Daglig briefing: I Rajasthan ombildning ser kongressen 2023 delstatsundersökningar; Inget stopp för föroreningar, Delhi skolor att förbli stängda

0
55

En titt på de bästa nyheterna idag, 22 november 2021.

God morgon,

< b>Big Story

Femton nya ministrar valades in i Rajasthans chefsminister Ashok Gehlots kabinett på söndagen, inklusive fyra daliter, tre stammar och tre kvinnor, varav en är från minoritetssamfundet. Partiets budskap under hela dagen var att ställa upp på en enad front och hålla ordning i huset inför parlamentsvalet 2023 i Rajasthan.

Kabinetsutvidgningen är ännu ett exempel på ett avgörande ingripande av kongressens överkommando. I ombildningen, genom vilken partiet har försökt skapa ett nytt ledarskap, finns flera budskap till alla intressenter. För Gehlot är det att styrningen av regeringen inte kan vara en enmansshow. Å andra sidan är expansionen inte heller pilotcentrerad.

Endast i Express

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Indien är i nära kontakt med ledare för länderna i Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (Bimstec) för att bjuda in dem till republikens dag-firande nästa år. Källor sa att känslor har skickats igenom de “lämpliga kanalerna” till ledarna i Bangladesh, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Nepal och Bhutan, varefter gästlistan kommer att färdigställas.

I ett idéutbyte talar förre Punjabs chefsminister kapten Amarinder Singhom hans “arv” av att uppfylla sina manifestlöften från 2017, lägger upp planer för sitt nya parti och säger att han tror att Rahul och Priyanka Gandhi har vuxit in i sin kongressroll och upprepar sin rädsla för säkerheten i Punjab.

I syfte att säkerställa bättre konvergens mellan centret och stater om sociala trygghetssystem för arbetstagare inom den informella sektorn,e-Shram-portalen, en arbetardatabas som lanserades i år, kommer att länkas till Unnati, en föreslagen arbetsmatchningsplattform. Med över 8,43 crore-arbetare redan registrerade på e-Shram, kommer arbetet att börja om 6-8 veckor, sa en tjänsteman.

Från förstasidan

< p>När centret förbereder sig för att upphäva jordbrukslagarna, skrev lantbruksförbund ett öppet brev till premiärminister Narendra Modi,säger att de skulle fortsätta att protestera tills deras krav, särskilt ett lagligt mandat för MSP, accepteras. Samyukta Kisan Morcha kommer att hålla en mahapanchayat i Lucknow idag, där flera ledare, inklusive Rakesh Tikait kommer att vara närvarande.

I en uppenbar hänvisning till Kina sa fackets försvarsminister Rajnath Singh att “några oansvariga nationer” kommer med “nya och olämpliga tolkningar” av FN:s lagkonvention of the Sea (UNCLOS) på grund av “hegemoniska tendenser”, och att detta skapade hinder för en stabil sjöordning baserad på regler.

Måste läsa

Skolor i Delhi kommer att förbli stängda, och tjänstemän som arbetar i delstatsregeringen och företag kommer att fortsätta att arbeta hemifrån eftersom luftkvaliteten i staden förblir i det “mycket dåliga” intervallet. Under de närmaste dagarna, luftkvaliteten i Delhi förväntas förbli i kategorin “dålig” och förväntas hamna i kategorin “mycket dålig” igen senare i veckan.

Det har blivit hett mellan Trinamool-kongressen och BJP i Tripura inför opinionsundersökningarna. Den senaste flampunkten kom på söndagen efter att skådespelaren och TMC-ledaren Saayoni Ghosh arresteradesanklagad för att ha främjat fiendskap mellan människor, försök till mord, brottslig hot och kriminell konspiration. En FIR registrerades också mot henne för att hon påstås ha stört ett kommunalt valmöte av chefsminister Biplab Kumar Deb i lördags.

Den nyöppnade Chipi Airporti Sindhudurg har ett oväntat problem — 25 till 30 guldschakaler har regelbundet förirrat sig in på banan. Lokala skogskontor och flygplatsmyndigheter kan inte hålla dem borta och söker tillstånd att fånga och förflytta djuren till en ny livsmiljö. Ett flyg från Mumbai fick bli försenat när djuren upptäcktes på landningsbanan.

Och slutligen…

Efter att ha kommit 1998 som en diplomatisk gåva från Zimbabwe till Indiens president Shankar – en 27-årig Afrikansk elefant— är den enda i sitt slag på Delhi Zoo. Den har tillbringat mer än två decennier i en inhägnad enbart på djurparken, långt borta från sitt naturliga hem i Afrikas Savanna-gräsmarker. Delhi Zoo undersöker nu alternativ – antingen att hitta en kompis till djuret eller fråga Zimbabwes regering om de vill ta tillbaka elefanten – för att få ett slut på dess långvariga isolering.

Delhi Confidential

Den politiska temperaturen i Delhikommer att stiga med ankomsten av Västbengalens chefsminister och TMC-supremo Mamata Banerjee. Innan Banerjee flyger in har flera parlamentsledamöter i partiet instruerats att nå den nationella huvudstaden för att eventuellt inleda en dharna mot arresteringen av dess ledare Saayoni Ghosh i Tripura, där medborgarundersökningar är planerade senare i veckan.

Podcast

I det här avsnittet av podcasten '3 Things', journalisterna Raakhi Jagga och Amil Bhatnagar, som har varit som bevakar bonderörelsen sedan den startade för ett år sedan, diskutera hur lagarna kommer att upphävas, viktiga höjdpunkter från protesten, kvinnors roll i den och deras egna erfarenheter som journalister som bevakar en massprotest som denna.

Till imorgon, 
Leela Murali och Rounak Bagchi

Express Cartoon av EP Unny.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste livenyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd