Förlängning av mandatperioden för CBI, ED-chefer: Surjewala går till SC, Adhir varnar för lagstadgad resolution

0
30

Kongressledare Randeep Singh Surjewala.

Kongressledaren Randeep Singh Surjewala flyttade högsta domstolen på torsdagen och ifrågasatte centrets förordningar om att förlänga tjänstgöringstiden för cheferna för Enforcement Directorate (ED) och Central Bureau of Investigation (CBI) med upp till tre år efter att de avsluta sin tvååriga tjänstgöring.

Kongressen kommer också att ta upp regeringen i frågan i parlamentet. Adhir Ranjan Chowdhury, partiets ledare i Lok Sabha, meddelade på torsdagen att han flyttade lagstadgade resolutioner som inte godkände de två förordningarna.

En lagstadgad resolution från en medlem som ifrågasätter en lagstiftning måste tas upp när lagförslaget kommer upp till diskussion. Medlemmen som har flyttat resolutionen kan söka uppdelning (omröstning) om den.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I sin vädjan sa Surjewala att förordningarna “bemyndigar regeringen… att tillhandahålla bitvis förlängning (med ett år vardera), efter det att de bestämda villkoren som anges i deras respektive stadgar, till mandatperioderna har slutförts” av ED- och CBI-cheferna. “Det finns inga kriterier, förutom en vag hänvisning till ‘allmänt intresse’ och är i själva verket baserad på respondenternas subjektiva tillfredsställelse. Detta har den direkta och tydliga inverkan att urholka de aktuella utredningsorganens oberoende,” sa han.

Surjewala sa att förordningarna och meddelandet “står i tänderna för de uttryckliga principer och skyddsåtgärder som fastställts av” SC i fallet 1998 om Vineet Narain vs Union of India, 2019 års dom i Alok K Verma vs Union of India & Ors och beslutet 2021 i Common Cause vs Union of India and Ors. De två första domarna, sade han, behandlade kategoriskt behovet av att säkerställa en fast tjänstgöring för direktören, CBI och den tredje domen förbjuder uttryckligen varje ytterligare förlängning av tjänstgöringen för exekutionschefen. Dessa förordningar strider mot de ovannämnda besluten som ger välbehövlig stabilitet till ämbetstiden för direktören för verkställighet och direktören, CBI för att skydda dem från politisk inblandning”.

Han sa att “förlängningen tjänstgöring, på detta ad hoc och episodiska sätt, bekräftar i själva verket den verkställande myndighetens kontroll över utredningsorgan och är direkt motsats till deras oberoende funktion”.

< /p>

“Denna snabba brådska med att utfärda förordningarna tre dagar före pensioneringen av den sittande direktören ED, är endast avsedd att tillåta regeringen att förlänga mandatperioden för nämnda direktör ED som löper ut den 17 november 2021. Detta innebär ett tydligt maktmissbruk,” sade vädjan.

TMC-ledaren Mahua Moitra har också vänt sig till SC mot förordningarna.

Samtidigt har Chowdhury gett tre meddelanden för att flytta lagstadgade resolutioner som ifrågasätter förordningen om narkotika och psykotropa ämnen (ändring), 2021, förordningen om centrala vaksamhetskommissionen (ändring), 2021 och förordningen om specialpolisen i Delhi (ändring)

>

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd