SC beklagar förseningar i tillsättandet av lediga tjänster i konsumentorganisationer

0
126

Högsta domstolen sa att i ett sådant fall kan testidentifieringsparaden (process för att identifiera anklagade) göra identifieringen av den anklagade av vittnet (akten)

THE SUPREME Domstolen uttryckte på fredagen ångest över förseningen med att tillsätta lediga tjänster i konsumentorgan på distrikts- och statlig nivå och sa att det inte är en lycklig situation att rättsväsendet uppmanas att undersöka frågan.

“Om regeringen inte vill att nämnderna ska avskaffa lagen. Vi sträcker ut våra jurisdiktioner för att se att de lediga platserna är tillsatta. Det är olyckligt att rättsväsendet uppmanas att undersöka den här frågan…Detta är inte en särskilt lycklig situation”, sade en nämnd av justitieråd SK Kaul och MM Sundresh.

Rätten hörde en suo motu ärende om förseningar i utnämningen av president och medlemmar i distriktens forum för konsumenttvister och statliga konsumentersättningskommissioner och deras brist på tillräcklig infrastruktur.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png < p>Den 11 augusti hade domstolen beslutat att de lediga platserna skulle tillsättas om åtta veckor’ tid. I fredags framställde senioradvokat Gopal Sankaranarayanan att centret hade infört lagstiftningen om reformer av tribunaler med bestämmelser som liknar dem som slogs av toppdomstolen i en tidigare dom i Madras advokatsamfund.

SC hade, i en 2:1-dom i det fallet, avskaffat vissa bestämmelser i Tribunals Reforms (Rationalisation and Conditions of Service) förordningen, 2021, som föreskrev 50 år som minimiålder för utnämning till ordförande eller ledamöter och fastställde fyra år som sin mandatperiod, med hänvisning till behovet av att säkerställa rättsväsendets opartiskhet och oberoende.

Läs också |UPSC-kandidater har ingen rätt till valmöjligheter: Högsta domstolen

Efter detta lade regeringen in Tribunal Reforms Act.< /p>

Sankaranarayanan påpekade också att Nagpur-bänken i Bombay High Court nyligen hade upphävt några av bestämmelserna i konsumentskyddsreglerna 2020, som rör utnämningen av president och medlemmar till staten och Distriktiga konsumentorgan.

När han dök upp för centret hävdade ytterligare advokat Aman Lekhi att lagen om tribunalens reformer inte var i strid utan snarare i överensstämmelse med SC-domen i Madras Bar Association-mål.

Men bänken svarade att “det verkar som att bänken säger något och man gör något annat och något slags embargo skapas och medborgarna lider. Dessa är ställen för botemedel som konsumentforum och det dagliga livet påverkas.”

SC upprepade att tidslinjerna som fastställts i dess 11 augusti-beställning bör följas och att utnämningsprocessen inte bör påverkas av domen i Bombay High Court.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Indiennyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd