Hur du får snabbare strömningshastigheter på din TV

0
73
KeyStock/Shutterstock.com figur>

Får du ner på din TVs nätverkshastighet? Det finns alla möjliga faktorer som kan påverka prestanda för streaming eller nedladdning, från hastigheten på din internetanslutning till störningar från andra enheter via trådlöst. Låt oss ta en titt på några lösningar.

Innehållsförteckning

Först Saken är först: din internetanslutning
Välj rätt trådlös nätverkstyp
Optimera ditt trådlösa nätverk
Överväg trådbundet Ethernet istället
Använd strömningsenheter eller spelkonsoler istället
Ethernet-kablar kan Misslyckas
Du kanske kan offra kvalitet för tillförlitlighet
Beter TV sig långsamt annars? Slå på strömmen

Första sak: Din internetanslutning

Dålig streaming prestanda beror ofta på en enda faktor: låga internethastigheter. Om du har en långsammare internetanslutning och den är långsam på andra enheter som din smartphone eller bärbara dator, kommer du att stöta på problem när du streamar.

Detta gäller särskilt när du tittar på högupplöst ultra-HD-innehåll, som har mycket större bandbreddskrav än till och med 1080p HD. Det finns dock ett sätt att säga säkert, och det är att testa din TV:s prestanda för att se var flaskhalsen ligger.

För att göra detta testar du först din internethastighet på en enhet som antingen är ansluten direkt till din router (via en trådbunden anslutning) eller när du står bredvid din router på trådlöst, med det trådlösa 5GHz-bandet med högre hastighet där det är möjligt. Du kan använda en tjänst som speedtest.net i en webbläsare, eller söka “hastighetstest” i din appbutik om du använder en smartphone.

Annons

Anteckna denna hastighet och kör samma test på din TV. Många smarta TV-apparater har appbutiker med appar som Speedtest, men du kan också gå till speedtest.net eller fast.com i webbläsaren på din smarta TV. Jämför nu de två resultaten.

Om din TV:s hastighet registreras mycket lägre än det optimala hastighetstestet du körde först, kan problemet vara din TV:s nätverksanslutning. Läs vidare för att se vad du mer kan göra för att optimera detta.

RELATEDInternetproblem? Så här avgör du om det är din internetleverantörs fel

Men om de två resultaten är jämförbara kan problemet vara din internetanslutningshastighet. Du kanske vill kontakta din tjänsteleverantör för att se vilka alternativ du har när det gäller att öka din hastighet eller överväga en alternativ tjänst som använder ett annat protokoll (som fiber eller kabel).

På plussidan, streaming kräver inte en särskilt lyhörd anslutning, så vissa landsbygdslösningar som satellitinternet (till exempel Starlink) kan hjälpa dig att uppnå mycket bättre hastigheter till priset av latens. Även om dessa anslutningar är snabba, är de hemska för saker som onlinespel där reaktionstider har betydelse.

RELATERAT:Hur fungerar internethastighetstester? (och hur exakta är de?)

Välj rätt trådlös nätverkstyp

Om du’re genom att använda en trådlös nätverksanslutning för att ansluta din smarta TV till det bredare internet, se till att du använder det snabbaste tillgängliga bandet. Moderna TV-apparater kommer att stödja snabbare 5GHz (802.11ac) band, medan äldre kan vara begränsade till 2,4GHz (802.11g/b).

RELATERATVad är skillnaden mellan 2,4 och 5-Ghz Wi-Fi (och vilket ska jag använda)?

Många routrar som stöder det snabbare 5GHz-bandet sänder två nätverk: ett snabbare och ett äldre band för äldre enheter som bara stöder 2,4GHz. Kontrollera dina routerinställningar för att se till att du ansluter din TV till det snabbare bandet där det är möjligt.

Annons

Det finns några förbehåll för vilket trådlöst nätverk du bör välja. Medan 5GHz-bandet är snabbare och stöder teoretiska hastigheter på upp till 1300Mb/sek, har det sämre penetration än de äldre banden och denna hastighet kan påverkas allvarligt av väggar och andra hinder.

Om du kan, alltid placera din trådlösa router så nära TV:n som möjligt, helst inom 10 meter (30 fot) och i samma rum. Och även om 1300 Mb/sek är den maximala teoretiska hastigheten, uppnår många routrar bara 250-300 Mb/sek på grund av en rad faktorer inklusive störningar.

RELATERAT:Var du ska placera din router för de bästa Wi-Fi-hastigheterna

Optimera ditt trådlösa nätverk

Optimera ditt trådlösa nätverk är en av de bästa sakerna du kan göra för att förbättra nätverkets prestanda på alla dina enheter. Det är bra att göra detta med jämna mellanrum eftersom faktorer utanför din kontroll kan ha stor inverkan.

Till exempel, om en ny granne flyttar in bredvid kan de sätta upp sitt eget trådlösa nätverk som använder samma kanal som din vilket skapar störningar. Lägenhetsboende är särskilt känsligt för plötsliga förändringar i trådlös “luftkvalitet” på grund av närheten till dina grannar.

Du kan söka efter trådlösa störningar med en bärbar dator eller smartphone och sedan göra ändringar som snabbar upp din internetanslutning på din router.

Överväg trådbundet Ethernet istället

Även om trådlöst inte kan slås för bekvämlighets skull, är trådbundna nätverksanslutningar det bästa när det gäller tillförlitlighet. Ethernet-kablar gör en direkt länk mellan dina enheter och routern, vilket är fantastiskt för lokala nätverkshastigheter och säkerställer att du får ut det mesta av din internetanslutning förutsatt att ditt nätverk är tillräckligt snabbt.

Om du’re har problem med trådlöst, överväg att koppla in din TV till din router istället. Om du har reservationer för att köra Cat 6-kabel över hela huset, kan powerline Ethernet vara ett bra alternativ som använder kablarna i din vägg.

RELATERATHur man lägger till Gigabit Ethernet till en TV utan det

Om du har en mycket snabb internetanslutning (till exempel 1000 Mb/sek) kanske du upptäcker att den verkliga flaskhalsen är din TV:s nätverksport. Många helt nya TV-apparater levereras med ynka 100 Mb-nätverk, vilket kan innebära att du lämnar prestandan på bordet om du betalar för en snabbare länk. En lösning är att använda en gigabit USB-till-Ethernet-adapter för att lägga till snabbare nätverk till din TV. Detta fungerar med moderna LG- och Sony-TV-apparater, även om din körsträcka kan variera på äldre modeller.

Annons

Om du har problem med lokalt streamat innehåll som hög bithastighet 4K och HDR-videor som serveras av en mediaserver som Plex, kan lägga till gigabit-nätverk till din TV.

Använd strömningsenheter eller spelkonsoler istället

Om du inte vill ta chansen på ett USB-till-Ethernet, överväg en extern enhet för streaming istället. För äldre TV-apparater kan detta lösa problem som orsakas av långsamma interna processorer som helt enkelt inte kan hålla jämna steg med innehåll med högre bithastighet också.

Apple TV 4K har en nätverksport på 1 Gb/sek som ger bra lokal streamingprestanda och låter dig dra fördel av snabba internethastigheter om du har det. Andra enheter som spelkonsoler, särskilt PlayStation 5- och Xbox Series-konsolerna har snabba gigabit-nätverk och massor av appar för streamingtjänster som Netflix och Hulu.

Apple

Tänk på att vissa TV-apparater kanske inte klarar sig lika bra med externa enheter som de gör med inbyggda appar. Vissa kan ha problem med att ta bort skakningar från en 24Hz-signal över HDMI. De flesta moderna tv-apparater med mellanklass eller bättre kommer inte att göra detta, men om du märker att kvaliteten eller rörelsen är betydligt sämre kanske du vill byta tillbaka.

The Best Streaming enheter av 2021 Bästa Streaming Device Övergripande Roku Streaming Stick 4K (2021) Amazon

$ 29,00
$ 49,99 Spara 42%

Best Budget Streaming Device Fire TV Stick Lite (2020) Amazon

$ 17,99
$ 29,99 Spara 40%

Bästa Roku-strömningsenheten Roku Ultra (2020) Amazon

$ 86,00
$ 99,99 Spara 14%

Bästa Fire TV-enhet Fire TV Stick 4K (2018) Amazon

$ 24,99
$ 49,99 Spara 50%

Bästa Google TV-enhet Chromecast med Google TV (2020) Handla Bästa Android TV-enhet NVIDIA SHIELD Pro (2019) Amazon

$ 199,99
& nbsp;

Bästa Apple TV-enhet Apple TV 4K (2021) Amazon

$ 169,95
$ 179.00 spara 5%

Ethernet-kablar maj Misslyckas

Om du redan kör ett trådbundet nätverk är det viktigt att vara medveten om att Ethernet-kablar kan misslyckas utan förvarning. Du kan testa detta genom att byta ut alla kablar du har från din enhet till din router om det är bekvämt att göra det.

Annons

Det finns inte mycket du kan göra för att undvika detta, och precis som HDMI-kablar rekommenderar vi att du inte spenderar för mycket utan snarare ser till att du har några reservdelar liggandes när det värsta händer.

Du kanske kan offra kvalitet för tillförlitlighet

Ibland kan du ha fastnat i en långsam internetanslutning och att ändra lokala nätverksinställningar förbättrar ingenting. I det här skedet bör en mer tillförlitlig streamingupplevelse med färre buffringsavbrott vara ditt huvudmål.

Vissa streamingtjänster låter dig välja kvalitet eller prestanda när du streamar. Ibland är detta en inställning i deras streamingappar, men när det gäller Netflix måste du logga in på ditt Netflix-konto med en webbläsare för att ändra det.

För att göra detta, gå till Netflix.com och logga in och välj sedan den profil du använder med din smart-tv. Håll muspekaren över din kontoprofil och klicka på Konto, sedan under “Profil och föräldrakontroller” avsnittet välj “Uppspelningsinställningar” i den utökade menyn.

Du kan nu minska kvaliteten på video som levereras till dina enheter under “Dataanvändning per skärm” sektion. Minskar från “Hög” till “Medium” kommer att se en genomsnittlig minskning på cirka 2 GB per timme. Detta kommer att påverka kvaliteten på innehållet du tittar på, men om du har en långsam internetanslutning kan det vara värt det.

RELATERAT: Hur man minskar mängden av Användning av strömningstjänster för data (och bandbredd)

TV: Beteer sig långsamt annars? Slå på strömmen

Slutligen, du kanske märker långsam prestanda för första gången som inte nödvändigtvis är kopplad till din nätverkshastighet eller internetanslutning. Som alla andra enheter kräver tv-apparater ibland en strömcykel när saker går fel.

Annons

Många TV-apparater slås aldrig av och förblir i standby-läge i månader eller år. Stäng i så fall av din TV med fjärrkontrollen och koppla sedan bort den från väggen. Vänta några minuter (du kan till och med trycka på strömbrytaren för att tömma TV:n helt om du vill) och koppla sedan in den igen.

Det kan ta en stund innan din TV startar första gången du byter den tillbaka, men du kommer att eliminera problem som orsakats av en programkrasch.

Blir din TV på lite? Lär dig hur du köper en TV och vilka TV-apparater som är bäst för spel, filmer och mer.

De bästa TV-apparater av 2021 för spel, filmer och mycket mer Bästa TV Totalt LG C1 Amazon

$ 1276,99
$1499,99 Spara 15%

Bästa Budget-TV Hisense U7G Amazon

$ 869,99
$ 1099,99 Spara 21%

Bästa 8K-tv:n Samsung QN900A 8K Amazon

3247,99 $
 

Bästa spel-TV LG G1 Amazon

1 661,99 USD
1 896,99 USD Spara 12 %

Bästa TV för filmer Sony A90J Amazon

2748,00 USD
 < /p> Bästa Roku TV TCL 6-Series R635 Amazon

$ 699,00
$ 799,00 Spara 13%

Bästa LED-TV Samsung QN90A Amazon

$ 1297,99
$ 1799,99 Spara 28%

LÄS NÄSTA

  • & rsaquo; Vad är Android 12L?
  • › Så här aktiverar du Wake-on-LAN i Windows 10 och 11
  • › Vad är nytt i Chrome 96, tillgängligt nu
  • › Vad gör “OC” Menar och hur använder du det?
  • › Varför anlitar företag hackare?
  • › X Marks the Spot: Microsofts Xbox fyller 20