Indien vill hålla sig till COP26: Förorenare ska betala

0
143

Premiärminister Narendra Modi kommer att delta i FN:s klimattoppmöte i Glasgow. (Arkiv)

Indien kommer att slutföra sin ståndpunkt i olika frågor relaterade till COP26-konferensen som äger rum i Glasgow nästa månad, vid nästa regeringsmöte den 27 oktober, är det känt.

Indien’ s huvudsakliga argument vid toppmötet kommer att fortsätta att kretsa kring överföring av teknik och klimatfinansiering från utvecklade länder till utvecklingsländer, enligt källor i ministeriet för miljö, skogar och klimatförändringar.

Bland toppfrågorna på toppmötet kommer att vara klimatmässig andel, klimatambition, klimatfinansiering, hävstångseffekt och koldioxidmarknader.

https://images.indianexpress.com 2020/08/1×1.png

Enligt tjänstemän från ministeriet kommer Indiens ståndpunkt när det gäller förluster och skador på grund av klimatförändringar vara att utvecklade länder har ett större bidrag till miljöskador och resulterande katastrofer som har ägt rum i utvecklingsländer, särskilt ön- nationer.

Läs också |Vad står på spel vid COP26?

“Det går inte att förneka temperaturhöjningen, att det har skett en ökning av extrema väderhändelser och att utvecklingsländerna känner av dess påverkan mest,” sa en hög tjänsteman i miljöministeriet. “Vi tror på principen om att förorenarna ska betala, och det kommer att vara vår ställning vid COP26 – att utvecklade länder, som historiskt har bidragit till de flesta utsläpp som har lett till temperaturstegring och klimatförändringar, tar ansvaret för att bistå utvecklingsländer ekonomiskt genom att sätta in en kompensationsmekanism. ”

The tjänsteman sa att Indien kommer att söka ett åtagande för mer än 100 miljarder dollar årligen för klimatfinansiering från utvecklade länder.

“Om de utvecklade länderna sätter press på utvecklingsländerna att öka NDC-ambitionen [National Determined Contributions] eller uppfylla Net Zero-målen, måste de först visa oss de mål som de redan har uppnått. För det andra måste de betala ut det årliga åtagandet på 100 miljarder dollar som de hade gjort till utvecklingsländer, som inte har betalats,” sa tjänstemannen. Utvecklingsländer gör redan vad de kan göra för att uppnå klimatmål utan klimatfinansiering. Om de utvecklade länderna förväntar sig mer måste de tillhandahålla medel för det, ” sa tjänstemannen.

Den indiska delegationen med 15 medlemmar kommer att bestå av ett interministeriellt team med tjänstemän från ministerierna för ny och förnybar energi, kraft, geovetenskap, jordbruk och finans.

Teamet kommer att ledas av chefsförhandlare och extra sekreterare. (klimatförändringar), i miljöministeriet Richa Sharma. Miljöministrarna Bhupender Yadav och Ashwini Choubey och sekreteraren RP Gupta kommer också att närvara vid toppmötet.

Förklarat: Det stora utsläppsgapet

Indiens årliga koldioxidutsläpp per capita är 1,96 ton per person, mot Kinas 8,4 ton per person. Andra stora utsläppare inkluderar USA (18,6 ton per person) och Europeiska unionen (7,16 ton per person). Världsgenomsnittet
är 6,64 ton per person.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste Indiennyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd