Forklart: Hvordan kirurger ga grisenyre til et menneske

0
47

I dette september 2021-bildet levert av NYU Langone Health, undersøker et kirurgisk team ved sykehuset i New York en svinenyre festet til kroppen til en avdød mottaker for tegn på avvisning (Joe Carrotta) /NYU Langone Health via AP)

Den 19. oktober rapporterte USA Today at kirurger fra New York har vellykket transplantert en svinenyre til et hjernedødt menneske. Teamet fra NYU Langone Health brukte nyren fra en genetisk konstruert gris og transplanterte den til en avdød donor. Funksjonen og aksepten til den nye nyren ble studert i 54 timer.

Dr. Robert Montgomery, som ledet det kirurgiske teamet, fortalte journalister at nyren begynte å fungere og produsere store mengder urin i løpet av minutter etter at den ble koblet til personens blodårer. Han la til at kreatininet som fjernes fra blodet av nyrene falt fra 1,9 til 0,8, noe som viser at nyrene fungerte optimalt. Dr Montgomery er professor og leder for kirurgisk avdeling ved NYU Langone Health og direktør for Transplant Institute.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hvis den blir funnet kompatibel på lang sikt, kan denne prosessen med Xenotransplantasjon, eller transplantasjon av organer mellom forskjellige arter, bidra til å gi en alternativ og ekstra forsyning av organer til mennesker som står overfor livstruende sykdommer.

Hvorfor en genmanipulert gris?

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Transplantasjonen som ble utført 25. september, brukte en nyre som ble hentet fra en gris som hadde gjennomgått redigering for å slå ut et gen som koder for et sukkermolekyl kalt Alpha-gal. Alfa-gal finnes vanligvis ikke hos mennesker, og dette molekylet kan fremkalle en ødeleggende immunrespons hos mennesker.

Grisene med denne genendringen kalles GalSafe-griser og har blitt FDA-godkjent for menneskelig bruk for de som har svinekjøttallergi og også for bruk i farmakologi. Disse grisene har blitt godt studert og har bestått ulike nivåer av regulatorisk gransking.

Dr. Montgomery la til at selv om primatorganer er mer kompatible med mennesker, er griser lettere å genetisk modifisere. De avler også bedre med stort kull, vokser raskere og har mindre sannsynlighet for å overføre infeksjoner. Størrelsen på organene deres er også lik våre.

Transplanterte de grisenyren inne i menneskekroppen?

Nei, nyren var festet til blodårer i overbenet, utenfor magen. Det var dekket med et beskyttende skjold for observasjon.

Dr. Montgomery forklarte at nyrene forble rosa og godt gjennomsyret i løpet av den 54 timer lange studieperioden. Biopsier tatt hver 12. time og sett under mikroskop viste ingen tegn på avvisning og ingen indikasjon på at skadelige antistoffer fra menneskeblod angriper nyrene.

Han la til at den genetiske modifikasjonen av det enkelte sukkermolekylet var ansvarlig for forhindrer rask avvisning. Teamet brukte noen få FDA-godkjente tradisjonelle immunsuppressive medisiner for å forhindre andre typer avvisninger.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Hvorfor er dette arbeidet så viktig?

“Det tradisjonelle paradigmet om at noen må dø for at noen skal leve, kommer aldri til å holde tritt med det som alltid er -økende forekomst av organsvikt. Behovet for organer vil alltid overstige tilbudet. Hvis menneskelige organer er forestilt som det fossile brenselet til organforsyningen, så er griseorganer vinden og solenergien – bærekraftig og ubegrenset,” sa DrMontgomery.

Han la til at flere studier er nødvendig for en lengre varighet for å fullt ut forstå kompatibiliteten på lang sikt. Men han er sikker på at vi kan se en gris til levende menneskelig nyretransplantasjon innen et par år. Han legger til at om omtrent 10 år er vi klare til å transplantere hjerte, lunge og lever fra griser.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med i kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

Last ned Indian Express -appen for alle de siste forklarte nyhetene.

  • Indian Express-nettstedet har blitt vurdert GREEN for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt. Ltd