Zia Mustafa dödar alla utom drar ner ridån över Nadimarg Pandit-massakern

0
47

Operationen för att spola ut de militanta inledde sin 14:e dag på söndagen. (Foto: PTI)

Med dödandet av Zia Mustafa, Laskhar-e-Toibas “befälhavare” som togs av säkerhetsstyrkor för att identifiera militanta gömställen i en skog i Poonch, den länge uppskjutna rättegången i Nadimarg 2003 massakern har förlorat den huvudanklagade i fallet och den enda som står inför materiella åtal. “Rättegången mot honom är över. Domstolen kommer att få veta att han har dödats, och fallet mot honom kommer att avslutas”, säger Mustafas advokat Mohammed Mubashir Gattoo.

Allt som återstår av fallet nu är en åtal för tjänstebrott mot sju poliser. Gattoo sa att domstolen skulle behöva ta upp bevisen mot dem.

Förklarat |Vem är Zia Mustafa, den fängslade Pak-militanten som dödades under Poonch-mötet?

Nadimarg-massakern skakade J&K och resten av Indien vid en tidpunkt då säkerhetsläget i den dåvarande staten ansågs förbättras. Händelsen och det nästan två decenniums försening av rättegången citeras av Kashmiri Pandit-grupper som bevis på förnekandet av rättvisa.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De flesta panditer i Nadimarg hade lämnat under utvandringen 1990; ett 50-tal personer hade dock valt att stanna kvar. Den 23 mars ställde militanter i armén utmattade upp 11 män, 11 kvinnor och två barn utanför sina hem och sköt ihjäl dem. Efter denna upprördhet lämnade även de återstående Pandits.

Även i Explained |I militanta attacker, långa Poonch-operationer, oro och mycket få svar

Mustafa arresterades den 10 april 2003 av J&K Police som hjärnan av massakern.

En invånare i Rawlakot i Pakistan ockuperade Kashmir, Mustafa, som var 26 år vid den tiden, paraderades på en presskonferens av dåvarande J&K DGP AK Suri i Srinagar som en stor fångst.

sa Suri. Mustafa var en “distriktsbefälhavare” för LeT som ledde morden. Han ska ha haft ett AK-gevär, ammunition och en trådlös uppsättning när han greps. Han sades ha berättat för polisförhörare att han hade blivit ombedd av LeT-ledningen i Pakistan att utföra massakern.

Missa inte |Arméns kontraterroroperation i Poonch påminner om strejken i Hilkaka för 18 år sedan

Inga andra militanter greps för morden. Tre andra militanter namngivna i FIR sades ha dödats i ett möte i Kulgam av BSF i april 2003. Poliserna som var ansvariga för att bevaka byn anklagades för att ha underlåtit att göra det enligt Section 30 of the Police Act.< /p>

< /p>

Ett åtal lämnades in till domstolen den 9 juni 2003, och tre månader senare, den 1 oktober, väcktes åtal mot Zia och de sju poliserna.

Åklagaren hade en lista. av 38 vittnen, men i februari 2009, efter att bara nio hade förhörts, stängde tingsrätten i Shopian bevisningen för åklagaren med hänvisning till den långa förseningen och åklagarmyndighetens oförmåga att ta fram de andra vittnen.

Staten överklagade i High Court samma månad, som avslog vädjan och sa att den inte kunde tolerera förseningen. Under 2015 bad Högsta domstolen J&K High Court att ta upp frågan igen.

Men eftersom staten inte inställde sig inför High Court för förhandlingen, och framställningen avslogs för icke- åtal.

Sedan dess har åklagaren vädjat inför tingsrätten för tid och angett att den har lämnat in en begäran om omprövning till High Court. Vid varje förhandling skjuter tingsrätten i Shopian upp ärendet till ett annat datum. Det har varit nio sådana utfrågningar hittills i år, nästa är den 16 oktober.

“Åklagaren har gett intrycket att det finns en begäran om omprövning i High Court mot uppsägningen i augusti 2017,” Gattoo sa.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Indiennyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd