Barbados väljer den första presidenten någonsin och avskaffar det koloniala förflutna

0
44

Storbritanniens prins Charles med den nyvalda Barbados-presidenten Sandra Mason. (Arkivbild via Reuters)

Barbados har valt sin första president någonsin att ersätta Storbritanniens drottning Elizabeth som statschef i ett avgörande steg mot att avskaffa den karibiska öns koloniala förflutna.

Sandra Mason valdes sent på onsdagen med två tredjedelars röst under en gemensam session i landets församlingshus och senat, en milstolpe, sade regeringen i ett uttalande på sin väg till republiken. ”

En före detta brittisk koloni som fick självständighet 1966, nationen med knappt 300 000 hade länge upprätthållit band med den brittiska monarkin. Men kraven på full suveränitet och inhemskt ledarskap har ökat de senaste åren.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Mason, 72, kommer att sväras in den 30 november, landets 55-årsjubileum av självständighet från Storbritannien. En före detta jurist som har varit generalguvernör på ön sedan 2018, hon var också den första kvinnan som tjänstgjorde i Barbados appellationsdomstol.

Barbados premiärminister Mia Mottley kallade valet av en president “ett avgörande ögonblick” på landets resa. “Vi har just valt bland oss ​​en kvinna som är unikt och passionerat barbadisk, inte låtsas vara något annat (och) speglar värderingarna för vem vi är,” sa Mottley efter Masons val.

Wazim Mowla från Atlantic Councils tankesmedja sa till Reuters att valet kan gynna Barbados både hemma och utomlands.

Flytten gör Barbados, ett litet utvecklingsland, till en mer legitim aktör i global politik, sa Mowla, men kan också fungera som ett “förenande och nationalistiskt drag” som kan gynna dess nuvarande ledarskap på hemmaplan.”

Andra karibiska ledare och deras medborgare kommer sannolikt att berömma flytten, men jag förväntar mig inte att andra ska följa efter,& #8221; Mowla lade till.

“Det här draget kommer alltid att övervägas endast om det är i varje lands bästa intresse.”Mottley sa att landets beslut att bli en republik inte var ett fördömande av dess brittiska förflutna. “Vi ser fram emot att fortsätta relationen med den brittiska monarken,” sa hon.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste världsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.