Liran kraschar av Erdogans krigsförklaring: Skräckfilm

0
50

Den turkiska liran rasade så mycket som 15 procent på tisdagen till sin lägsta nivå mot dollarn någonsin. Detta efter att president Erdoğan hyllat centralbankens senaste räntesänkning och förklarat att Turkiet utkämpar ett ”ekonomiskt självständighetskrig”, skriver FT. Enver Erkan, analytiker Istanbul-baserade Terra Investment, beskriver utvecklingen som ”en skräckfilm” och har svårt att se någon nedre gräns för hur mycket valutan kan falla. Uday Patnaik på Legal & General Investment Management säger att raset ofrånkomligen är en konsekvens av Erdogans krig mot räntor. – Det enda som kan stoppa det fria fallet är någon form av tecken på en självständig centralbank i Turkiet. Men det är inte särskilt troligt, säger han. Liran är ner 40 procent i år och Turkiets centralbank har sänkt räntan tre månader i rad, trots att inflationstakten är hela 20 procent.