Forklart: Kongressens ledelse hevder seg selv med Rajasthan-kabinettet, sender signaler til Ashok Gehlot, Sachin Pilot

0
106

Rajasthans sjefsminister Ashok Ghelot og Rajasthan-guvernør Kalraj Mishra poserer sammen med nye statsråder etter edsavleggelsen ved Raj Bhawan i Jaipur, søndag 21. november 2021 (. PTI Photo)

Etter lederskiftet i Punjab, utvidelsen av Ashok Gehlot-kabinetteti Rajasthan er nok et eksempel på en avgjørende intervensjon fra kongressens overkommando. Og omstillingen har flere meldinger til alle interessenter. Nå er det opp til lederne hvordan de velger å lese signalene.

Det første og kanskje viktigste budskapet er til veteranen Gehlot — at styringen av regjeringen ikke kan være et enmannsshow. Vingene hans er absolutt ikke klippet, men ved å presse ham til å utvide kabinettet ved å sikre en god nok representasjon til de som er nær hans bete noire Sachin Pilot, ved å holde de uavhengige som er nær ham ute, har overkommandoen gjort det klart at det Stevnet bør kjøres.

Rajasthan omstokking |'Vil gjøre alt som Cong vil at jeg skal … fokusere på å få det gjenvalgt', sier Sachin Pilot

På den annen side er heller ikke utvidelsen Pilot-sentrisk. I hele ministerrådet er bare fem hans lojale. Det burde gjøre Gehlot glad. Men ved å legge vekt på betydelig representasjon for planlagte kaster og planlagte stammer i ministerrådet, sørget overkommandoen for at både Gehlot og Pilot ble satt inn i et hjørne.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Videre har overkommandoen forsøkt å skape et nytt lederskap. Selv om Rajasthan Congress-historien fortsatt vil dreie seg om Gehlot og Pilot, har ledelsen, ved å gi viktige organisatoriske roller til Raghu Sharma, en Brahmin, Harish Chaudhary og Govind Singh Dotasra, begge fra Jat-samfunnet, og Bhanwar Jitender Singh, en Rajput, kastet flere ledere fra variert bakgrunn inn i blandingen. Singh er AICC ansvarlig for Assam.

Kongressledere Vaibhav Gehlot (L), Mahesh Joshi (C), Mahendrajeet Singh (R) med BJP seniorleder Rajendra Rathore (2nd R ) under edsseremonien til statsråden i Raj Bhawan i Jaipur, søndag 21. november 2021. (PTI-bilde)

Gehlot ble opprinnelig sagt å være motvillig til å innføre pilotlojalister. «Men vi trengte ikke å tvinge ham. Etter to møter med overkommandoledere forrige måned, fikk Gehlot signalet. Han forsto tankene til overkommandoen. I motsetning til Amarinder Singh, er Gehlot en organisasjonsmann, steget til toppen gjennom gradene. Faktisk var han på flyplassen da Ajay Maken landet i Jaipur for et par dager siden med mandat til å gjennomføre omstillingen, sa en leder.

“Gehlot er ikke Amarinder og Sachin er ikke (Navjot Singh) Sidhu. Det er en forskjell. Gehlot er ikke temperamentsfull som kaptein. Og kjenner dydene ved tålmodighet og stillhet,” sa en annen leder.

Best of Explained

Klikk her for mer

Partilederne påpeker at ikke en eneste MLA som var nær Amarinder har meldt seg ut av partiet så langt. «Ikke engang noen av parlamentsmedlemmene som var veldig lokale i å støtte kaptein… det har også oppmuntret overkommandoen,” sa en leder.

Men det være seg i Punjab, Rajasthan eller Kerala, så begynner overkommandoen sakte å gjøre seg gjeldende igjen. I Kerala kastet det ikke bort tid på å overlate styret til partiet etter sjokknederlaget i forsamlingsvalget til en ny ledelse, til stor ergrelse for veteranene Oommen Chandy og Ramesh Chennithala.

Induksjonen av Kanhaiya Kumar og Jignesh Mewani blir også sett på som en gambit av høykommandoen. Partiets Bihar-ledelse var egentlig ikke fornøyd med Kumars inntreden, men den hadde ingen annen mulighet enn å godta det.

Tidligere hadde den utnevnt ildsjelleder A Revanth Reddy, som ble med i kongressen i 2017 som president for Telangana Congress, og overså påstandene fra etablerte ledere som tidligere PCC-sjefer V Hanumantha Rao og Ponnala Lakshmaiah til Lok Sabha MP Komatireddy Venkata Reddy, CLP-leder Mallu Bhatti Vikramarka, arbeidende president Ponnam Prabhakar og MLAs T Jeevan Reddy og D Sridhar Babu.

I februar utnevnte partiet tidligere BJP-parlamentsmedlem Nana Patole til president for Maharashtra-enheten. Patole, som startet sin politiske karriere med kongressen for tre tiår siden, kom tilbake til partiet først i 2018.

Les også |Forklart: Ligninger bak kabinettet i Rajasthan

Det som er interessant å se nå vil være grepene av høykommandoen i en annen partistyrt stat – Chhattisgarh – der en lederstrid hadde ulmet lenge. Per nå ser det ut til at overkommandoen støtter sjefsminister Bhupesh Baghel.

Han har blitt utnevnt til spesialobservatør for å føre tilsyn med partiets kampanje i Uttar Pradesh, men lederne føler at overkommandoen må løse tvisten på en eller annen måte før enn senere. I motsetning til i Punjab og mye som Rajasthan, har sjefsministeren støtte fra flertallet av MLA-ene.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd