Kinesiskt krigsdrama drar in dubbelt så mycket som 007

0
96

Det tre timmar långa patriotiska krigsdramat ”Slaget om sjön Changjin” har på bara tre veckor spelat in motsvarande 6,7 miljarder kronor i Kina. Det är nästan dubbelt så mycket som den senaste Bondfilmen, kassasuccén ”No time to die”, har gjort i resten av världen, skriver DN. Filmen kommer inom kort slå alla tiders kassarekord i Kina och sätter fingret på en kinesisk trend där nationalistiska filmer gör stor succé på biograferna, säger den kinesiske filmexperten och manusförfattaren Wang Hu. – De här filmerna har blivit populära för att de uppmuntrar till andan att älska sitt land och sprida positiv energi. The Diplomat skriver att succén sannolikt bottnar i Kinas nya syn på krig. Tidigare ansågs väpnad konflikt, och framför allt kinesiska krigsoffer, vara ett hot mot kommunistpartiet – medan viljan att gå ut i krig nu ”framställs som ett uttryck för självförtroende och stolthet”.