Vilken är den senaste versionen av Android?

0
55
sdx15/Shutterstock.com figur>

Android kan vara förvirrande. Det finns många olika versioner, och många av dem körs fortfarande på enheter idag. Att hålla sig uppdaterad med den senaste versionen kan vara en utmaning, men oroa dig inte, vi har dig täckt.

Större Android-versioner släpps vanligtvis en gång per år (även om det inte alltid var så här), med månatliga säkerhetsuppdateringar emellan. Ibland släpper Google också punktuppdateringar (.1, .2, etc.), även om de vanligtvis kommer utan regelbundenhet. Ofta kräver mer betydande uppdateringar som inte är lika viktiga som fullversionsversioner en punktuppdatering, som uppdateringen från Android 8.0 till Android 8.1, till exempel.

Tillsammans med alla versioner av Android är ett kodnamn, som många använder istället för versionsnumret. Var och en är uppkallad efter en efterrätt eller någon annan form av konfekt, vilket är mer för skojs skull än något annat.

RELATERAT: Fragmentering är inte Androids fel, det är tillverkarnas

Innehållsförteckning

p>En kort versionshistorik för Android
Den senaste versionen av Android är 12.0
Så här kontrollerar du din version av Android
Hur du uppdaterar till den senaste versionen av Android

En kort versionshistorik för Android

Vi tyckte att det var passande att ge en kort sammanfattning av varje Android-version på medföljande kodnamn och releasedatum. Du vet, för fullständighetens skull.

 • Android 1.5, Cupcake: 27 april 2009
 • Android 1.6, Donut: > 15 september 2009
 • Android 2.0-2.1, Eclair: 26 oktober 2009 (första versionen)
 • Android 2.2-2.2.3 , Froyo: 20 maj 2010 (första versionen)
 • Android 2.3-2.3.7, Gingerbread: 6 december 2010 (första versionen)
 • Android 3.0-3.2.6, Honeycomb: 22 februari 2011 (ursprunglig version)
 • Android 4.0-4.0.4, Ice Cream Sandwich: 18 oktober 2011 (första versionen)
 • < strong>Android 4.1-4.3.1, Jelly Bean: 9 juli 2012 (första versionen)
 • Android 4.4-4.4.4, KitKat: 31 oktober, 2013 (initial release)
 • Android 5.0-5.1.1, Lollipop: 12 november 2014 (ursprunglig version)
 • Android 6.0-6.0 .1, Marshmallow: 5 oktober 2015 (första versionen)
 • Android 7.0-7.1.2, Nougat: 22 augusti 2016 (ursprunglig version)
 • Android 8.0-8.1, Oreo: 21 augusti 2017 (ursprunglig version)
 • Android 9.0, Pie: 6 augusti 2018
 • Android 10.0: 3 september 2019
 • Android 11.0: 8 september 2020
 • Android 12.0: 19 oktober 2021

Som du kan se var uppdateringssystemet tidigt utan någon form av regelbundenhet, men Ice Cream Sandwich-eran startade det årliga uppdateringsschemat för OS-versionen.

Några andra roliga anteckningar:

 • Honeycomb var den enda surfplattaspecifika versionen av Android, och den kördes tillsammans med Gingerbread-bygget för telefoner. De separata operativsystemen för telefon och surfplatta kombinerades sedan med Ice Cream Sandwich.
 • Ice Cream Sandwich var utan tvekan den mest dramatiska uppdateringen till Android hittills. Den kombinerade inte bara versionerna av operativsystemet för surfplattor och telefoner, utan gjorde en översyn av systemets utseende och känsla.
 • Google släppte ursprungligen utvecklarfokuserade Nexus-enheter för att lyfta fram kraften i varje Android-version. Detta utvecklades så småningom till den konsumentfokuserade Pixel-enhetslinje vi har idag.
 • Android KitKat markerade första gången Google gick ihop med en kommersiell tillverkare för en Android-version. De gjorde det igen för Android Oreo.

Den senaste versionen av Android är 12.0

Den första versionen av Android 12.0 släpptes den 19 oktober 2021 på Googles Pixel-smarttelefoner. Den kommer även till Samsung Galaxy, OnePlus, Oppo, Realme, Tecno, Vivo, Xiaomi och andra enheter senare i år.

Annons

Till skillnad från tidiga versioner av Android har den här versionen inget sött dessertnamn eller någon annan typ av namn utöver versionsnumret. Det är bara “Android 12.” Google planerar fortfarande att använda dessertnamn internt för utvecklingsbyggen. Android 12 fick till exempel kodnamnet “Snow Cone.”

Som med Android 11 tidigare, innehåller Android 12 ett antal nya användarinriktade ändringar och funktioner. Mest framträdande är ett nytt designspråk som heter Material You, omdesignade widgets, en sekretessinstrumentpanel och mer.

Så kontrollerar du din version av Android

Här är den roliga delen om Android: hur du får reda på även den enklaste informationen varierar inte bara beroende på vilken version av Android din telefon kör, utan också på vem som tillverkade enheten.

Men vi& #8217;kommer att hålla det så enkelt som möjligt här. Gå vidare och öppna telefonens inställningsmeny genom att dra ned aviseringspanelen (en eller två gånger, beroende på tillverkare) och sedan trycka på kugghjulsikonen.

Därifrån bläddrar du till botten av menyn och trycker på knappen “Om telefonen” post (den kan också läsa “Om enheten”). Om din telefon inte har det här alternativet kör den förmodligen Oreo, som fick en ganska dramatisk översyn av inställningarna. Leta i så fall efter “System” alternativ.

Annons

Det bör finnas en post för Android-version—igen, beroende på enhet och Android-version kan det vara annorlunda. På Oreo kan du hitta versionsinformationen under “Systemuppdatering” avsnitt.

Hur man uppdaterar till det senaste Version av Android

Det korta svaret är också olyckligt: ​​du kanske inte kan.

Android-uppdateringar hanteras först av tillverkaren av din telefon—så Samsung är ansvarar för sina uppdateringar, LG sköter uppdateringen av sin telefon och så vidare. De enda uppdateringarna som Google själv hanterar är för Pixel- och Nexus-enheter.

RELATERAT:Varför din Android-telefon inte får operativsystemuppdateringar och vad du kan göra åt det

För att se om det finns en uppdatering tillgänglig för din enhet, gå till Inställningar > System > Systemuppdatering (eller liknande). Återigen kan detta vara på en annan plats beroende på din telefon—Samsung placerar alternativet Systemuppdateringar i roten av menyn Inställningar (Inställningar > Programuppdatering > Ladda ner och installera), till exempel.

< p>

Om du trycker på det här alternativet kommer du att söka efter en uppdatering på enheten, men det finns’sa god chans att den inte hittar något. Så snart en uppdatering är tillgänglig för din telefon meddelar den dig vanligtvis om det och uppmanar dig att ladda ner och installera den direkt.

Det enda säkra sättet att se till att du får den senaste versionen av Android är att köpa från Pixel-linjen. Google uppdaterar dessa telefoner direkt, och de är i allmänhet uppdaterade med den senaste större versionen och säkerhetskorrigeringar.

De bästa Android-telefoner av 2021 för batteritid och mer Best Overall Samsung Galaxy S21 Amazon

$ 806,68
& nbsp;

Bästa Budget Moto G Play (2021) Amazon

158,99 USD
169,99 USD Spara 6 %

Bästa mellanklass Android-telefon Google Pixel 5a Shop Bästa premium Samsung Galaxy S21 Ultra Amazon Bäst för spel ASUS ROG Phone 5 Amazon

770,00 USD
 

Bästa Android-kamera Google Pixel 6 Pro Shop Bästa batterilivslängd Moto G Power (2021) Amazon

$ 179,99
$ 249,99 Spara 28%

Next

 • & rsaquo; 12 tekniska supporttips för familjen inför semestern
 • › De 8 bästa funktionerna i Android 12 Developer Preview 1
 • › När får din telefon Android Oreo?
 • › Vad är No-Code, och är det framtidens teknik?
 • › Så här tänder du ljus med ditt larm
 • › Hur du får snabbare strömningshastigheter på din TV
 • › Så här aktiverar du Wake-on-LAN i Windows 10 och 11
 • › Varför anlitar företag hackare?