Rapparen “Timbuktu” blir hedersdoktor vid Lunds universitet

0
26

Publicerad 22 november 2021 kl 17.05

Kulturnyheter. Rapparen Jason “Timbuktu” Diakité, känd för sin låt om att “dunka” Jimmie Åkesson “gul och blå”, utses nu till hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Timbuktu utses till hedersdoktor “för sitt innovativa författarskap och mångsidiga konstnärskap, som fångar upp och reflekterar kring väsentliga aspekter av humanistisk tanke och forskning”, skriver Lunds universitet på sin hemsida.

Den 46-årige rapparen är bland annat känd för sin låt Svarta Duvor & Vissna Liljor som handlar om att “dunka” SD-ledaren Jimmie Åkesson “gul och blå” och hänga honom i en flaggstång samt gå lös på sverigedemokrater med järnrör och lägga dem “i koma”. Låten lanserades av statliga Sveriges Television, som beskrev texten som “superintressant” och full av “politiskt driv”.

Professor Barbara Törnquist-Plewa, dekanus för Humanistiska fakulteten vid universitetet, kommenterar Timbuktus nya hederstitel så här:

– Genom sina kvalificerade och pålästa reflektioner, på prosa och på vers, levererade med humor och lyrisk virtuositet, får han oss att reflektera över hur identiteter och sociala roller produceras och reproduceras i en modern värld.