Expert: Seger för militären – men Otoniel ersätts snart

0
56

Knarkkungen Otoniel, vars riktiga namn är Dairo Antonio Usuga, har varit den mest eftersökta mannen i Colombia i ett årtionde. Det säger Paul J Angelo, Latinamerikaexpert på den amerikanska tankesmedjan Council on Foreign Relations, till New York Times. – Gripandet är en seger för Colombias säkerhetsstyrkor, som sett ett växande missnöje med misstro från allmänheten, både vad gäller anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter och ökande brottslighet och våld. Samtidigt varnar experter för att andra personer inom den kriminella organisationen är redo att kliva upp. Sergio Guzmán som leder riskanalysföretaget Colombia Risk Analysis säger enligt Sky News att gripandet är ”en stor grej” men att Otoniel ”kommer att ersättas”. Både USA och Colombia hade utlyst belöningar till den som kunde bidra till gripandet av Otoniel. Han greps av väpnade styrkor i nordvästra Colombia, nära gränsen till Panama.