Region Gotland kräver 12-åring på 2,7 miljoner

0
117

Publicerad 21 november 2021 kl 14.48

Inrikes. Region Gotland kräver 2,7 miljoner kronor i skadestånd av den 12-årige pojke som låg bakom en it-attack mot regionens it-system i början av året.

Gilla artikeln på Facebook

Pojken har i polisförhör medgett att han förmådde sin far att köpa en tjänst åt honom som kunde användas vid it-attacker.

– Jag lurade min pappa att det var en Minecraftservergrej, sade 12-åringen.

I en chatt berättade pojken för en kompis att det bara tog honom en halvtimme att komma förbi Region Gotlands skydd mot överbelastningsattacker. Både regionens it-system och Gotlands Medias sajt helagotland.se angreps under it-attacken.

Nu har regionen skickat ett kravbrev till pojken – på 2,7 miljoner kronor.

Kravet omfattar inköpta konsulttjänster och programvara för drygt 2,2 miljoner kronor samt eget arbete som motsvarar närmare en halv miljon kronor. Allt för att stoppa IT-attackerna, rapporterar P4 Gotland.

– Vårdnadshavaren har ett väldigt begränsat skadeståndsansvar så det faller ju på barnet och då är det här en skuld han får bära med sig hela livet, säger 12-åringens juridiska ombud Shantu Wahlgren till P4.