Tusentals protesterar mot den kommande låsningen i Wien

0
130

Demonstranter ropar slagord och ljusbloss under en demonstration mot åtgärder för att bekämpa coronavirus-pandemin i Wien, Österrike, lördagen den 20 november 2021. På bannern står det: ' Kontrollerar gränsen. Inte ditt folk'. (AP)

Tusentals demonstranter samlades i Wien i lördags efter att den österrikiska regeringen tillkännagav en rikstäckande låsning för att begränsa de snabbt ökande coronavirusinfektionerna i landet.

Det högerextrema oppositionspartiet Freedom Party var bland dem som har efterlyst protesten och lovat att bekämpa de nya restriktionerna.

Demonstrationer mot virusåtgärder förväntades även i andra europeiska länder, inklusive Schweiz, Kroatien och Italien.

https://images.indianexpress .com/2020/08/1×1.png

På fredagskvällen öppnade holländsk polis eld mot demonstranter och sju personer skadades i upplopp som utbröt i centrala Rotterdam kring en demonstration mot Covid-19-restriktioner.

Den österrikiska nedstängningen kommer att börja tidigt på måndag och kommer initialt att pågå i 10 dagar, och kommer sedan att omvärderas. Högst 20 dagar.

De flesta butiker kommer att stänga och kulturevenemang kommer att ställas in. Människor kommer att kunna lämna sina hem endast av vissa specifika skäl, inklusive att köpa mat, gå till doktorn eller träna.

Den österrikiska regeringen sa också att från och med den 1 februari kommer landet att göra vaccinationer obligatoriska.< /p>

När marschen startade på Wiens Heldenplatz samlades tusentals demonstranter på det enorma torget. Cirka 1 300 poliser var i tjänst. De använde högtalare för att tala om för demonstranter att det krävdes masker, men de flesta bar dem inte.

Sjunger “motstånd!” och när de blåste i visselpipor började demonstranterna röra sig långsamt nerför stadens inre ringled. Många viftade med österrikiska flaggor och bar skyltar som hånade regeringsledare som förbundskansler Alexander Schallenberg och hälsominister Wolfgang Mueckstein.

En del bar läkares scrubs; andra tog på sig foliehattar. De flesta av tecknen fokuserade på det nyligen tillkännagivna vaccinmandatet: “Min kropp, mitt val”, löd en. “Vi står upp för våra barn!” sa en annan.

Frihetspartiets ledare Herbert Kickl, som tidigare i veckan meddelade att han testat positivt för Covid-19 och måste stanna i isolering hemma, gjorde ett framträdande via video. Han fördömde vad han kallade “totalitära” åtgärder från en regering “som anser att den borde tänka och besluta åt oss”.

Vaccinationer i Österrike har platågats till en av de lägsta frekvenserna i Västeuropa och sjukhusen har drabbats hårt. stater har varnat för att deras intensivvårdsavdelningar når kapacitet. Genomsnittliga dagliga dödsfall har tredubblats under de senaste veckorna.

Inte riktigt 66 % av Österrikes 8,9 miljoner människor är helt vaccinerade, enligt regeringens siffror.

Österrikes förbundskansler Schallenberg bad alla vaccinerade personer om ursäkt på fredagskvällen och sa att det inte var rättvist att de hade att lida under de förnyade spärrrestriktionerna när de hade gjort allt för att hjälpa till att hålla tillbaka viruset.

“Jag är ledsen att jag tar det här drastiska steget”, sa han på public broadcaster ORF.

I Frankrike fördömde inrikesminister Gerald Darmanin på lördagen incidenter på den karibiska ön Guadeloupe, ett av Frankrikes utomeuropeiska territorier, där våldsamma demonstrationer bröt ut denna vecka på grund av Covid-19-restriktioner.

Darmanin sa Darmanin 29 personer hade gripits av polis under natten. Myndigheterna tillkännagav i fredags ett beslut att skicka ytterligare 200 poliser till ön och ett utegångsförbud på kvällen från 18.00 till 05.00 som kommer att införas fram till tisdag.

Demonstranter har iscensatt vägspärrar och tänt gatuutrustning och bilar i brand. De fördömer Covid-19-hälsopasset som krävs för att få tillgång till restauranger och kaféer, kulturella platser, sportarenor och långväga resor. De protesterar också mot obligatorisk vaccination för sjukvårdspersonal.

Passet visar att människor är helt vaccinerade, nyligen har haft ett negativt test som bevis på ett nyligen återhämtat Covid-19.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.