To markeder, flere mellommenn, ingen lagerbegrensning: Det irriterte bøndene

0
53

Bønder på vei til Delhi fra Barnala på torsdag. (Ekspressfoto av Gurmeet Singh)

Etter den nesten år lange agitasjonen fra bønder, hovedsakelig fra Punjab, Haryana og Uttar Pradesh, kunngjorde statsminister Narendra Modi fredag ​​at Center vil oppheve de tre omstridte gårdslovene. Bøndene har protestert mot Farmers' Produce Trade and Commerce (Promotion and Facilitation) Act, 2020; Essential Commodities (endringsloven), 2020; og Farmers (Empowerment and Protection) Agreement on Price Assurance and Farm Services Act, 2020 med påstand om at lovene vil føre til avskaffelse av minimumsstøtteprisregimet (MSP) og overlate dem til store selskapers nåde.

< p>Bønders produksjonshandel og handel (fremme og tilrettelegging), 2020

Regjeringen hevdet at loven vil gi bøndene «valgfrihet til å selge til hvem som helst og hvor som helst». Bønder sa at det ikke var noe nytt i loven ettersom en stor prosentandel av landbruksprodukter allerede ble solgt utenfor APMC (landbruksproduktmarkedskomiteen) regulerte verft. APMC-markedsverftene satte imidlertid referanserentene gjennom de daglige auksjonene og tilbød pålitelige prissignaler til bøndene.

Bønder sa at loven ville føre til to markeder og to forskjellige sett med regler. Et sentralt problem med loven er opprettelsen av et praktisk talt uregulert marked i “handelsområdet” ved siden av et allerede eksisterende regulert marked i APMC-markedsverft, underlagt to forskjellige lover, forskjellige regimer for markedsavgifter og forskjellige sett med regler som ville føre til utnyttelse av bønder over spørsmål som rater, veiing, gradering og fuktighetsmåling av blant annet produkter.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Loven har ingen bestemmelser om å regulere næringsdrivende. Enhver person med et PAN (permanent kontonummer) er kvalifisert til å skaffe korn fra markedene til sin egen pris og hamstre produktene. I stedet for å lage bestemmelser om registrering for å regulere handelsmenn, påsto bøndene at senteret prøvde å sende pengene videre til delstatsmyndighetene for å regulere handelsmennene i de foreslåtte endringene, som senere ble foreslått under gårdsforeningens møte med unionsregjeringen. Bønder sa at selv i den foreslåtte endringen var markedsområdet ikke klart definert.

“Det var en frykt blant bøndene for at med opprettelsen av private mandier vil de eksisterende APMC-ene forsvinne og regjeringen vil gjøre unna det offentlige anskaffelsessystemet under MSP-regimet og alt vil bli kontrollert av de store bedriftene og storbøndene,” sa prof Sukhpal Singh. Hovedøkonom ved (markedsføring) Punjab Agriculture University (PAU), og legger til at med dette senteret «overstyrer og undergraver» statens myndigheters rolle.
Det var ingen bestemmelse som gjorde at bønder kunne henvende seg til en domstol i tilfelle svindel fra handelsmenn. De kunne bare henvende seg til SDM eller visekommissær. Senere foreslo Center å endre loven for å gi bøndene bestemmelse om å henvende seg til sivil domstol.

Bønders (bemyndigelse og beskyttelse) avtale om prisforsikring og gårdstjenester, 2020

Regjeringen hevdet at loven vil fjerne mellommenn fra jordbruket. I Punjab fungerer arhtiyas (kommisjonsagenter) som mellommenn mellom regjeringen eller private aktører og bønder for å skaffe produktene deres. Bondeorganene hevdet imidlertid at den nye loven vil bringe flere mellommenn inn i det nye systemet og hevdet at lovgivningen ikke beskytter bøndenes interesser.

De sa at seksjonene 2 (g), (ii) Sec. .2 (d), § 3 (1) (b), § 4(1), 4(3) og 4(4) i loven vil skape ulike typer mellommenn.

For eksempel sier paragraf 2 (g): «En gårdsavtale skal være en avtale mellom en bonde og en sponsor eller en sponsor eller en tredjepart før produksjon eller oppdrett av jordbruksprodukter av en forhåndsbestemt kvalitet, der sponsoren godtar å kjøpe slike jordbruksprodukter fra bonden og å yte gårdstjenester”. Bønder hevdet at tredjeparten i denne delen har vært udefinert, og at det kan være en hvilken som helst person eller mellomledd, og i en slik situasjon vil det føre til opprettelse av flere mellomledd som kommersielle agenter, arhatiyaer og landsbytouts.

De sa også at ordene “sponsor” i seksjon 2 (g) (ii) og “leverandør av gårdstjenester” i seksjon 3 (1) (b) ikke var klart definert. Videre, § 4 (1) & Seksjon 4 (3) brukte flere slike ord som kunne føre til opprettelse av andre mellommenn i systemet.

“Part 10 sier “en aggregator eller leverandør av gårdstjenester kan bli part i oppdrettsavtalen”. “Aggregator” betyr enhver enhet, inkludert en bondeprodusentorganisasjon (FPO) som fungerer som en mellommann mellom en bonde eller en gruppe bønder og en sponsor og leverer aggregeringsrelaterte tjenester til både bønder og sponsor, påpekte bondeforeninger.

I Bihar, etter å ha fjernet APMC-loven, begynte flere landsbynivåer og små og store handelsmenn å kontrollere avlingskjøpet fra bøndene, sa bondeforeningene.

Best of Explained

Klikk her for mer

Essential Commodities (Amendment) Act, 2020

Bøndene sa at denne loven ikke bare er anti-bonde, men også anti-menneske, anti-fattig og anti-forbruker. De sa at folk vil dø av sult hvis det ble implementert. Even Center “overstyrte” bestemmelsene i denne loven minst to ganger i løpet av det siste året.

Innledningen til denne loven sier at dens formål er å “øke bøndenes inntekt” ettersom Essential Commodity (EC) Act 1955 ikke snakket om bønder eller deres inntekter. Det var ingen restriksjoner under ECA for bønder eller FPOer fra å lagre og selge produkter. Begrensningen var på landbruksbedrifter og handelsmenn, som har midler til å lagre bøndenes produkter.

“Slike restriksjoner ble fjernet for alle matvarer, noe som ga handelsmenn frihet til å kjøpe og lagre enhver mengde, og dermed hengi seg til hamstring. Derfor bør den kalles 'Food Hoarding (Freedom for Corporates) Act',» sa All India Kisan Sangharsh Coordination Committee (AIKSCC) og la til at det vil føre til fullstendig markedsdominasjon av store selskaper, noe som vil diktere bøndene vilkår.< /p>

– Det er slått fast at når det er prisoppgang i sluttbrukermarkedet, blir ikke fordelen gitt videre til bøndene, som stort sett selger til lave priser. De høye prisene på råvarer påvirker til slutt sluttforbrukerne,” sa gårdsinstanser. Når ubegrenset lagerbeholdning av essensielle varer som frokostblandinger, belgfrukter, oljefrø, løk, potet finner sted, vil forbrukeren føle prisen klemme.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Jagmohan Singh Patiala, generalsekretær Bharti Kisan Union (BKU) Ekta (Dakaunda) sa at loven påvirker urbane og rurale fattige forbrukere som får korn under Public Distribution System (PDS). «Folk vil dø av sult hvis dette blir implementert. Mens regjeringen hevder at lovene ikke har noe å gjøre med anskaffelsen under det eksisterende MSP-regimet, heter det i EC-endringsloven at “ingenting i denne underseksjonen skal gjelde for noen ordre knyttet til PDS eller målrettet PDS (TPDS), laget av regjeringen i henhold til denne loven eller i henhold til andre lover for øyeblikket som er i kraft',” sa han og la til at loven ikke sier at PDS vil fortsette.

Det kvalifiserer også at PDS og TPDS ikke kan brukes “foreløpig i kraft”, og denne “tiden er i kraft” er veldig uhyggelig, la Jagmohan Singh til.

“Selv om regjeringen gir noen kontanter til folk, som får korn fra PDS, for å kjøpe varene fra markedet, det vil ikke fungere på grunn av flere årsaker, inkludert prissvingninger,” la han til.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forklarte nyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd