Rapparen: Spotify “en väg in i kriminalitet”

0
66

Publicerad 24 oktober 2021 kl 18.11

Musik. Den svenska musikbranschens satsning på genrer som rap, hiphop och R&B påstås ofta ge invandrare möjlighet att lämna det kriminella livet. Men i själva verket kan den stora streamingscenen förklara varför Sverige sticker ut med gängskjutningar i Europa, enligt rapparen Alexander Ceesay.
 – Det har blivit så att ditt liv dras mot kriminalitet mer och mer ju mer man streamar, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag tror rakt av att den svenska hiphopen och vapenvåldet har ett samband, säger Alex Ceesay i en längre Youtube-video där han reflekterar över Einárs bortgång och pekar ut den svenska musikbranschen som en språngbräda in i grov kriminalitet.

Om man får tro rapparen kommer pengarna – det vill säga i praktiken Stim-pengar för spelningar i P3 och intäkter från Spotify – att dra till sig kriminella så länge de betalas ut.

– Rapbranschen omsätter otroligt många miljoner i dag och berättelserna om våldet säljer. Och där pengarna finns, där kommer kriminella att beblanda sig. Även om man vill använda musiken som en utväg så är det nästan omöjligt att göra i dagens läge, säger Alex Ceesay till Dagens Nyheter i en uppföljande kommentar.

Enligt Ceesay kommer musikbranschen förmodligen inte få den som aldrig har haft med gäng­kriminalitet att göra att bli kriminell, men personer på glid kan dras in i kriminalitet eller hamna i grövre kriminalitet genom att ha med branschen att göra.

– Det inspirerar, tror jag, yngre som redan är på väg åt det hållet att gå in hårdare i den livsstilen.

Själv känner han ingen i branschen som inte har något med den kriminella världen att göra.

– Ditt liv blir på något sätt mer i fara ju mer du hamnar i rampljuset, säger Alex Ceesay.

Han poängterar också hur svårt det är att byta livsstil:

– Det är extremt extremt svårt som rappare att ta sig ur gangsterlivsstilen. För om du hamnar där är det extremt många hatare och avundsjuka andra kriminella som kommer att göra allt för att testa dig eller få dig att se keff (dålig) ut så du måste liksom västa upp (bära skottsäker väst) och bära strap (vapen) liksom bara på grund av det.

Alex Ceesay förklarar att konkurrensen om pengarna från hiphopen skapar rivalitet som kan driva fram dödlig våld i rent preventivt syfte.

– Idag handlar det mycket om rädsla. Om jag är rädd att bli klippt (mördad) av någon så kommer jag hellre riskera än life (livstids fängelse), eller en fyra (fyra års sluten ungdomsvård) då om du är ung, och ta bort dig än att du tar bort mig. Det är exakt så det är.

Till Aftonbladet tillägger rapparen:

– Det största du kan vara nu är en gangster med en mikrofon. Du kan till exempel inte rappa om att du skjuter folk om du inte gör det. Det är otroligt viktigt att inte framstå som fake.

Efter kidnappningen i april 2020 beskriver Ceesay hur Einár blev mer försiktig. De skulle ha gjort musik tillsammans men Einár fick kalla fötter och ställde in. Senare berättade han för Alex Ceesay att var rädd att det var en fälla, något som Ceesay förstår då flera i branschen är försiktiga på samma sätt.

– Alla har nuförtiden studior på konstiga ställen, lägger inte ut på Instagram när de är där. Då är du öppet mål. Jag fattar att det kanske låter konstigt för gemene man, men det är så det är, säger rapparen till Aftonbladet.

Ceesay säger också till tidningen att han tror att hela genren är farlig för samhället, men att den är svår att förbjuda.

– Om det är ung person som är på glid och identitetssökande, då tror jag att det är jättefarligt att lyssna på gangsterrapp. Samtidigt tror jag inte att det går att förbjuda, då blir det nog bara ännu coolare.