Hur man använder filmläge för att spela bättre video på iPhone

0
70
Hadrian/Shutterstock.com figur>

Cinematiskt läge debuterade tillsammans med iPhone 13 och 13 Pro som ett sätt att ta jämna, filmiska bilder med tonvikt på skärpedjup. Vi visar dig hur du filmar ditt nästa mästerverk med det.

Innehållsförteckning

Vad är filmläge?
Vilka enheter kan filmas i filmläge?
Hur filmar man video i filmläge
Spåra motiv automatiskt i din bild
Redigera videor tagna med filmläge
Få bättre bilder i filmläge

Vad är Cinematic Mode?

Cinematic Mode är en funktion som finns i Apples standardkameraapp. I grunden handlar det här läget om att lägga till skärpedjup till bilder med mjuka övergångar mellan olika motiv.

Genom att använda flera kameror på baksidan av enheten kan filmläget på ett intelligent sätt spåra motiv när de går in i eller lämnar scenen och applicera en falsk skärpedjupseffekt som inte är olik den som ses i iPhones porträttläge. Detta ger en mycket mer uttalad skärpedjupseffekt än vad du normalt skulle se i en smartphonekamera.

Apple

Tanken är att efterlikna både en fokusavdragare och den rika bokeh du normalt sett i objektiv med bred bländare. Men det slutar inte där, eftersom du kan redigera dina fokuspunkter i inlägget efter att du har filmat. Det här är programmets verkliga stjärna eftersom det låter dig göra betydande justeringar av hur din video ser ut utan att göra om någonting.

Filmläget är inte perfekt, även om det gör ett ganska bra jobb på det hela taget. Precis som alla funktioner som är beroende av maskininlärning och programvaruförutsägelse, kan filmläget ibland dra fokus vid olämpliga ögonblick eller till ett ämne som du inte hade för avsikt att fokusera på. När detta händer kan du smärtfritt redigera videon i inlägget för att bättre förverkliga din vision.

RELATERATVad är Apple ProRes på iPhone?

Inspelad video är begränsad till 1080p Dolby Vision HDR med 30 bilder per sekund, jämfört med upp till 4K Dolby Vision HDR med 60 bilder per sekund i vanlig “Video” läge. Apple kan lägga till stöd för ProRes-video i filmläge när den kommer till iPhone 13 Pro och Pro Max i en senare uppdatering.

Vilka enheter kan filmas i Filmiskt läge?

Eftersom filmläget är kopplat till hårdvara stöds för närvarande endast iPhone 13, 13 mini, 13 Pro och 13 Pro Max. Äldre enheter som iPhone XS eller XR och nyare, iPad Pro 12,9-tum (3:e generationen eller nyare), iPad Pro 11-tums (första generationen eller nyare), iPad Air (3:e generationen eller nyare) och iPad mini (5:e generation eller nyare) kan redigera filmer i filmläge förutsatt att de har uppgraderats till iOS 15 eller bättre.

Apple

Apple lanserade inte retroaktivt möjligheten att filma i filmläge till iPhone 12-familjen eller tidigare, och inte heller iPad Pro. Apple kan komma att lägga till funktionen på framtida enheter, inklusive iPad Pro, som har delat många avancerade iPhone-funktioner som LiDAR och Face ID.

RELATERAT: Vad är LiDAR , och hur kommer det att fungera på iPhone?

Hur man spelar in film i filmläge

Du kan filma i Filmläge med standardappen för iPhone Camera. Öppna bara den och svep för att ändra lägena. Du hittar filmläge två svep åt vänster när du håller enheten i stående läge.

iPhone 13-användare kommer bara att kunna använda det vanliga vidvinkelobjektivet och det främre objektivet medan du fotograferar i det här läget, medan iPhone 13 Pro-användare kan använda både vidvinkel- och teleobjektivet på baksidan plus den framåtvända kameran. Det ultrabreda objektivet som inte är tillgängligt antyder hur Apple har uppnått imponerande motivspårning även när motiv är utanför ramen.

Tryck på “f” -knappen under fotografering för att ändra den effektiva bländaren, mätt i f-stopp. Ju mindre siffra, desto bredare är den effektiva bländaren och desto grundare skärpedjup. Ett grunt skärpedjup betyder att mer av bakgrunden blir oskarp när den är låst på ett motiv. Du bör experimentera själv och se hur detta värde påverkar ramen.

RELATERAT: Vad är ett F-stopp inom fotografering?

För bilder där du vill ha hela din bild i fokus (som ett landskap), öka antalet f-stopp. För en “filmisk” utseende som drar ögonen till ditt motiv, minska f-stoppet för att göra bilden oskarpa och rikta tittarna’ uppmärksamhet. Medan ett mindre f-stop-värde skulle släppa in mer ljus på ett riktigt kameralins, så finns det ingen märkbar skillnad i filmläget eftersom programvaran gör det mesta.

Annonsering
< p>Du kan också ändra exponeringsvärdet (EV) som du skulle vid fotografering i “ Video ” läge som vanligt. Du kan göra detta genom att trycka på den lilla pilikonen och sedan använda “+/-” knappen för att göra scenen ljusare eller mörkare.

Spåra motiv automatiskt i din bild

En av de bästa funktionerna i filmläget är motivet spårning. Det betyder att din iPhone kan känna igen och spåra vissa ämnen inklusive människor, djur och till och med föremål som bilar eller mat.

För att fokusera på ett motiv medan du fotograferar, tryck på det som vanligt. Du kan sedan tala om för din iPhone att du vill spåra motivet genom att trycka igen, då ser du ett “AF-spårningslås” meddelande på skärmen. Medan din iPhone kan förutsäga och automatiskt spåra vissa motiv när de kommer in i scenen (särskilt ansikten och människor), så ’minns man inte ofta livlösa föremål” när de går utanför bildrutan.

När ett motiv har spårats kan du flytta runt och iPhone kommer att försöka spåra det objektet och fokusera på det. Detta inkluderar om du försöker flytta dig närmare eller längre bort från motivet, vilket effektivt drar fokus åt dig. Om du hellre vill låsa fokus på ett specifikt avstånd från kameran som du skulle göra i “Video” läge, tryck och håll ned.

Det filmiska läget har också lite eget sinne. Till exempel kan ett motiv som tittar bort från ramen få iPhone att fokusera på något annat, och vice versa. Hur enheten beter sig beror till stor del på vad mer som är i bilden, men som tur är kan du åtgärda eventuella felsteg i inlägget.

Redigera videor tagna med filmiskt läge

Att redigera videor tagna i filmläge är lite som att filma i filmläge i första hand. Du kan göra mycket av samma saker, inklusive att trycka på motiv för att fokusera eller spåra, plus att du kan ändra den effektiva bländaren för hela klippet genom att trycka på “f” värde i det övre högra hörnet av skärmen.

Annons

Du kan när som helst inaktivera oskärpa i filmläget och andra funktioner genom att trycka på “Cinematic” logotyp. Du får video med högre upplösning vid högre bildfrekvens genom att bara spela in “ Video ” läge i första hand, men alternativet finns där ändå.

Längs ned på skärmen finns videons tidslinje. Du kan flytta start- och stopppunkterna för att trimma videon, precis som du skulle göra med vanlig video. Under detta finns en annan tidslinje, den här gången för att spela in fokusdragningar.

< p>När som helst på tidslinjen kan du trycka på ett motiv för att fokusera på det (eller dubbeltrycka för att spåra). Detta kommer att läggas till i fokustidslinjen med en prick eller en gul prick i händelse av spårning. Du kan trycka på dessa gula prickar för att ta bort spårningsinstruktioner och lägga till ytterligare drag genom hela klippet.

Alla vita prickar du ser på tidslinjen för fokus visar inmatningar du gjorde när du spelade in din video i första hand, och om du “ Återställ ” till standard enligt knappen i det övre högra hörnet av skärmen kommer dessa drag att återställas. Du kan också trycka på den gula “ Spårningen ” -knappen (det ser ut som en sökarlåda med två cirklar i) för att inaktivera spårning för hela klippet.

Få bättre film i filmläge

För bästa resultat, komponera bilder som betonar skärpedjupet. Detta uppnås bäst med ett motiv som är nära kameran och en bakgrund som är på avstånd, även om iPhone tenderar att göra ett bra jobb med att tillägna sig effekten på en rad olika djup.

Annons

Apples stabilisering kommer automatiskt att tillämpas på video i filmläge, vilket är bra om du har skakiga händer eller fotograferar medan du rör dig. För att hjälpa till med detta, försök att hålla dina rörelser så jämna som möjligt när du panorerar eller flyttar för en mer övertygande effekt.

Experiment är nyckeln, särskilt när du redigerar din video. Du bör leka med de olika skärpedjups- och fokuseffekterna som är tillgängliga för dig och se hur de fungerar och hur du bäst använder dem. För att ännu bättre använda enhetens kamera, kolla in vår fullständiga lista med iPhone-kameratips.

RELATERADE: Hur man använder iPhone Camera App : Den ultimata guiden

LÄS NÄSTA

  • › Så här ser du din produktvisningshistorik på Amazon
  • › Så här checkar du in på Facebook
  • › Så här tar du bort appar på iPhone och iPad
  • › Så här anpassar du hyllan på en Chromebook
  • › Så här blockerar du någon på Snapchat