Regeringen vägrade hjälpa dödssjuka Eva – nu betalar Cypern ambulansflyget till Sverige

0
52

Publicerad 23 oktober 2021 kl 06.12

Inrikes. Medan UD hjälpte Migrationsverket att flyga tillbaka utvisade kriminella från Afghanistan lämnade samma departement dödssjuka Eva, 52, sängliggande ensam i en lägenhet på Cypern. Men nu har önationens myndigheter gjort ett undantag och finansierat ett ambulansflyg åt Eva till Sverige, rapporterar Alpha News. Något som den svenska regeringen dock vägrar att bekräfta.
 – Vi kan inte uttala oss på grund av konsulär sekretess, säger Buster Emitslöf vid UD till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Eva Johansson Kallidou flyttade till Cypern år 2010 och drev under flera år en tatueringssalong med sin make Dimitris i turistorten Famagusta.

De senaste åren har dock Eva, som fötts med en kronisk ledgångs­reumatism, drabbats av kraftigt försämrad hälsa och under hösten 2021 var hennes tillstånd så allvarligt att hon inte kunde lämna sängen själv. Situationen blev därför snabbt akut när maken Dimitris plötsligt avled i en hjärtinfarkt i mitten av augusti och hon blev liggande ensam utan att möjlighet att röra sig ur sängen.

“SNÄLLA hjälp mig, jag är desperat! Jag sitter fast i sängen och orkar inte ens sitta upp”, skrev Eva i ett sista inlägg på Facebook den 6 september. I inlägget bad hon om hjälp att packa kläder och tillhörigheter så hon kunde lämna lägenheten i slutet av månaden, då hon i samband med makens dödsfall dessutom hade blivit vräkt.

“Jag har några lådor och påsar att lägga dem i. Alla tider på dagen eller natten är det inga problem för mig”, förklarade hon på svenska i ett inlägg som spreds bland svenskar på Cypern.

Lokaltidningen Farmagusta News besökte Eva i slutet av samma månad och då hade hon fått hjälp av sociala myndigheter på Cypern att laga mat. Men innan hon vände sig dit hade hon rasat i vikt till 27 kilo, skriver tidningen.

Enligt en annan lokaltidning, cypriotiska Reporter, besöktes hon av socialförvaltningens personal tre gånger om dagen men hennes vårdbehov kunde inte tillgodoses på Cypern. Hon ville därför hem till Sverige där hennes mor kunde hjälpa henne och det fanns andra resurser att få sjukhusvård.

Men på den svenska ambassaden i Nicosia blev det nobben, enligt Farmagusta News, eftersom Eva varit utskriven från Sverige under lång tid och därför inte längre omfattas av det svenska sociala skyddsnätet. Någon finansiell hjälp med hemresan kan det därför inte bli tal om, löd beskedet från den svenska ambassaden, enligt lokaltidningen.

UD:s besked kom bara några veckor efter att samma departement gjort gemensam sak med Försvarsmakten och Migrationsverket och “evakuerat” flera dömda kriminella från Afghanistan, trots att de varken hade svenska medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige. Däremot hade de varsitt återreseförbud och de greps därför på Arlanda, rapporterade TV4 Nyheterna.

För Evas del löste sig det hela till sist, men bara efter att cypriotisk media – i motsats till svensk – uppmärksammat hennes fall. Journalisten Christiana Aristotelous tv-show “With love Christiana” sände flera inslag om den svenska kvinnans svåra situation och nyheten fick stort genomslag på Cypern, där arga tv-tittare kontaktade parlamentsledamöter och myndighetsföreträdare. Önationens hälsoministerium tog då tag i saken och lyckades till sist få UD att gå med på att Sverige skulle ta emot Eva – genom ett ambulansflyg som Cypern betalar för.

Enligt Alpha News var det Cyperns hälsoministerium, den svenska Socialstyrelsen och UD som till sist enades om denna lösning, och vid 11.30 -tiden på tisdagen lyfte ambulansplanet mot Sverige.

– Jag är så tacksam för att Cypern betalar för mitt flyg tillbaka till Sverige så jag kan få hjälp… utan dem skulle jag ha dött, säger Eva i en intervju med “With love Christiana” som sändes i Cypern på tisdagen.

I inslaget lovade hon att komma tillbaka till Cypern för att besöka sin makes grav så snart hon är tillräckligt frisk för att röra sig igen. Även detta inslag fick stor uppmärksamhet lokalt.

Fria Tider har sökt Anders Hagelberg, Sveriges ambassadör på Cypern, utan resultat. Vi har även frågat UD med vilket lagstöd regeringen vägrar att hjälpa svenska medborgare som befinner sig i nöd utomlands medan utländska medborgare som har utvisats för grova brott samtidigt får konsulär hjälp att ta sig till Sverige. UD avböjer dock att svara på våra frågor.

“Vi kan inte uttala oss i enskilda fall på grund av konsulär sekretess. Vad det gäller uppgifterna i inslaget får vi hänvisa till cypriotiska myndigheter”, skriver Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör vid UD i ett skriftligt svar. Han tillägger också:

“Generellt kan sägas att enligt det konsulära regelverket omfattar UD:s konsulära uppdrag svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd som är bosatta i Sverige. Om det finns särskilda skäl kan även svenska medborgare som inte är bosatta i Sverige och annan i Sverige bosatt utlänning omfattas.”