Utbildning att resa, utbetalning i augusti all-time high

0
45

Remitteringar för resor nådde också en 18-månaders högsta nivå på 574 miljoner dollar-det högsta sedan februari 2020, då flera länder började införa flyg- och resebegränsningar efter Covid-utbrottet. (Representativt foto)

Med antagningen till utländska universitet tillbaka till förmån efter ett år av uppehåll, tillsammans med en stadig normalisering av utlandsresor och ökad ekonomisk aktivitet, nådde månatliga utbetalningar under det liberaliserade remitteringssystemet (LRS) en rekordnivå på 1,96 miljarder dollar i augusti , enligt uppgifter som släppts av Indiens centralbank.

Den tidigare högsta var 1,87 miljarder dollar i augusti 2019. I augusti, visar uppgifterna, uppgick även överföringar på grund av “studier utomlands” till en total månadshögsta tid på 780 miljoner USD.

Läs också |Låser upp lösa plånböcker: Utåtriktade valutaremitteringar studsar tillbaka under första kvartalet

Även överföringar för resor nådde en 18-månaders högsta på 574 miljoner dollar – den högsta sedan februari 2020, då flera länder började införa flyg- och resestriktioner efter Covid-utbrottet. I augusti bevittnades också remitteringar på 284,8 miljoner USD i syfte att “underhålla” nära släktingar i augusti 2021.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Experter säger att augusti traditionellt bevittnar höga utbetalningar när universitet utomlands startar sin nya session i september och studenter betalar in pengar för avgifter, logi, biljetter och andra installationskostnader.

Arijit Sanyal, VD och VD, HDFC Credila Financial Services sa att organisationen såg en stor ökning av utbetalningarna under månaden. ”Förra året hade efterfrågan sjunkit på grund av Covid -blockeringar. Så i år har det blivit en hopning av efterfrågan, vilket har lett till ökningen. Dessutom finns det nya geografier som eleverna ska till och som har lett till att ett högre antal elever går ut”, sa han.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Enligt Sanyal, medan USA fortsätter att få den största andelen studenter, har Kanada och Storbritannien blivit större marknader och det finns “många andra nya platser dit fler och fler studenter går för utbildning”.

Experter säger att fler indiska studenter har kunnat få antagning utomlands på grund av två faktorer: flera universitet har utökat kapacitet efter utvecklingen av ett hybridsätt för utbildning och indiska studenter har ökat sin andel på grund av deras konkurrenskraft.

Experter inom utbildningskonsultverksamhet säger att det mellan mars och augusti förra året rådde osäkerhet kring hur länge Covid skulle bestå utan något genombrott för vaccinationer.

“Som ett resultat tog många studenter inte antagning vid utländska universitet . I år har siffrorna ökat avsevärt eftersom det finns mycket mer klarhet om vaccinationer och det skydd de erbjuder”, sa en hög tjänsteman med en ledande utländsk utbildningskonsult i Hyderabad.

“Antalet studenter som åker utomlands växer för varje år och trenden förblir konstant med undantag för en svacka förra året på grund av Covid,” sa tjänstemannen.

Med de rekordhöga utbetalningarna i augusti, var totalen i de första fem månaderna av innevarande räkenskapsår har nu nått 6,94 miljarder dollar. Som jämförelse uppgick remitteringarna under motsvarande femmånadersperiod förra räkenskapsåret, som drabbades hårt av Covid, till 4,05 miljarder dollar. För helåret FY’21 uppgick det till 12,68 miljarder USD.

År 2019-20 hade de högsta utbetalningarna på 18,76 miljarder dollar under något räkenskapsår sedan LRS introducerades 2004.

Indien har sett en kraftig ökning av remitteringar under de senaste sju åren. Medan utbetalningar under LRS uppgick till 1,325 miljarder USD under räkenskapsåret 2014-15, ökade de till 4,6 miljarder 2015-16 och steg under de närmaste åren till 18,76 miljarder USD 2019-20.

Aggregerade utbetalningar under LRS uppgick sedan april 2014 till 77,6 miljarder USD. Medan nästan 20 miljarder dollar har överförts för “studier utomlands”, har över 24 miljarder dollar överförts för reseändamål.

Enligt LRS tillåts invånare att betala ut upp till 250 000 USD under ett räkenskapsår under olika rubriker, inklusive byteskontotransaktioner som att åka utomlands för anställning, studier, resor, emigration, underhåll av nära släktingar och medicinsk behandling.

Invånare kan också överföra pengar för kapitalkontotransaktioner under LRS, inklusive öppnande av bankkonton i utländsk valuta utomlands, köp av egendom och göra investeringar i andelar i värdepappersfonder och riskkapitalfonder.

📣 Indian Express finns nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och hålla dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste affärsnyheterna, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GREEN för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd