Protesterar Char Dham-prästernas kropp för att ställa upp kandidater på 15 Uttarakhand-platser

0
64

Prästerna har krävt att tavlan återställs och hävdat att den har upphört med deras traditionella rättigheter på templen.

Hak Hakookdhari Mahapanchayat Samiti, bildad av Char Dham teerth purohits som protesterar mot Uttarakhand-regeringens beslut att bilda Devasthanams styrelse, har meddelat att den kommer att ställa upp kandidater på 15 platser i de kommande församlingens omröstningar och kampanjer mot domen BJP.

Samitierna sa också att dess präster kommer att ta emot delstatsförsamlingen under dess kommande vintersession som kommer att hållas i Gairsain. Samitipresidenten Krishna Kant Kotiyal meddelade detta på torsdagen att prästerna också kommer att nå ut till oppositionen.

Devasthanam Board Act, som antogs under dåvarande chefsminister Trivendra Singh Rawats mandatperiod, ledde till bildandet av Devasthanams styrelse för två år sedan, som styr 51 tempel förknippade med Char Dhams — Kedarnath, Badrinath, Gangotri och Yamunotri.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Prästerna har krävt återställning av styrelsen och hävdat att den har upphört med deras traditionella rättigheter på templen.

Förklarat

Möjlighet för kongressen att sätta berättelsen

Trycket från Samiti kanske inte utgör en direkt utmaning för BJP. Men det kan vara ett skott på armen för kongressen, som kan projicera BJP som ett parti som ignorerar kraven från prästerna – och därmed från templen. Den tidigare CM Harish Rawat har redan meddelat att kongressen kommer att upplösa Devasthanams styrelse.

Den 1 november hade Trivendra mött protester när han besökte Kedarnath, med präster som visade honom svarta flaggor, vilket tvingade honom att återvända utan att be i templet. Två dagar senare reste nuvarande chefsminister Pushkar Singh Dhami till Kedarnath före premiärminister Narendra Modis uppmärksammade besök i helgedomen och försäkrade prästerna att frågan kommer att vara löst senast den 30 november. Prästerna sköt sedan upp sin agitation .

Kotiyal sa dock till The Indian Express på torsdagen att prästerna inte litar på BJP och dess regering längre. “Vi planerar att föra vårt budskap till hela landet genom att anhängare kommer hit. Vi kommer att be dem att rösta emot BJP och kommer att skicka vykort till alla framstående personer”, sa han.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd