda ner & Installera.”

Windows kommer att installera drivrutinerna du valde, och vid behov ber du om att starta om din dator. Efter en omstart är du redo att köra med uppdaterade enheter. Du kommer dock inte att hitta alla drivrutiner i Windows Update. Se i så fall avsnittet nedan.

RELATERAT: Ska du installera Windows 10s valfria drivrutinsuppdateringar?

Det bästa stället att manuellt ladda ner uppdaterade drivrutiner

Det finns tillfällen då du behöver uppdatera en enhet som ett grafikkort som Windows Update inte täcker. I så fall är din bästa insats att hitta enhetstillverkarens officiella webbplats. Väl där letar du efter en “Support” avsnitt och sök efter “nedladdningar,” “uppdateringar,” eller “förare” för din enhet.

RELATERATHur man hittar officiella Windows-drivrutiner för alla enheter

Se upp att det finns många bedrägeridrivrutiner som installerar skadlig programvara istället för drivrutiner, så se till att du har nått den faktiska tillverkarens webbplats. Verktyg för drivrutinsuppdateringar som du kan hitta online är värdelösa och kan vara fulla av bedrägerier eller skadlig programvara.

När du har laddat ner ett betrodd drivrutinspaket från enhetens tillverkare, extraherar du det och letar efter en “Setup” eller “Installera” programmet att köra. Kör den, och vanligtvis installeras uppdateringsdrivrutinen automatiskt och ber sedan om en omstart. När du har startat om din dator är dina nya drivrutiner redo att användas.

RELATEDHur du uppdaterar dina grafikdrivrutiner för maximal spelprestanda

När det gäller GPU-drivrutiner från NVIDIA, AMD eller Intel, kan drivrutinsuppdateringsprogrammet installera ett verktyg som GeForce Experience (för NVIDIA-hårdvara) som möjliggör snabba drivrutinsuppdateringar i framtiden. Med det programmet kan du uppdatera dina GPU-drivrutiner från en pålitlig källa när nya spel kommer.

RELATERAT: Hur man hittar officiella Windows-drivrutiner för alla enheter >

Uppdatera drivrutiner manuellt med Enhetshanteraren

Slutligen kan du också använda Enhetshanteraren för att byta eller uppdatera drivrutiner för specifika enheter i din Windows 11-dator, men de flesta behöver inte göra detta. För att komma igång, öppna Enhetshanteraren: Klicka på Start-knappen och sök “enhetshanteraren,” klicka sedan på Enhetshanterarens logotyp i resultaten.

Annons

I fönstret Enhetshanteraren bläddrar du i listan över installerade enheter på din PC och letar reda på enheten som du vill uppdatera drivrutinen för. Högerklicka på den och välj “Uppdatera drivrutin.”

< /p>

I “Uppdatera drivrutiner” fönstret som visas har du två val. Vi kommer att täcka båda nedan, men först tittar vi här på vad varje alternativ gör.

 • Sök automatiskt efter drivrutiner: Det här valet får Windows att söka efter kompatibla drivrutiner i Windows och installera dem automatiskt.
 • Bläddra efter drivrutiner på min dator:Det här alternativet låter dig ange var de nya drivrutinerna du vill installera manuellt. Detta kan vara praktiskt om du redan har laddat ner drivrutiner från tillverkarens webbplats eller vill installera drivrutiner från en CD, men installationsprogrammet för drivrutiner saknas eller inte fungerar korrekt.
 • ul>

  Om du väljer “Sök automatiskt efter drivrutiner,& #8221; Windows kommer att köra en genomsökning av ditt systems drivrutinsfiler och letar efter uppdaterade drivrutiner för enheten. Om den hittar dem kommer den att installera dem och ber dig starta om din dator.

  Om inte, ser du “De bästa drivrutinerna för din enhet är redan installerade.” Vid det här laget kan du fortsätta din sökning genom att klicka på “Sök efter uppdaterade drivrutiner på Windows Update,” som öppnar Inställningar > Windows Update-menyn. Annars klickar du på “Stäng.”

  < p>Om du väljer “Bläddra efter drivrutiner på min dator,” du kan söka efter en plats där du vet att nya drivrutinsfiler finns genom att klicka på “Bläddra’ och följ stegen på skärmen. Eller så kan du klicka på “Låt mig välja från en lista över tillgängliga drivrutiner på min dator.”

  Annons

  Om Windows kände igen drivrutinerna du letade efter—eller du valde “Låt mig välja från en lista över tillgängliga drivrutiner på min dator”—Windows kommer att presentera en lista över kompatibla drivrutiner som du kan välja mellan för enheten. Välj ett objekt i listan och klicka på “Nästa.”

  Om du ser “De bästa drivrutinerna för din enhet är redan installerade,” då behövs ingen uppdatering. Du kan stänga Enhetshanteraren och du är klar. Annars installeras drivrutinen om den är nyare än den gamla. Efter det kommer Windows att be dig starta om din dator. Klicka på “Yes.”

  När du loggar in igen kommer dina nya drivrutiner att vara aktiva. Lycka till med datorn!

  LÄS NÄSTA

  • › Så får du snabbare strömningshastigheter på din TV
  • › Vad är No-Code, och är det framtidens teknik?
  • › Så här tänder du ljus med ditt larm
  • › Vad är ett system på ett chip (SoC)?
  • › Så här aktiverar du Wake-on-LAN i Windows 10 och 11
  • › 12 grundläggande Excel-funktioner som alla borde känna till