Stockholmsbörsen föll brant – H&M lyfte över 5 procent

0
107

Stockholmsbörsen backade i tisdagens handel – i linje med övriga europeiska börser. Under eftermiddagen tilltog fallen och vid stängning var nedgången den största sedan slutet på september:

• OMXSPI: -2,1%
• OMXS30: -1,5%

Börshumöret tyngdes bland annat av förslaget att återvälja Jerome Powell som centralbankschef, vilket av vissa tolkades som hökaktigt. Dessutom oroar ökad spridning av covid-19 och efterföljande nedstängningar i Europa. Bland storbolagen föll mest omsatta Evolution mest för andra dagen på raken. Aktien backade över 7 procent och har nu rasat över 15 procent på en vecka. Kinnevik föll näst mest: Ner drygt 5 procent. Toppade OMXS30-listan gjorde samtidigt H&M som lyfte över 5 procent. H&M-aktien tog fart efter att Familjen Persson köpt ytterligare cirka 2,9 miljoner aktier för nära en halv miljard kronor. Karo Pharma har köpt Sylphar för nära 3 miljarder kronor. Aktien backade nära 4 procent. Micro Systemation kritiseras i en rapport för att ha marknadsfört och sålt utrustning som kan användas för övervakning till Ryssland och Kina, rapporterar SVT. Aktien föll 8 procent. Småspararfavoriten Aegirbio rasade runt 30 procent på sin rapport och under de senaste tre månaderna har aktien fallit handlöst, ned nästan 90 procent. Båttillverkaren Nimbus lyfte nästan 7 procent efter att ha dubblerat sin omsättning och lyft vinsten med över 600 procent i sitt tredje kvartal. Lundin Mining resenterade sin produktionsprognos och kostnadsguidning för 2022 till 2024. Den nya prognosen fick ett surt mottagande på börsen och aktien föll 4 procent. Nilar meddelade under morgonen att bolaget varslar totalt 110 personer och aktien rasade närmare 30 procent. New York-börserna i går
S&P 500: –0,3%
Nasdaq: –1,3%
Dow Jones: +0,1%