Kristersson kritiseras för bostadsområde-uttalande efter Einár-mordet

0
67

Publicerad 23 oktober 2021 kl 00.06

Inrikes. När Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterade mordet på rapparen Einár lade han fokus på att det inträffat i Hammarby sjöstad – ett liberalt medelklass­område där den genomsnittlige invånaren har förhållandevis hög belåning och goda relationer med banken.

Gilla artikeln på Facebook

– Det här kan numera drabba vem som helst, var som helst. Det är helt förfärligt. Människor som befinner sig mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor. Det skapar en extrem otrygghet, sa Kristersson till Aftonbladet.

När Kristersson själv flyttade till Stockholm i början av 2000-talet lyckades han själv undvika bostadsområdena i förorten genom att lägga beslag på ett lägenhetskontrakt vid Esta diakoni på Södermalm, som var avsett för utsatta kvinnor. Det hela ledde till en korruptions­skandal som höll på att kosta Kristersson arbetet som socialförsäkrings­minister.

Nu kritiseras Kristerssons uttalande av bland andra vänsteraktivisten Irena Pozar på Expressen, som skriver att “det är svårt att ta in att en politiker utan tvekan tycker det är rimligt att uttrycka sig så här”.

Inrikesminister Mikael Dambergs presstalesperson Per Strängberg är också kritisk och skriver på Twitter att även brott som begås i utsatta bostadsområden begås “mitt i bostadsområden där helt vanliga familjer bor”.