Krönikor: ”Kanske kommer engagemanget öka”

0
60

Mordet på rapparen Einár har väckt sorg, bestörtning och en befogad uppmärksamhet. Men en känd person och ett välbärgat område gör inte brottet mer allvarligt, skriver DN:s Peter Wolodarski i en krönika. Tragedin är redan ett faktum, skriver han och konstaterar att det bara i år skett 273 skjutningar i Sverige, och att 40 människor fått sätta livet till. ”Men kanske kommer mordet på Einár att öka engagemanget mot det dödliga våldet och lyfta frågan över de utsatta förorterna”. SvD:s Lisa Irenius skriver att flera påpekat att mordet innebär ett slags krock mellan skilda världar: ett välmående medelklassområde och dödligt våld kopplat till gäng som formats i utsatta områden. Samtidigt tydliggör händelsen även hur barn och vuxna i dag lever i skilda världar, skriver hon och syftar till sociala medier där unga människors bild av verkligheten formas. Mordet är ett ”exempel på när unga får ett (des)informationsövertag” via sociala medier. ”Samhällen mår inte bra av alltför skilda världar – varken mellan områden, grupper eller generationer”, skriver hon.