Hoe u uw IPD kunt meten (en waarom het belangrijk is voor VR)

0
84
Ikonoklast Fotografie/Shutterstock.com< /figuur>

Je IPD (Interpupillary Distance) is een maat voor de afstand tussen je pupillen als je recht vooruit kijkt. Virtual reality-headsets hebben deze informatie nodig om de beste ervaring te bieden, maar u moet eerst uw IPD meten voordat u de instelling aanpast.

Wat is IPD en waarom is het belangrijk voor VR?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom IPD belangrijk is in VR. De meeste VR-headsets bieden een manier om de lenzen van de headset aan te passen aan verschillende IPD's. De lenzen kunnen dichter bij elkaar of verder uit elkaar worden geplaatst, of er kan een softwarematige aanpassing worden gemaakt om een ​​verschuivend brandpunt te simuleren.

De eerste reden waarom IPD belangrijk is, is dat het het beste is als het optimale brandpunt van de lens direct op uw pupillen is uitgelijnd. Dit zorgt ervoor dat je het scherpst mogelijke beeld krijgt voor die headset. De tweede reden heeft te maken met stereoscopisch zicht.

We nemen diepte op twee manieren waar. Monoculaire signalen zijn die elementen van een scène die je hersenen met slechts één oog in kaart brengen qua grootte en afstand. Films zoals The Lord of the Rings gebruiken een techniek die geforceerd perspectief wordt genoemd om te profiteren van monoculaire signalen en ons te laten geloven dat iets kleiner of groter is dan het in werkelijkheid is.

Stereoscopische aanwijzingen vereisen beide ogen en zijn afhankelijk van het kleine verschil in het beeld dat elk oog waarneemt. 3D-media, of het nu in een bioscoop of in VR is, genereren twee enigszins verschillende beelden om het effect van dieptewaarneming na te bootsen.

Advertentie

De IPD van elke persoon is anders, dus uw hersenen zijn afgestemd om de 3D-berekening voor uw specifieke IPD uit te voeren. Als de VR-headset de verkeerde IPD gebruikt bij het berekenen van wat aan elk oog moet worden getoond, is uw dieptewaarneming onjuist. Dit kan zelfs leiden tot vermoeide ogen omdat uw ogen deze vreemde situatie proberen te compenseren.

Een andere goede reden om uw IPD te kennen, is dat deze voor bepaalde headsets buiten het IPD-bereik kan vallen. U kunt dus voorkomen dat u VR-headsets koopt die nooit goed voor u zullen werken. De Oculus Quest 2 heeft een IPD-bereik van 58 mm tot 68 mm. Deze zijn opgesplitst in drie lensposities, waartussen snel kan worden gewisseld. Als je buiten dit bereik valt, is het misschien niet mogelijk om een ​​perfect helder beeld te krijgen.

Dit is de reden waarom het meten van je IPD belangrijk is in VR, maar nu moeten we het daadwerkelijk doen om het te meten.

Oculus Quest 2

Onze favoriete allround VR-headset is perfect voor bijna iedereen die met VR wil beginnen, of je hem nu op zijn bezit of verbindt met een pc.

Amazon

$ 399.00

Vraag uw Optometrist

Peakstock/Shutterstock.com

Als u ooit een oogonderzoek heeft ondergaan, heeft uw optometrist waarschijnlijk uw IPD geregistreerd. Doen ze dat niet, dan meten ze het graag voor je op tijdens een standaard oogtest of kijken ze het snel voor je na, uiteraard tegen een kleine vergoeding. Dit is de meest nauwkeurige manier om uw IPD-nummer te verkrijgen.

Gebruik een spiegel en liniaal

Als u een spiegel en een liniaal gemarkeerd in millimeters, kunt u thuis een redelijk nauwkeurige IPD-meting krijgen.

Advertentie

Ga hiervoor recht voor de spiegel staan ​​en kijk recht vooruit in uw eigen ogen.
Plaats de 0 mm-markering onder één oog, uitgelijnd met het midden van de pupil.
Noteer de meting onder het andere oog.

Mogelijk moet u om de beurt elk oog sluiten om de metingen duidelijk te zien. Zorg ervoor dat de liniaal recht blijft. Dit is niet de meest nauwkeurige manier om IPD te meten, omdat een gewone liniaal niet dicht genoeg bij uw gezicht kan komen met uw neus in de weg. Als u de liniaal ondersteboven houdt en tegen uw voorhoofd houdt, krijgt u betere resultaten. Je kunt ook een vriend vragen om de meting te doen.

Als je bereid bent wat geld uit te geven, kun je een speciale IPD-liniaal kopen, die volledig nauwkeurig is. Je hebt het natuurlijk maar één keer nodig voor jezelf, maar het is ook handig wanneer je iemand anders VR laat zien en een snelle IPD-lezing krijgt om er zeker van te zijn dat ze de beste ervaring hebben.

FULYEE optische schuifmaat

Een goedkope en gemakkelijke manier om uw IPD voor VR te meten.

Amazon

$ 8.50

Gebruik een App

Er zijn ook mobiele apps waarmee u IPD kunt meten. Als je een iPhone of iPad met een dieptesensor hebt, kun je de EyeMeasure-app gebruiken om een ​​IPD-meting te krijgen.

Android-gebruikers kunnen ook kiezen uit apps. Met GlassesOn kunt u uw IPD meten met behulp van de telefoon-app en een typische magnetische kaart.

Gebruik tekstscherpte als richtlijn

Als je een VR-headset hebt waarmee je de IPD direct kunt aanpassen met een fysieke knop, kun je een ruwe IPD-waarde krijgen door verschillende IPD-instellingen te proberen en de resultaten te observeren. Aangezien een correct gekalibreerde IPD-instelling ook de beste duidelijkheid moet bieden, kunt u één oog sluiten en vervolgens naar de tekst in VR kijken terwijl u uw IPD aanpast.

Advertentie

De instelling waarbij tekst het scherpst en duidelijk wordt weergegeven is het meest waarschijnlijk waar uw IPD zou moeten zijn. Headsets met fysieke IPD-bediening de huidige instelling moet in de headset worden weergegeven, dus als u een instelling vindt die voor u werkt, kan dat nummer ook op andere headsets worden gebruikt.

Luister naar je lichaam

Zelfs als je een nauwkeurige IPD-meting krijgt en je headset dienovereenkomstig instelt, is dit misschien niet de beste instelling om voor jou als individu te werken. U kunt nog steeds problemen hebben met helderheid of vermoeide ogen. Als er een IPD-instelling is die beter voor u werkt, gebruik die dan. De eigenlijke meting is het juiste startpunt, maar wees niet bang om dingen te finetunen voor je eigen gevoel van comfort.

The Best VR Headsets 2021 Best VR Headset Overall Oculus Quest 2 256GB Amazon

$ 399.00
& nbsp;

Beste budget VR-headset Oculus Quest 2 128 GB Amazon

$ 299.00
& nbsp;

Beste VR-headset voor consolegaming Sony PlayStation VR Amazon

$ 488.00
& nbsp;

Beste zelfstandige VR-headset Oculus Quest 2 Amazon

$ 399.00
& nbsp;

Read next

  • & rsaquo; Wat is een systeem op een chip (SoC)?
  • › Wat is no-code en is het de toekomst van technologie?
  • › 12 basis Excel-functies die iedereen zou moeten kennen
  • › Wake-on-LAN inschakelen in Windows 10 en 11
  • › Hoe u de verlichting aanzet met uw wekker
  • › Hoe u sneller kunt streamen op uw tv