Förklarat: Kongressens ledning hävdar sig själv med Rajasthans kabinettsrejig, skickar signaler till Ashok Gehlot, Sachin Pilot

0
47

Rajasthans chefsminister Ashok Ghelot och Rajasthans guvernör Kalraj Mishra poserar med nya statsråd efter edsavslutningsceremonin i Raj Bhawan i Jaipur, söndagen den 21 november 2021. PTI Photo)

Efter ledarskapsbytet i Punjab, expansionen av Ashok Gehlots kabinetti Rajasthan är ännu ett exempel på ett avgörande ingripande från kongressens överkommando. Och ombildningen har flera budskap till alla intressenter. Nu är det upp till ledarna hur de väljer att läsa signalerna.

Det första och kanske viktigaste meddelandet är till veteranen Gehlot — att styrningen av regeringen inte kan vara en enmansshow. Hans vingar är förvisso inte klippta, men genom att knuffa honom att utöka kabinettet genom att säkerställa en tillräckligt bra representation för de nära hans bete noire Sachin Pilot, genom att hålla de oberoende som är nära honom utanför, har överkommanget gjort det klart att dess Stämningen bör köras.

Ombildning i Rajasthan |'Kommer att göra allt som Cong vill att jag ska… fokusera på att få den omvald', säger Sachin Pilot

Å andra sidan är expansionen inte heller pilotcentrerad. I hela ministerrådet är bara fem hans lojala. Det borde göra Gehlot glad. Men genom att betona en betydande representation för schemalagda kaster och schemalagda stammar i ministerrådet, såg överkommanget till att både Gehlot och Pilot hamnade i ett hörn.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Dessutom har överkommanget försökt skapa ett nytt ledarskap. Även om historien om Rajasthan-kongressen fortfarande kommer att kretsa kring Gehlot och Pilot, har ledarskapet, genom att ge viktiga organisatoriska roller till Raghu Sharma, en brahmin, Harish Chaudhary och Govind Singh Dotasra, båda från Jat-gemenskapen, och Bhanwar Jitender Singh, en Rajput, kastat in fler ledare från olika bakgrunder i mixen. Singh är AICC ansvarig för Assam.

Kongressledarna Vaibhav Gehlot (L), Mahesh Joshi (C), Mahendrajeet Singh (R) med BJP seniorledare Rajendra Rathore (2:a R ) under edsceremonin av statsministern i Raj Bhawan i Jaipur, söndagen den 21 november 2021. (PTI-foto)

Gehlot sades till en början vara ovilliga att införa pilotlojalister. “Men vi behövde inte tvinga honom. Efter två möten med högre befäl förra månaden fick Gehlot signalen. Han förstod överbefälhavarens sinne. Till skillnad från Amarinder Singh är Gehlot en organisatorisk man, stigit till toppen genom leden. Faktum är att han var på flygplatsen när Ajay Maken landade i Jaipur för ett par dagar sedan med mandatet att genomföra ombildningen”, sa en ledare.

“Gehlot är inte Amarinder och Sachin är inte (Navjot Singh) Sidhu. Det finns en skillnad. Gehlot är inte temperamentsfull som kapten. Och känner till förtjänsterna med tålamod och tystnad”, sa en annan ledare.

Best of Explained

Klicka här för mer

Partiledarna påpekar att inte ens en enda MLA som stod Amarinder nära har lämnat partiet hittills. “Inte ens några av parlamentsledamöterna som var mycket lokala när det gällde att stödja kapten… det har också uppmuntrat överkommandot”, sa en ledare.

Men vare sig det är i Punjab, Rajasthan eller Kerala, så börjar överkommanget sakta göra sig gällande igen. I Kerala slösade det inte bort tid på att lämna över partiets tyglar efter det chockade nederlaget i församlingsvalet till en ny ledning, till stor förtret för veteranerna Oommen Chandy och Ramesh Chennithala.

Induktionen av Kanhaiya Kumar och Jignesh Mewani ses också som en satsning av det högsta kommandot. Partiets Bihar-ledning var inte riktigt nöjd med Kumars inträde men det hade inget annat alternativ än att acceptera det.

Tidigare hade den utsett brandledaren A Revanth Reddy, som anslöt sig till kongressen 2017 som president för Telangana-kongressen, utan att förbise anspråken från etablerade ledare som tidigare PCC-chefer V Hanumantha Rao och Ponnala Lakshmaiah till Lok Sabha MP Komatireddy Venkata Reddy, CLP-ledare Mallu Bhatti Vikramarka, arbetande president Ponnam Prabhakar och MLAs T Jeevan Reddy och D Sridhar Babu.

I februari utsåg partiet den tidigare BJP-parlamentarikern Nana Patole till president för dess Maharashtra-enhet. Patole, som började sin politiska karriär med kongressen för tre decennier sedan, återvände till partiet först 2018.

Läs också |Förklarat: Ekvationer bakom kabinettsombildningen i Rajasthan

Det som är intressant att se nu är dragen av högkommandot i en annan partistyrd stat – Chhattisgarh – där en ledarstrid hade puttrat länge. Från och med nu verkar det höga kommandot stödja chefsminister Bhupesh Baghel.

Han har utsetts till särskild observatör för att ha övervakat partiets kampanj i Uttar Pradesh, men ledarna anser att överkommandot måste lösa tvisten på ett eller annat sätt förr än senare. Till skillnad från i Punjab och ungefär som Rajasthan, har Chief Minister stöd av majoriteten av MLAs.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Explained News, ladda ner Indian Express App.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd