Vad är en kryptotoken?

0
54
Wit Olszewski/Shutterstock.com< /figure>

Om du har läst om krypto och blockkedjan på sistone, kanske du har stött på folk som pratar om “krypteringstokens.” Vad exakt är dessa tokens och hur skiljer de sig från kryptovalutor som Bitcoin? Läs vidare för att ta reda på det.

Crypto Basics

Innan vi kommer in på skillnaderna mellan tokens och mynt kan du behöva en snabb uppdatering om vad kryptovalutor är. De är digitala valutor som människor kan växla med varor och tjänster, liknande vanliga valutor som dollar och euro. Om du vill lära dig mer om kryptovaluta kan du läsa vår kryptovalutaförklaring.

RELATERATVad är kryptovaluta?

Till skillnad från traditionella pengar hanteras inte kryptovalutor av statliga institutioner. Alla transaktioner som involverar särskilda kryptovalutor loggas in på en centraliserad blockchain, en huvudbok som underlättar förflyttningar mellan säkra adresser. Mynt och tokens är båda digitala tillgångar som används för att handla på blockkedjan.

Mynt kontra polletter

Medan orden “mynt” och “token” används ofta omväxlande, de är distinkta typer av tillgångar. Den viktigaste skillnaden mellan ett mynt och en token är var de verkar. Mynt är enheter som är inbyggda i blockkedjan de är byggda på. Till exempel är Ethereum inbyggt i Ethereum-blockkedjan, medan Bitcoin skapades för Bitcoin-blockkedjan. Dessa mynt använder “nycklar” för att beteckna ägande av en viss mängd kryptovaluta.

RELATERATVad är Bitcoin och hur fungerar det?

Mynt används ofta i vardagliga transaktioner, som att handla online eller skicka kontanter till någon. Om någon skickar dig bitcoin underlättar blockchain en post för att öka din plånbok och minska den andra personens saldo och slutföra transaktionen.

Annonsering

Å andra sidan är tokens inte inbyggt i blockkedjan de använder. Till exempel körs och byts många av dagens mest använda kryptotokens på Ethereum-blockkedjan. Exempel inkluderar Tether, som är avsett att spegla värdet på den amerikanska dollarn, och Uniswap, ett protokoll som används för att handla olika kryptovalutor.

Hur fungerar kryptotokens Arbeta?

Kryptomynt är jämförbara med de pengar du har på ett bankkonto. Medan du äger det beloppet är pengarna inte bundna till någon särskild dollarsedel eller mynt. Det är när du tar ut från ditt konto att du får en konkret representation av det värdet. Å andra sidan är tokens “ägda,” och var och en är en individuell tillgång som du äger. Till exempel representerar spelpoletter vid spelhallar varje anspråk på att spela ett spel.

Om du skickar en token till någon så “lämnas” ditt konto och flyttar till en annan persons konto. Det är därför tokens också kan betyda ägande eller underlätta utbyte av egendom, till exempel med “icke-fungibel” polletter. Med NFT:er är varje token som en “gärning” som representerar ditt anspråk på ett visst konstverk eller digital artefakt.

RELATERATVad är Ethereum och vad är smarta kontrakt?

Till skillnad från mynt, som använder ett system med offentliga och privata nycklar för att underlätta transaktioner, använder utbyten som görs med tokens ett system som kallas “ smarta kontrakt. ” Dessa blockkedjeapplikationer kan programmeras för att utföra affärer eller överföringar när vissa villkor är uppfyllda. Varje blockchain som fungerar som en plattform för tokens har en teknisk standard för att definiera ett smart kontrakt. Till exempel använder Ethereum en som heter ERC-20.

Var kan du få tag på dem?

Ett vanligt sätt att få kryptotokens är genom kryptovalutabörser. Det här är storskaliga plattformar som underlättar affärer över en mängd olika mynt och tokens. Dessa gör att du kan handla mellan olika kryptovalutor och vanliga valutor, hantera olika plånböcker, kontrollera värdet på varje krypto och underlätta processen att skicka och ta emot valuta.

Vissa tokens utfärdas via andra applikationer. Till exempel, vissa nyare mobilappar ger kryptotokens till personer som aktivt använder deras tjänst. Dessa underlättar ofta transaktioner mellan användare och gör köp i appar.

Annons

Ibland representerar tokens något annat du har betalat för. Ett exempel på detta är en “säkerhetstoken.” Dessa är tillgångar som betecknar ditt ägande av en del av ett företag. En säkerhetstoken ersätter i huvudsak aktie- eller aktiecertifikat, ett officiellt dokument som visar hur mycket av ett företag någon äger.

Vad är det &#8220 ;Icke-fungibel” Token?

Några av de mest populära typerna av polletter är “icke-fungibla polletter,” eller NFT. De är “icke-fungibla” eftersom de inte är utbytbara med varandra. Varje token representerar ägandet av en viss tillgång, såsom konst, digital egendom eller rättigheterna till ett specifikt fysiskt föremål.

RELATERADEVad är NFT? Möt Cryptos digitala samlarföremål

Under sin topp i popularitet såldes många konstiga saker som en NFT. Till exempel, i mars 2021 sålde Twitter-grundaren Jack Dorsey sin första tweet som en NFT i en digital auktion. Andra personer har sålt JPEG-bildfiler, spelobjekt och målningar.

LÄS NÄSTA

  • › Så här ser du din produktvisningshistorik på Amazon
  • › Så här checkar du in på Facebook
  • › Så här tar du bort appar på iPhone och iPad
  • › Så här anpassar du hyllan på en Chromebook
  • & rsaquo; Hur du blockerar någon på Snapchat