Vir Das till Tanmay Bhatt: Komiker som hamnade i trubbel över sina standup-akter

0
29

(Från L till R) Komikerna Vir Das, Munawar Faruqui, Kunal Kamra och Tanmay Bhat (Arkivbild)

Vir Das’ handling, ‘I Come From Two Indias’ har landat komikern i trubbel, med två klagomål – i Delhi och Mumbai – anmälde sig mot honom.

Komikerns framträdande på John F Kennedy Center i Washington DC fick en Mumbai-baserad advokat att anklaga honom för att förtala Indien och premiärminister Narendra Modi i USA. I Delhi, BJP-medlem Aditya Jha sa: “Han (Das) säger i videon… “I Indien dyrkar vi kvinnor på dagen och våldtar dem på natten”. Dessa nedsättande uttalanden mot kvinnor och Indien är inflammatoriska. De gjordes i USA och förtalar bilden av vårt land internationellt. Jag vill att polisen genomför en utredning.”

Polisen i Delhi och Mumbai har dock uppgett att ingen FIR har lämnats in i respektive fall. Das släppte under tiden ett uttalande där han sa: “Videon är en satir om dualiteten mellan två väldigt separata Indien som gör olika saker. Som vilken nation som helst har ljus och mörker, gott och ont inom sig. Inget av detta är hemligt…”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Das är dock inte den första ståuppkomikern som hamnar i en sådan soppa. Här är en titt på ärenden mot några av hans andra serier:

Munawar Faruqui

Den 1 januari arresterades Faruqui i Indore efter ett klagomål från Aklavya Laxman Singh Gaur från Hind Rakshak-outfiten och hävdade att oanständiga kommentarer gjordes under hans show om hinduiska gudar. Aklavya är son till MLA och före detta borgmästaren i Indore Malini Laxman Singh Gaur.

Stadsinspektören vid Tukaganj polisstation Kamlesh Sharma hade sagt till The Indian Express att de har inga bevis mot Faruqui direkt och att han är inbokad som arrangör. “Det finns inga bevis mot honom för att ha förolämpat hinduiska gudar eller unionsminister Amit Shah,” sa han. Han hade sagt att de två videorna som lämnats in av den klagande är av en annan komiker med honom som påstås skämta om Lord Ganesh.

Komiker Munawar Faruqui

Faruqui beviljades borgen av högsta domstolen i februari efter att hans åkande avvisades av Madhya Pradesh High Court och sessioner domstol. Under förhandlingen i High Court sa domare Rohit Arya, “Såna människor får inte skonas”,”efter att en advokat påstod att Faruqui gjorde andra stötande uttalanden mot Lord Ram och Sita.

Nyligen tvingade Bajrang Dal att ställas in av två komiska shower i Mumbai eftersom Faruqui skulle bli en en del av det.

Kunal Kamra

Högsta domstolen i Indien hade inlett domstolsförakt mot den populära komikern för hans tweets mot domare och rättsväsende i november förra året.

Efter att ha mottagit flera begäranden hade justitieminister KK Venugopal beviljade samtycke för att inleda ett straffrättsligt föraktsförfarande mot Kamra, och sa att komikerns tweets var i “dålig smak” och att det var dags att folk förstår att en oförskämd attack mot högsta domstolen skulle locka till straff.

Komiker Kunal Kamra

Kamra hade dock berättat för domstolen som svar att “tweets varinte publicerat med avsikt att minska folks tropå den högsta domstolen i vår demokrati” och att ”förslaget att mina tweets skulle kunna skaka grunden för den mäktigaste domstolen i världen är en överskattning av mina förmågor”.

Komikerns intygande intygade till stor del att färga hans tweets som “skämt” och sa “Jag tror att det inte behöver finnas något försvar för skämt”.

Agrima Joshua< /strong>

Då hade inrikesminister Anil Deshmukh instruerat polisen i Mumbai i juli förra året att vidta rättsliga åtgärder mot ståuppkomikern, på grund av anklagelser om att ha förolämpat Chhatrapati Shivaraj Maharaj

Shiv Sena MLA Pratap Sarnaik hade krävt “stränga” åtgärder mot henne efter att en gammal video av Joshua dök upp på nätet. Videon är en del av en sketch som Joshua hade framfört i april 2019 på ett komedi- och musikcafé i Khar (västra). I videon, som Joshua sedan har raderat men fortfarande är tillgänglig på olika sociala medieplattformar, skämtar hon om spekulationer kring delstatsregeringens planer på att bygga en staty av Marathakungen i Arabiska havet.

Efter att ha stått inför övergrepp på nätet, utfärdade Joshua också en ursäkt på Twitter. “Jag är ledsen för att ha sårat känslorna hos de många anhängarna till den store ledaren Chhatrapati Shivaji Maharaj. Jag ber om ursäkt till den stora ledarens anhängare, som jag uppriktigt respekterar. Videon har redan tagits ner. Vänligen förstärk.”

Tanmay Bhat

I maj 2016, Polisen i Mumbai hade bett Facebook och YouTube att blockera ståuppkomikern Bhats videoav en skenkonversation med Lata Mangeshkar och Sachin Tendulkar som utlöste en massiv upprördhet med Shiv Sena, BJP och MNS som krävde åtgärder mot honom och AIB.< /p> AIB-gruppen har nu upplösts.

Med titeln “Sachin v/s Lata Civil War” lade Bhat ansikten på Tendulkar och Mangeshkar överlag för att föra ett argument om Virat Kohli är bättre än Master Blaster.

2015 hade komikern hamnat i trubbel efter den ökända AIB Knockout, grillat av skådespelarna Ranveer Singh och Arjun Kapoor med Karan Johar som värd. En FIR har lämnats in mot alla inblandade för påstådda användning av obscent och kränkande språk. Videon togs också ner från YouTube.

Kiku Sharda

Kiku Sharda, en populär komiker som medverkar i komikern Kapil Sharmas show, greps 2016 för att ha sårat känslorna hos anhängarna till Dera Sacha Sauda-ledaren Gurmeet Ram Rahim Singh.

Klaganden i FIR hade påstått att Sharda, medan han agerade i ett TV-program, Jashn-e-Umeed, som sändes den 27 december samma år, härmade Dera-chefen och gjorde narr av en scen från hans film, MSG- 2.

Kapil Sharma

I september i år, en FIR ansöktes mot The Kapil Sharma Showför ett avsnitt där programmets skådespelare visades dricka alkohol när de uppträdde i en rättssalsscen. Anmälaren har anklagat komediseriens producenter för att respektera domstolen.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste nyheterna från Indien, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd