Hur man kontrollerar om en process körs med administratörsbehörigheter i Windows 11

0
30

Om du kör många olika processer samtidigt kan du glömma vilka som körs med eskalerade (admin) privilegier. Du kan använda Aktivitetshanteraren i Windows 11 för att snabbt ta reda på det.

För att ta reda på vilka processer du kör med administrativ behörighet, måste du visa en speciell kolumn i Aktivitetshanteraren som& #8217;är dold som standard. För att visa den här kolumnen, gå vidare och öppna Aktivitetshanteraren. Du kan göra detta genom att trycka på kortkommandot Ctrl+Skift+Esc eller genom att klicka på sökikonen i aktivitetsfältet i Windows och skriva “Task Manager” i sökrutan och klicka sedan på appen Aktivitetshanteraren i sökresultaten.

Fönstret Aktivitetshanteraren visas. Klicka på “Mer information” längst ner i fönstret.

När du klickar på den kommer en hel del information om processer som körs för närvarande att visas, såväl som en huvudmeny. I den här rubrikmenyn klickar du på “Detaljer” flik.

På informationsskärmen ser du flera kolumner som visar olika information om varje process. Högerklicka på någon av kolumnrubrikerna, till exempel “Namn,” “PID,” “Status,” och så vidare. Klicka nu på “Välj kolumner” i snabbmenyn som visas.

Annons

Fönstret Välj kolumner visas. Det är här du kan välja olika kolumntyper som ska visas på fliken Information i Aktivitetshanteraren. Scrolla ner tills du hittar “Höjda,” markera rutan bredvid och klicka sedan på “OK.”

Kolumnen Elevated visas nu i Aktivitetshanteraren.

Om en process har “Ja” i kolumnen Förhöjd körs den processen med administrativa behörigheter.

Det är allt som finns. Du kan köra nästan alla program i Windows 11 med administrativa rättigheter, inklusive File Explorer. Glöm inte att användarkonton på systemet också kan ha administrativa rättigheter.

RELATERAT: Hur man ändrar ett användarkonto till administratör i Windows 10 och 11

LÄS NÄSTA

  • › Så får du snabbare strömningshastigheter på din TV
  • › Vad gör “OC” Menar och hur använder du det?
  • › Vad är nytt i Chrome 96, tillgängligt nu
  • › Så här aktiverar du Wake-on-LAN i Windows 10 och 11
  • › Varför anlitar företag hackare?
  • › X Marks the Spot: Microsofts Xbox fyller 20