Covid-19-oro och RIL-aktier: Varför marknaderna dök i måndags

0
49

Sensex sjönk med över 1 000 poäng på måndagen. (Express Photo: Amit Chakravarty, File)

Referensindex Sensex vid BSE föll kraftigt med över 1 000 punkter eller 1,7 procent på eftermiddagens öppettider, för att handlas på nivåer på runt 58 700 på måndagen . Marknaderna tyngdes av oro kring ökande fall av Covid-19 i olika länder, och en kraftig nedgång på över 4 procent i andelar i Reliance industrier efter beslutet av Saudi Aramco att lägga ner sin planerar att välja 20 procent av aktierna i RIL:s olje-till-kemikalier. Marknaderna var också nervösa över att regeringen tog ett steg tillbaka på sin reformagenda, eftersom den gav efter för de protesterande bönderna och meddelade att den skulle upphäva de tre jordbrukslagarna i parlamentets kommande vintersession.

Läs även |Paytm-aktier fortsätter att sjunka för andra dagen; faller nästan 14 %

Vad gör marknaderna nervösa?

Efter att den nådde en topp på 62 245 den 19 oktober har benchmark Sensex tappat över 3 600 poäng eller 5,8 procent under den senaste månaden. Om dyra värderingar dök upp som ett brett bekymmer för marknaderna efter det betydande rallyt under tiomånadersperioden mellan januari och oktober, föll Sensex kraftigt på måndagen mitt i växande oro över en ny ökning av Covid-fall och införande av restriktioner/låsningar i flera länder inklusive i Europa.

De indiska marknaderna framstod som en av de största förlorarna på måndagen eftersom de också tyngdes av oro över att regeringen tog ett steg tillbaka på sin reformagenda som premiärministern tillkännagav i fredags. att regeringen skulle upphäva de tre gårdslagarna i riksdagens kommande vintersession.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

En kraftig nedgång på 4 procent av aktierna i Reliance Industries drog också ned marknaderna på måndagen. På fredagen tillkännagav Reliance Industries att företaget och Saudi Aramco har beslutat att släppa den senares megaplan att förvärva 20 procent av aktierna i RIL:s olje-till-kemikalieverksamhet “i ljuset av det förändrade sammanhanget”.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad är vägen framåt?

Även om de breda inhemska ekonomiska fundamenten förblir intakta och marknaderna skulle stiga på medellång till lång sikt, förväntas de förbli under press under de kommande veckorna. Om dyra värderingar var ett bekymmer för inhemska marknader, tynger den nya ökningen av Covid-fall i Europa och andra länder och dess möjliga inverkan på takten i den globala ekonomiska återhämtningen på investerarnas sentiment.

Uppgång i inflation runt om i världen och effekterna av den föreslagna nedtrappningen av tillgångsköpet av amerikanska Federal Reserve förväntas också hålla marknaderna under press för tillfället.

Vad bör investerare göra?

< p>Experter säger att den nuvarande nedgången på marknaderna, driven av oro på kort sikt, är något som inte borde störa investerarna för mycket. Marknadsaktörer säger att eftersom den inhemska ekonomiska återhämtningen fortsätter på rätt spår och vaccinationstakten i Indien är god, bör marknaderna nå nya toppar framöver. De säger att dessa fall bör ses som investeringsingångar av investerare som är underviktade aktier.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.